Dag 2 North Sea Jazz festival 2007

Keith Carlock en Toss Panos mooie highlights

North Sea Jazz Festival 2007 31-07-2007 09:49

De grand opener op de tweede dag van het North Sea Jazz festival was het plusconcert van de Amerikaane band Steely Dan met Keith Carlock op drums. Verder zagen we bluesgigant Joe Bonamassa, maar vooral de Larry Carlton Group met special guest Robben Ford en drummer Toss Panos. De tweede dag van het festival was uitverkocht, het weer was goed en dat kwam de stemming nog meer ten goede. Bij dit artikel meer fotoboeken van drummers en de artiesten waar ze mee optraden.

Steely Dan
Jeff Porcaro zei ooit over Steely Dan:

"When Steely Dan's first album came out, I flipped. I thought they were the Beatles of California. I was always scared shitless playing for them. They were very demanding - not in a malicious way - but everyone respected them so much. You felt you were playing on something really special. When they were happy, it was great to see. It meant you'd accomplished something."

Keith Carlock is tegenwoordig de drummer bij deze, een van de meest belangrijke bands uit de muziekgeschiedenis.

Inmiddels is hij ook een goede bekende op Slagwerkwereld.com dankzij zijn activiteiten tijdens The Big Bang 2007. Tijdens het concert liet hij gewoon zien dat hij ook live een megaster is. De ex-drummer van Sting heeft de gave zijn stijl te behouden en de nummers van Steely Dan in haar traditie herkenbaar maar eigentijds te laten klinken. De band, onder leiding van de muzikale grootmeesters Donald Fagen en Walter Becker, stond als een huis: goed geluid, mooie, vernieuwde arrangementen en een sound die de warmte van de cd's live aanvult.

»» Fotoboek Keith Carlock
»» Fotoboek Donald Fagen
»» Fotoboek Walter Becker
Via de links op deze pagina's vind je meer fotoboeken naar: zangeressen Carolyn Leonhart en Cindy Mizelle, trompettist Michael Leonhart en gitarist Jon Herington.

Joe Bonamassa met Bogie Bowles
JB is een jonge bluesheld die met zijn solo-cd's de toppen van de muziekwereld aan het beklimmen is. Eind augustus komt zijn vierde album 'Sloe Gin' uit. De jonge gitaarheld is duidelijk aanwezig op het podium. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat dit voor drummers een weinig interessante act is. Maar misschien is dat juist wel de kracht van drummer Bogie Bowles: jezelf wegcijferen en gewoon je werk doen voor de hoofdartiest van de band.

»» Fotoboek Bogie Bowles
»» Fotoboek Joe Bonamassa

Larry Carlton Group met special guest Robben Ford
De eerste paar concerten in de Nile zaal stonden in het teken van de blues. De twee volgende gitaarhelden, Robben Ford en Larry Carlton stonden op het podium met drummer Toss Panos. Een drummer die niet alleen geweldig is om te zien spelen, maar ook een blues-groove heeft die je bijna omver slaat. Zijn fysiek slaat je om de oren en de intensiviteit is zonder meer heftig te noemen. Voor de bluesliefhebbers is hij zeker een van de hoogtepunten geweest op het NSJ. In 2006 kwam de live-cd uit waarop beide heren te horen zijn. Een uniek document voor elke blues- en gitaarfan.

»» Fotoboek Toss Panos
»» Fotoboek Robben Ford
»» Fotoboek Larry Carlton

Michiel Borstlap & Gino Vanelli - Erik Kooger op drums
Erik Kooger speelt tegenwoordig veel met de Nederlandse pianist Michiel Borstlap. Borstlap is een van Neerlands trotsen en won al veel (internationale) prijzen. Als drummer moet het wel een lust zijn met hem te mogen spelen. Vrijwel elke concertreeks die Borstlap doet bevindt zich in een nieuw muzikaal thema en verkent muzikale grenzen. In 2006, tijdens een concert in Amersfoort, zat Gino Vanelli in het publiek bij een concert van Borstlap. Een samenwerking was snel gevonden, ze speelden binnen een paar maanden op het NSJ én er wordt inmiddels aan een cd gewerkt.

Het drumwerk van Erik Kooger is knallend dynamisch en weergaloos subtiel. Ook zijn spel is een lust voor het oog en -altijd prettig om te zien- hij geniet zichtbaar van spelen. Tijdens het concert kwamen nieuwe nummers aan bod, wat nummers uit het songbook van Gino Vanelli, en nummers die ze al eerder speelden. De op het eerste gezicht eenvoudige bandsamenstelling van drums, toetsen en bas, maar met de altijd goed klinkende zang van Gino Vanelli werkt. De band kan zich laten klinken alsof er een metalband staat, maar tegelijkertijd alsof er met niets nog meer gedaan wordt. Een mooie combinatie van oud dat weer nieuw kan worden.

»» Fotoboek Erik Kooger
»» Fotoboek Gino Vannelli
»» Fotoboek Michiel Borstlap

India.Arie
Inmiddels mogen we India.Arie wel een megaster noemen. Haar fans komen speciaal voor haar naar het NSJ, ze willen haar boodschap horen, maar vooral: de 30-jarige zangeres is een geweldig warme artiest. Haar derde cd uit 2006 'Testimony: vol.1: Life & Relationship' kwam in de USA gelijk op de eerste plaats binnen in de Billboard top 200.

Haar drummer Chris Johnson speelde voorheen met Anastacia. De verdekt opgestelde slagman weet, net als de rest van de band, dat het om diva India Arie Simpson gaat. En zij heeft op het podium dan ook het heft in handen, doet nog eens uitgebreid de haarband goed, en doet daarmee al genoeg om het publiek naar haar hand te zetten. Pratend over haar thematisch album tussen de nummers door werkt. Ze verkondigt haar boodschap, speelt piano, zingt bloedmooi, en zet zichzelf neer als een jonge en speelse diva waardig. Een rasartiest, mét een gemeende boodschap.

»» Fotoboek Chris Johnson
»» Fotoboek India.Arie

zoeken
zoeken