NAMM 2020 beursnieuws: Sabian
Losse HHX, FRX en AAX nieuwtjes en Graphix bekkens
Merknieuws 27-01-2020 11:00
Sabian komt dit jaar met een aantal losse modellen in bestaande series. De absolute blikvangers waren echter de nieuwe Graphix bekkens.

Sabian voegde een aantal losse modellen aan bestaande series toe. Zo is er een nieuwe 15" AAX Thin hihat, zijn er nieuwe HHX Complex thin rides in 21" en 22", een 10" HHX Complex splash. De FRX reeks werd uitgebreid met twee subtiele effectbekkens. Een stuwende donkere 18" FRX Chinese en een flinterdunne, bijna ijle 10" FRX splash.

Chick Corea nam in 1968 zijn plaat Now He Sings, Now He Sobs op. Op die plaat gebruikte Roy Haynes een flatride waar Corea helemaal weg van was. Haynes gaf hem het bekken cadeau en Corea gebruikte het sindsdien op meerdere platen. Toen Dave Weckl van het bekken hoorde nam hij het mee naar Sabian en die maakte een kopie: de 18" Royalty ride. Weckl vroeg eveneens om een groter exemplaar en dat werd de 21" Urban ride. Beide zijn nog een prototype waar je later dit jaar meer van gaat horen. De  blikvangers op de Sabian stand waren echter de nieuwe Graphix bekkens. Feitelijk geen nieuwe bekkens, maar een nieuwe finish-optie die Sabian vanaf het tweede kwartaal dit jaar wil gaan aanbieden. Het komt er op neer dat je elk mogelijk ontwerp op je bekkens kunt laten drukken. Stuur je ontwerp naar Sabian, en zij zetten het op een bekken zonder dat de klank er onder te lijden heeft. Volgens Sabian is de finish behoorlijk slijtvast, maar moet je er wel rekening mee houden dat hij niet eeuwig is, net zoals elke finish waar je met een stok op slaat. Hoe de finish wordt aangebracht is natuurlijk geheim, maar het is duidelijk iets anders dan wat bijvoorbeeld Paiste met de colorsounds doet.

In de onderstaande video neemt Dennis Boxem je even mee langs de Graphix bekkens op de Sabian stand.