Bekkenfamilie maakt ruzie in de rechtzaal
Rumoerige botsing tussen de Zildjians
Merknieuws 14-04-2008 15:04
In de Zildjian-familie, wereldberoemd als bekkenmakers, woedt een juridische strijd over vermeend mismanagement en misbruik van bedrijfsfondsen. Bill Zildjian, één van de aandeelhouders en directeuren van Sabian Ltd., heeft zijn ouders Robert en Willi, zijn zus Sally Anne Teague en zijn broer Armand Alexander (Andy) Zildjian voor het gerecht gedaagd.Ruzie om beleid en geld
In zijn aanklacht beschuldigt Bill Zildjian zijn 81 jaar oude vader ervan bedrijfsfondsen te hebben besteed aan persoonlijke uitgaven. Broer Andy zou Bills positie en invloed binnen het bedrijf ondermijnen.

Tot dusver is nog geen enkele klacht gegrond verklaard. In een eerste reactie die de verdedigende partijen bij het Fredericton-hof hebben ingediend, ontkennen ze alle beschuldigingen.

Bill beweert dat zijn vader de bedrijfsvoering heeft gemanipuleerd om "volledige controle" te behouden. Zo zou Robert Zildjian Andy als directeur hebben aangesteld terwijl de raad van bestuur hoort te beslissen wie die functie vervult.

Verder claimt Bill dat zijn vader een slordige 4,5 miljoen dollar aan royalties heeft doorgesluisd naar een bedrijf op de Bermuda-eilanden om het geld vervolgens te besteden aan persoonlijke uitgaven.

Ongepast gedrag
Volgens de documenten die Bill bij de rechtbank heeft ingediend, mag hij sinds het begin van de rechtszaak geen gebruik meer maken van de mobiele telefoon, e-mail en creditcards van de zaak. Tijdens een managementvergadering afgelopen februari zouden familieleden Bill als directeur hebben verwijderd en hem vervolgens de vergaderruimte hebben uitgewerkt.

Zildjian, Sabian en familievetes
Na een juridische familiestrijd in 1981 brak Robert Zildjian met het eeuwenoude familiebedrijf van zijn vader, Avedis Zildjian III, hoofd van de Avedis Zildjian Company in Boston. Robert begon een nieuwe onderneming in Meductic, New Brunswick. Hij vernoemde het bedrijf naar zijn drie kinderen: Sally (SA), Bill (BI) en Andy (AN). Sabian groeide al snel uit tot prominent bekkenmerk.

De bekkens van bronslegeringen zijn gewild onder slagwerkers. Jaarlijks fabriceert Sabian meer dan 900.000 bekkens, onder meer voor beroemde drummers als Phil Collins, Jack DeJohnette, Mike Portnoy, Dave Weckl en Neil Peart, en percussionisten als Evelyn Glennie, Bob Becker, Ney Rosauro, Dennis DeLucia en Ralph Peterson,

De Zildjian-familie maakt al bekkens sinds de 17de eeuw.
drummer links