'Tattoo Art Custom Drum Kit'
Henk Schiffmacher maakt drumstel voor Chad Smith
Merknieuws 06-06-2008 09:53
De bekende Amsterdamse tatoeagekoning Henk Schiffmacher heeft in samenwerking met de Haagse muziekwinkel Rock Palace een wel héél bijzonder drumstel gemaakt. Een 'Tattoo Art Custom Drum Kit', speciaal ontworpen voor Chad Smith, drummer van de Red Hot Chili Peppers.'Pimp my drums!'
Herfst 2007 zaten Chad Smith, Henk Schiffmacher en Cesar Zuiderwijk aan het diner in het Amsterdamse Amstel hotel. Chad Smith vroeg Schiffmacher of hij een drumstel voor hem kon maken. Chad riep: "You need to pimp my drums!" Schiffmacher ging de uitdaging aan en informeerde bij Cesar Zuiderwijk hoe hij aan een onbewerkt en ongelakt drumstel kon komen, als basis voor zijn kunstwerk. Zuiderwijk heeft nauwe banden met de Haagse muziekwinkel Rock Palace en bestelde daar direct de gewenste materialen.

Ritmisch meesterwerk
Alle drumketels zijn volledig beschilderd met klassieke symbolen en onderwerpen uit de tribal- en tatoeagekunst. Het drumstel is een compilatie van bekende werken van Henk Schiffmacher. De verschillende onderwerpen vormen op unieke wijze een samenhangend geheel. Veel afbeeldingen verwijzen naar het leven van Chad Smith.

Het drumstel is gemaakt naar de exacte technische wensen en specificaties van Smith zelf. Op de ketels is een basislaklaag aangebracht, waarna Henk Schiffmacher de ketels met een speciale acrylmarker heeft beschilderd. Om het kunstwerk te beschermen zijn daarna drie lagen hoogglanslak aangebracht. Het drumstel is daarna gemonteerd door de specialisten van Rock Palace.

Op wereldtournee met de Peppers
Chad Smith zal het drumstel gebruiken tijdens de aankomende wereldtour van de Red Hot Chili Peppers. Het unieke tatoeagedrumstel reist samen met de band de hele wereld over. Het kunstwerk krijgt daarbij ruime media-aandacht.

Orange Babies
Bij het aangaan van de uitdaging stelde Schiffmacher als voorwaarde dat hij het drumstel van Chad Smith terug krijgt, nadat die het voor de wereldtour van de Red Hot Chili Peppers gebruikt heeft. Het drumstel wordt na de tour geveild en de opbrengst gaat volledig naar Orange Babies, een stichting met als doel het helpen van zwangere Afrikaanse vrouwen met HIV en hun baby's.

Officile overhandiging
De Tattoo Art Custom Drum Kit staat op dit moment in de Haagse muziekwinkel Rock Palace. Het winkelend publiek kan de slagwerkinstrumenten bewonderen in de etalage van de muziekwinkel. De officile overhandiging vindt daar binnenkort plaats. Speciaal voor die gelegenheid gaat de winkel s avonds open. De datum blijft voorlopig nog geheim.

Henk Schiffmacher en de Red Hot Chili Peppers
De vriendschap tussen de Red Hot Chili Peppers en Henk Schiffmacher gaat terug tot eind jaren 80. De onbekende band kwam naar Amsterdam waar Henk Schiffmacher graag bereid was om de bandleden op sleeptouw te nemen langs het Amsterdamse nachtleven. Schiffmacher zette in de loop der jaren verschillende tatoeages bij leadzanger Anthony Kiedis, bassist Flea, gitarist John Frusciante en natuurlijk bij drummer Chad Smith.

Bij de realisatie van dit project werd medewerking verleend door: Hennie de Keijzer (Vox Humana), Boudewijn van Lint (BMH Design), Ren Barthen, Jurgen van Dijk (Van Dijk graveertechniek), Peter van Ginkel, Melle Lukkien (Lukkien), Will Pakaila (Lukkien), Frank Jacobs (Pearl Europe), Sammy de Fretes (AB Music).
drummer links