'Shake, Rattle & Roll'

Deel 1: Methodologie en vraagstelling

Gijs Anders van Straalen 13-03-2007 22:36

Percussionist en etnomusicoloog Gijs Anders van Straalen studeerde eind 2006 af aan de Universiteit van Amsterdam met een uniek project: een onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van niet-westers slagwerk en de ‘Nieuwe Percussionist’ in jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland en België. Slagwerkwereld.com is trots de hele scriptie in tien delen online te mogen publiceren. Hierin legt Gijs de geschiedenis open voor iedereen die geïnteresseerd is.

Tijd om Gijs Anders van Straalen aan het woord te laten:

Greetings drummers en percussionisten!

Met veel plezier kondig ik aan dat vanaf nu de komende weken mijn onderzoeksscriptie “Shake, Rattle & Roll” in tien delen op Slagwerkwereld.com zal verschijnen. Dit werk, dat ik geschreven heb voor afstuderen als etnomusicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, beantwoordt de vraag op welke manier percussie-instrumenten, speeltechnieken en muzikale stijlen en genres uit niet-westerse culturen vanaf de jaren vijftig werden opgenomen in de jazz, pop en geïmproviseerde muziek in Nederland en België.

Voor dit onderzoek werden naast het raadplegen van tientallen boeken, tijdschriften en andere publicaties, voornamelijk interviews gehouden met de sleutelpersonen uit de Nederlandse percussie scene, zoals Steve Boston, Alberto de Hond, Nippy Noya, Chris Joris, Joshua Samson en vele andere. Naast een uitgebreide geschiedenis geeft de scriptie ook een overzicht van de groei en ontwikkeling van de individuele set-ups en speeltechnieken en eigen concepten.

Ik hoop dat jullie er veel plezier aan beleven. Voor vragen, opmerkingen en kritiek kun je hieronder reageren. Bedankt en all the best, Gijs Anders van Straalen.

Deel 1: Methodologie en vraagstelling

Dit eerste deel van ‘Shake, Rattle & Roll’ is een introductie op het onderwerp van de ‘Nieuwe Percussionist’. Deze term wordt in het werk gebruikt om de percussionist aan te wijzen, die zich niet met de traditionele genres en stijlen waar percussie oorspronkelijk in wordt gebruikt, maar deze instrumenten en technieken inzet in andere muzieksoorten als jazz, rock, pop etc. De scriptie is een vervolg en uitbreiding op het werk van de Amerikaanse musicoloog en percussionist N. Scott Robinson, van wie ook het idee van de ‘New Percussionist’ afkomstig is.

Ook gaat dit deel dieper in op het daadwerkelijk doen van onderzoek en alle voor- en nadelen die ik als wetenschapper en musicus tegenkwam tijdens mijn fascinerende reis door de geschiedenis van de percussie in Nederland en België. Enjoy!

Je kunt deel 1 downloaden via de pdf-link hiernaast!
zoeken
zoeken