NAMM 2019, deel 4: Yamaha
Nieuwe Live Custom Oak Hybrid en FP9 bassdrumpedaal
Merknieuws 26-01-2019 16:12
Yamaha introduceert op de NAMM-show de opvolger van de Live Custom: De Live Custom Hybrid Oak: een compleet nieuw ontworpen kit met een opvallende ketelconstructie. Ook maakte het merk in samenwerking met de motorendivisie een opvallend nieuw bassdrumpedaal.

De Live Custom Hybrid Oak heeft een ketel die is opgebouwd uit twee keer drie lagen eigenhout met daartussen een laag phenol, een kunststofsoort. Die moet de klank extra punch en attack geven. Die laag phenol ligt overigens naast het snijpunt van de draagrand op de ketel en maakt dus geen contact met het vel.

De buitenkant van de ketel is afgewerkt met een traditionele Japanse Uzukuri finish. Daarbij wordt de buitenlaag van het eiken zo bewerkt dat alle zachtere delen van het hout worden weggehaald en alleen de harde delen overblijven. Dit levert een heel bijzondere groffe structuur op. De ketel wordt daarna zwart gelakt en geschuurd tot alleen het zwart in de dieper gelegen delen overblijft. Het ziet er werkelijk heel erg luxe uit.

De Live Custom Hybrid Oak heeft nog meer opvallende nieuwtjes. Zo heeft de bassdrum aan de binnenkant 20 gewichtjes die in totaal 2 kilo gewicht aan de ketel toevoegen. Het idee hierachter is dat de trommel hier ook weer meer focus van krijgt. Je kunt het vergelijken met de trucs die Billy Cobham en Simon Phillips uithaalden met respectievelijk een stapel bakstenen en een blik verf.

De nieuwe Yamaha set is uitgerust met 2.3mm dikke spanranden en een geupdate versie van het Yess-ophangsysteem met drie in rubber gevatte ophangpunten.

Check de onderstaande video voor meer info over de Live Custom Oak Hybrid

Het Yamaha FP9 bassdrumpedaal is er in meerdere uitvoeringen: met ketting of direct drive, en in enkel, twin en linksvoetige twin variant. De ketting versie kun je desgewenst ook ombouwen naar een strap. Het pedaal werd zoals gezegd ontwikkeld in samenwerking met Yamaha's motorendivisie, en dat is er wel aan af te zien. Het ding straalt aan alle kanten degelijkheid en precisie uit. De twin heeft een uit de kluiten gewassen cardanas die geen millimeter speling heeft en ongelooflijk soepel scharniert. Het voetblad is gemaakt van aluminium en er valt eindeloos aan het pedaal te verstellen. De leukste features in het kort: een makkelijk te verwijderen beater gewichtje vlak onder de klopper. Spikes aan de achterkant van het voetblad zodat ze meer grip hebben en een innovatieve stelmogelijkheid voor de veerspanning. Om te zorgen dat je beide pedalen makkelijk hetzelfde instelt heeft Yamaha op meerdere plekken markeringen aangebracht.