Nieuwe V Drums van Roland gelanceerd op 909 Day
Michael Schack doopt via global videostream de nieuwe TD-50
Merknieuws 10-09-2016 10:10
Dat was een knappe nimmer vertoonde operatie van Roland. Dertig producten op één dag presenteren! Ze hebben de hele reeks innovaties opgespaard totdat het 9-9 was, gisteren dus, om de productlancering in het kader te kunnen stellen van de remake van de legendarische 909 drumcomputer. In het kielzog van die TR-09 launch waren er ook opzienbarende productlanceringen op drumgebied.
Bekijk de video van de lancering tijdens de wereldwijd uitgezonden videostream vanuit de ICP Studio in Brussel, waar Netsky's Michael Schack, sessiegrootheid Craig Bundell en Slipknot's Jay Weinberg het nieuwe vlaggeschip van de V-Drums serie, de TD-50, presenteerden.

door Dennis Boxem 

Michael Schack, Craig Bundell en Slipknot's Jay Weinberg presenteren de nieuwe TD-50 in de ICP Studio in Brussel, onderdeel van de wereldwijd uitgezonden videostream The Future Redefined op Roland 909 Day.  


De TD-50
Roland slaat in de telling van de TD-sets voor het gemak de TD-40 over en dat geeft misschien wel een beetje aan dat de nieuwe TD-50 een enorme stap vooruit is. Net als zijn voorgangers is de TD-50 leverbaar in een TD-50K en een TD-50KV uitvoering waarbij de KV de meest uitgebreide en luxe versie is. 

Het hart van de update wordt gevormd door de nieuwe TD-50 module die meer dan 100 drumkits en meer dan 400 klanken aan boord heeft. Nieuw is dat de module ook tot 500 samples kan laden met een totale lengte van 24 minuten in mono, en 12 minuten in stereo formaat. De module heeft ook een kaartlezer voor SD kaartjes aan boord, die je kunt gebruiken om het geheugen uit te breiden en om meespeeltracks te laden. Ook een uitgebreide effectprocessor ontbreekt niet, en natuurlijk heeft de TD-50 module alle mogelijke in- en uitgangen voor zowel audio, midi als data.

Roland doet bij het samenstellen van de TD-50 drumkits iets opvallends: de bassdrumpad en het reksysteem worden niet meer automatisch meegeleverd. De bassdrumpad kun je zelf kiezen uit een aantal opties die Roland aanbied. Het weglaten van het reksysteem levert een aanzienlijke kostenbesparing op, en dat maakt de TD-50 qua prijs waarschijnlijk net even wat bereikbaarder. Het reksysteem is natuurlijk wel gewoon nog bij te bestellen.

De pads
Ook op het gebied van de pads is er een hoop nieuws te melden. Zo is er een nieuwe 14" snaredrumpad met een opvallend drielaags gaasvel. Dat vel moet deze PD-140DS een nog natuurlijker spelgevoel geven. In combinatie met de TD-50 module biedt deze snaredrumpad ook verbeterde positional sensing, en je hoeft niet langer op de module om te schakelen als je een rimclick klank wilt hebben.

Op het gebied van de bekkenpads is er een nieuwe CY-18Dr Digital ride die maar liefst 18" in diameter is. Ook deze pad heeft een verbeterde respons, en door het grote formaat geeft hij een realistischer spelgevoel.
 
De TD-50KV wordt geleverd met de nieuwe VH-13 V-hihat.

Voor wat betreft de bassdrum kun je kiezen voor de al bestaande KD-140 en KD-120 pads, maar er is ook een nieuwe KD-a22 converter waarmee je een 22" bassdrum kunt ombouwen naar een elektronische kick. Dat ziet er op een podium natuurlijk een stuk gelikter uit. 

Zodra er meer bekend is over de TD-50 kits lees je het natuurlijk hier én in Slagwerkkrant. In de tussentijd zetten wij alles op alles om zo snel mogelijk een testexemplaar te bemachtigen.

Michael Schack maakte voor Anderton's al een exclusieve demovideo met de TD-50: 

 

Demovideo van Roland: 

 


Roland TD1-KPX
Blikvanger van het Roland nieuws is natuurlijk de TD-50, maar ook in het betaalbare segment is er opvallend nieuws van Roland. De TD-1KPX is een nieuwe draagbare drumkit op basis van de TD-1 module.

De TD1-KPX leent het makkelijk in te klappen reksysteem van de TD-4KP, maar is anders dan die set volledig uitgerust met gaasvellen: een 8" snaredrum pad en drie 61/2" tompads. De bassdrumpad is net als bij de TD-4KP geïntegreerd in een van de drie rechte staanders van het reksysteem. Het hihatpedaal is de recent geïntroduceerde FD-9 en de bekken- en hihatpads zijn de 10" grote CY-5's. De TD-1 module heeft 15 drumkits aan boord, en er zijn uitgebreide coach en metronoomfuncties. Via USB-midi kun je de module ook heel gemakkelijk aansluiten op je laptop of computer.

Mocht je inderdaad van plan zijn de TD1-KPX veel te vervoeren, dan is het goed om te weten dat Roland ook een optionele set goed passende tassen levert.


Alles over de 909 Day vind je op de speciale site van Roland: 
https://tfr.roland.com/eu/