Namm 2018 - deel 3

Met nieuws van Stagg, British Drum Company, Rtom, Ahead, Istanbul Mehmet en Vic Firth

Merknieuws 28-01-2018 12:12

Dag 3 op de NAMM show is altijd een vreemde mengeling van de laatste afspraken nalopen, het nieuws bij elkaar sprokkelen en in een bloedgang nog alle foto's compleet krijgen. Morgen wacht immers het vliegtuig terug naar huis. Wel leerden we vandaag dat je dus kennelijk écht te veel herrie kunt maken op een stand. Zowel custom merk A&F drums als Soultone bekkens kregen van de geluidspolitie een flinke douw, toen hun stand voor de rest van de dag werd gesloten wegens 'Noise Violations'. Au... Door met belangrijker zaken: de laatste nieuwtjes.

door Dennis Boxem

Stagg introduceert een nieuwe hardwarelijn met een aantal opvallende ontwerpen. Allereerst hebben de buisverbindingen een bijzonder model kraag die zelfs met de minste moeite muurvast grijpt, maar die ook als je hem té strak aandraait geen schade aan de buis of aan de kraag toebrengt. De tilters van de bekkenstandaards zijn niet alleen traploos instelbaar, maar je kunt ze ook draaien, en beide posities zet je met een en dezelfde bout vast. In dezelfde reeks zijn ook een snaredrumstandaard en een hihatpedaal beschikbaar.
Alle nieuwe Stagg stands zijn dubbelbenig, en die benen zijn uitermate soepel en behoorlijk solide. Qua prijs zitten de standaards ieder een paar tientjes onder vergelijkbare standaards van de grote namen.
Ook komt Stagg met een bijzonder betaalbaar en solide bassdrumpedaal. Het pedaal heeft een vaste bodemplaat, dubbel gelagerde trekveer, een verstevigd frame en een vierzijdige bassdrumklopper. Voor een enkel model betaal je nog geen vijf tientjes. De twin-versie - ook te gebruiken als twee enkele pedalen - kost € 125,-



 

British Drum Company diepte een snaredrum op uit het moeras. Nou ja, het hout voor deze trommel, die de naam 'The Duke' meekreeg. Via koolstofdatering bleek dat het zogenaamde Bog Oak eikenhout waar deze trommel van is gemaakt zo'n 3.000 jaar oud is. Dat is nog eens vintage! De snaredrum is afgewerkt met stevige single flange spanranden, die op hun plaats worden gehouden met vrij forse, vintage ogende spanklauwen. Die spanklauwen schroef je - heel opvallend - vast met vergulde spanbouten met gleufkop, van het type dat Sonor vele jaren gebruikte. Van The Duke zijn er wereldwijd vijftig beschikbaar.

 

Het lijkt vreemd om enthousiast te worden van een set dempmatten, maar dankzij Rtom kan het. Onder de titel 'The Black Hole' brengt de Moongel-producent een gaasvel op de markt dat je óver je bestaande vel en spanrand aanbrengt. Daarmee tover je dus in een handomdraai je gewone akoestische kit om in een set met gaasvellen. De 'Black Holes' hebben een stip met een soort schuim in het midden waardoor de respons van het gaasvel enigszins getemperd wordt, en dat is heel prettig voor je spelgevoel. Wil je gewoon weer herrie maken met je drumstel, dan hoef je alleen de dempmatten los te trekken en je bent klaar.

 

Ahead komt met 's werelds moeilijkste practice pad; de Wicked Chops pad heeft namelijk een diameter van 1,75 inch. Goed mikken is dus een vereiste, en dat doet wonderen voor je accuratesse. De pad past gewoon op het 8mm schroefdraad van je bekkenstandaard, en door zijn kleine formaat is dat ook de enige plek waar je hem kunt bespelen. De pad is namelijk veel te klein om gewoon los op tafel te leggen.



 

Bij Istanbul Mehmet zoeken ze de grens op tussen bekken en gaten. In de Turk X-ray random zaagt het merk namelijk zo veel gaten dat er vrijwel geen bekken meer overblijft. Wat rest, is een transparante blaf met veel schelle rammel, maar ook nog flink wat laag, terwijl de middenfrequenties helemaal verdwenen zijn. Een bijzondere klank, maar door alle gaten voelt het bekken wel wat fragiel.




Vic Firth komt met een aantal nieuwe accesoires. Allereerst is er een potje stickwax waarmee je meer grip aan je drumstokken geeft. Smeer het spul simpelweg aan je stokken en je ben klaar om te gaan. Ook komt het merk met een reeks snarenmatten die samen met Canopus worden gemaakt. De matten zijn verkrijgbaar in twee verschillende breedtes: 20 en 26 snaren.De VicKey 3 is een kleine multitool met twee verschillende inbussleutels en een kruiskopschroevendraaier. Daarnaast krijg je er een dopje bij waarmee je van een van de inbussleutels een drumsleutel maakt.

Op stokkengebied is er natuurlijk ook nog het nodige nieuws. Zo kreeg Animals As Leaders-drummer Matt Garstka een eigen signature-model, dat qua look en feel het midden houdt tussen de Gavin Harrisson Signature en de Buddy Rich Signature. Net als deze twee stokken heeft de Garstka namelijk een tip die naadloos in de nek overloopt.
Ook komt Vic Firth met twee stokken die voor de nodige extra grip moeten zorgen. De 5A Puregrit is een ongelakte stok waarvan een gedeelte extra is opgeruwd. Bij de 5A Double Glaze doet het merk het tegenovergestelde. De stok is namelijk voorzien van een extra laklaag die voor de nodige plakkerigheid zorgt.

Wil je meer Namm-nieuws? Kijk dan naar ons derde en laatste videoverslag dat in de loop van maandag online komt. Het complete Namm-verslag lees je natuurlijk in Slagwerkkrant 204, die vanaf 22 februari op je deurmat of in de winkel ligt.

zoeken
zoeken