North Sea Jazz festival 2007 - Dag 1

Inclusief fotoboeken en video's

North Sea Jazz Festival 2007 28-07-2007 14:44

De 32e editie van het North Sea Jazz Festival op 13, 14 en 15 juli was een groot succes. Op 17 podia traden in drie dagen honderden artiesten op, waar zo'n 70 duizend mensen op af kwamen. Inmiddels zijn alle foto's verwerkt en kunnen we volledig verslag doen van het grootste Jazz festival op de wereld. We hebben op Slagwerkwereld.com meer dan 900 foto's toegevoegd bij alle artiesten. Naast de foto's die nu online staan, kon je tijdens het NSJ de videostreams volgen op de website, die elke dag door NPS Output verzorgd werden.

Steps Ahead
Op vrijdag 13 juli ging het festival direct goed van start met Steve Smith op drums en Mike Mainieri op vibrafoon. Steps Ahead, het geesteskind van Mike Mainieri, was een van de eerste bands die de opkomst van jazz-fusion inleidde. De oorspronkelijke drummer Peter Erskine heeft de band jaren geleden al verlaten. Voordat Steve Smith de drumkruk voor vast zou gaan bezetten, speelden ook Dennis Chambers en Steve Gadd in de band.

En Steps is nog steeds even verrassend als ze destijds vernieuwend was. De virtuositeit van Steve Smith, die later op de avond in de Volga-zaal een clinic gaf, zit de muziek allesbehalve in de weg. De man die niet koos voor een rockcarrière bij Journey, maar voor een muzikale carrière waarin hij muzikale groei als drijfveer heeft, speelde bloedmooi begeleidend het concert vol. De line-up naast Steve met Mike Mainieri, een van de grootsten onder de vibrafonisten, invaller Etienne Mbappé op bas, Bill Evans op sax en Bryan Baker op gitaar, maakte het openingsconcert een genot voor oog en oor.

»» Fotoboek Steve Smith
»» Fotoboek Mike Mainieri
»» Fotoboek Bill Evans

The Roots
The Roots kent ook een slagwerker als initiator: Ahmir Kalib "?uestlove" Thompson. De band arriveerde te laat op het festival en begon een half uur later dan op het programma stond aangekondigd. Toch vond Ahmir nog een kleine tien minuten tijd om backstage even bij te praten met Dennis Boxem.

»» De beelden van het interview vind je op de Mediatab bij het artikel.

De band had een meer dan spectaculaire start: razendsnelle rap van Black Thought en overweldigend begeleid door Ahmir. Dr. Thompson zette een groove neer die de hele zaal direct in de juiste Roots-stemming bracht. De rest van het concert was daarmee direct een succes voor de band; zo'n krachtige opening zie je niet vaak en de zaal stond meer dan een uur op zijn kop.

»» Fotoboek Ahmir Kalib "?uestlove" Thompson
»» Fotoboek percussionist F. Knuckles

Wouter Hamel
De rijzende ster van Wouter Hamel stijgt steeds sneller. De blonde zanger heeft het meer dan druk. Nog voor het festival goed en wel gestart was, gaf hij in de stand van Feedback al een interview en speelde samen met pianist Pieter de Graaf en percussionist Gijs Anders van Straalen een kleine set voor televisie. Ook opende Wouter met band op donderdagavond het festival als voorprogramma van hoofdartiest Katie Melua.

Later op de vrijdagavond stond Hamel weer met zijn volledige band op podium Mississippi, inclusief gastblazer Benjamin Herman en drummer Haye Jellema die invalt voor Jasper van Hulten op drums. Haye, bekend van o.a. Ellen ten Damme en docent aan het conservatorium van Amsterdam, verichtte geweldig werk; lezend, spelend en vooral zichtbaar plezier hebbend gaf hij de juiste feel aan de muziek van Wouter Hamel. Gijs van Straalen -altijd een genot om te zien spelen- was even alert als altijd. Met raak getimede klappen, zelfs zingend en met zijn wasbord om zijn nek, weet ook hij de juiste sfeer toe te voegen aan de nummers.

»» Fotoboek Wouter Hamel
»» Fotoboek Haye Jellema
»» Fotoboek Gijs Anders van Straalen
»» Fotoboek Benjamin Herman

Clinic Steve Smith
De clinic van Steve Smith, georganiseerd door Slagwerkkrant, Remo en Zildjian, komt later uitgebreid aan bod op Slagwerkwereld.com. In Slagwerkkrant 141 staat een uitgebreid verslag, inclusief interview met Steve. Online kun je beelden van de clinic én het volledige interview bekijken en beluisteren.

»» Fotoboek clinic Steve Smith

Marcus Miller
De laatste act van de dag was Marcus Miller met zijn band. Een uur eerder stond de band nog op het podium bij saxofonist David Sanborn, om daarna met een andere muzikale omlijsting terug te keren. Drummer Poogie Bell voorzag de band, ver achter op het podium, van zijn ervaren spel en begeleiding. Het optreden mondde min of meer uit in een door Miller georchestreerde jamsessie. Met subtiele hoofdknikjes liet hij zijn muzikanten soleren over oud Miles Davis-materiaal. Misschien wat makkelijk gedacht, maar deze spontane invulling van het optreden stond als een huis. Overigens mocht de band op zondag onverwacht weer een optreden doen in Nile; Amy Winehouse had haar concert moeten afzeggen. Naar verluidt was ze weer eens te lang in haar eigen achternaam blijven zitten de avond ervoor.

»» Fotoboek Poogie Bell
»» Fotoboek Marcus Miller
zoeken
zoeken