NAMM 2017 - Deel 8 - slot
Nieuws van Sabian, Sonor, Tama, Mapex en ATV
Merknieuws 08-02-2017 15:02
Vandaag het achtste en laatste deel van het NAMM-verslag met nóg wat extra Sabian nieuws, meer van Sonor, Mapex, en een kijkje bij ATV. Wil je het complete NAMM-verslag in één keer lezen? Dan moet je nog een kleine week wachten op de nieuwe Slagwerkkrant. Vergeet ook niet de eerdere verslagen en de video's in onze dagverslagen te bekijken.

Ook nieuw bij Sabian is de Artisan Elite serie: een reeks handgehamerde bekkens die de complexe en donkere sound van de Artisan serie nog iets verder in het extreme trekken. Mark Guiliana kwam even langs om de bijzonder jazzy Artisan Elite bekkens te laten horen. Genieten! In de Artisan serie is er daarnaast een nieuwe Light hihat, en de HHX Evolution serie kreeg er, op aanvraag van Dave Weckl, een nieuw ontworpen 21” ride en een 19” crash bij.

 

Lars Ulrich krijgt van Tama een speciale uitvoering van zijn signature-snaredrum die eruitziet alsof hij gemaakt is van traanplaat. De nieuwe snaredrum is qua constructie identiek, maar nu helemaal afgewerkt in het zwart.

De designers van Meinl sloopten de onhandige kabel van haar cajónpedaal en vervingen het door een metalen strip, waardoor in feite een soort direct-drive pedaal ontstond. Het resultaat is het meest soepele en simpele cajónpedaal dat nu op de markt is.

De Add-on Conga is een bijzondere 11” quinto gemaakt van twee lagen Siamees eiken. De quinto is voorzien van twee houders voor percussiearmpjes waar je in eerste instantie het meegeleverde bekkenarmpje en een armpje voor percussie-items aan kunt monteren. Zo kun je van je conga een soort klein percussiestation maken. Heel bijzonder aan de conga: de onderkant is dicht, en het klankgat zit aan de zijkant. Richt je het gat op je publiek dan levert dat flink wat extra projectie op.

De Hybrid Timbales hebben een ketel die voor de ene helft bestaat uit Siamees eiken en voor de andere uit staal.

Bij de Marathon Designer Series conga’s is er een heel bijzondere White Marble High Gloss finish verkrijgbaar. Deze wit-zwarte laklaag lijkt met een druiptechniek op de ketel te zijn aangebracht, maar de lak is spiegelglad.

Bij de SQ-2 serie is belangrijk nieuws dat Sonor de populairste ketelsoort (Vintage Maple) in een aantal finishes en maten uit voorraad gaat aanbieden. Zo hoef je, als je zoals kennelijk veel mensen voor een redelijk simpel uitgevoerde set kiest, niet op je drumkit te wachten. De SQ-2 Preconfigured gaat verkrijgbaar zijn in Dark Satin Semi Gloss, White Marine Pearl en American Walnut Semi Gloss in twee verschillende set-ups. De Preconfigured SQ-2’s hebben alle features van de gewone custom SQ-2, maar ze zijn wel een stukje goedkoper. Wil je de sets uitbreiden, dan kun je gewoon drums bijbestellen uit de SQ-2 catalogus. Voor de SQ-2-serie komt binnenkort ook een nieuwe configurator online, die beter weergeeft hoe je custom samengestelde set er in het echt uit komt te zien.

Mapex Ook nieuw is de Saturn V Tour Edition; een beklede versie van de Saturn V kit. Door de bekleding zijn de ketels minder schadegevoelig, en dat maakt ze uitermate geschikt voor gebruik on the road. Mapex koos voor een aantal chique bekledingen met een lekkere vintage feel.

ATV had naast de nieuwe aFrame nog een mock-up van hun eerste pads op de beurs staan. Echte akoestische drums met een ingebouwde triggermodule, en mooie grote bekkenpads die over het gehele bekkenoppervlak bespeelbaar zijn. De pads zijn zo ontworpen dat ze geen hotspots hebben waar de triggers harder reageren dan elders. Maar... de drumkit die op de beurs stond was nog niet het definitieve model, en wat dat wel ging worden kon men nog niet zeggen. Naast een aantal ontwerp-issues zouden er ook nog wat ‘legal issues’ zijn die naar verwachting binnen zes maanden opgelost moeten zijn. Wij zijn benieuwd.