Test Remo Powerstroke Black Dot en 77
Lees nu al de test uit Slagwerkkrant 187
Merknieuws 15-04-2015 07:04
De basis voor iedere groove zijn toch de bassdrum en de snaredrum. Remo introduceert twee extra duurzame vellen, zodat je nóg langer door kunt grooven: het Powerstroke Black Dot bassdrumvel en het Powerstroke 77 snaredrumvel.

Een merk heeft niet alleen endorsers vanwege de reclame, de laatsten komen ook met bruikbare input voor nieuwe producten. Zo was Steve Smith verantwoordelijk voor de Powerstroke Black Dot vellen. Feitelijk zijn dit gewoon de bekende enkellaags Powerstroke 3 vellen met ingebouwde dempring, waar Remo op verzoek van Smith de zwarte stip van het aloude Controlled Sound vel op geplakt heeft

Stip
Is dat erg? Bepaald niet, want die grote zwarte stip biedt een aantal voordelen. Allereerst krijgt de klank iets meer focus. Plaatste je naast de dempring van de Powerstroke 3 nog meer demping in je bassdrum, dan heb je daar nu waarschijnlijk minder van nodig. Ook geeft de stip de klank een fractie meer attack. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de stevig trappende drummer geen gebruik meer hoeft te maken van de kevlar verstevigingsstippen die Remo sinds jaar en dag bij zijn bassdrumvellen levert. Die kevlar stip voegt meer attack toe dan de zwarte stip van de nieuwe Powerstroke Black Dots, en dan heeft de Powerstroke Black Dot dus een wat rondere toon dan je gewend bent.

Onderkant
De Powerstroke Black Dot is er ook in een gecoate variant, met de bijzonderheid dat de stip aan de onderkant van het vel geplakt zit. Dat is ook zo bij het aloude coated Controlled Sound snaredrumvel, maar bij de Powerstroke Black Dot voelt het als een vreemde stap, zeker ook omdat je bassdrumklopper altijd dezelfde plek van het vel raakt en je juist daar wat extra bescherming zou willen. De klank van de gecoate versie is een fractie droger en meer ingetogen dan de transparante versie, maar dat hoor je alleen als je nauwelijks extra demping in je bassdrum hebt zitten. Ook bij een wat hogere velspanning komt dat karakter meer naar voren. 

Stevig
Het Powerstroke 77 snaredrumvel is een stevig dubbellaags vel, opgebouwd uit twee lagen velmateriaal van 7 mil (0,17mm) dik, vergelijkbaar met de Emperor vellen. Langs de rand zit een smalle dempring van hetzelfde velmateriaal. Die dempring is smaller dan je van de Powerstroke 3 en 4 kent, en ook iets dikker. In het midden van het vel zit een stip die het vel nog wat extra stevigheid geeft.

Controle
Het stembereik van de Powerstroke 77 is mede dankzij de dempring iets ruimer dan dat van, bijvoorbeeld, de coated Emperor. Bij een lagere velspanning geeft die ring namelijk nét even wat meer controle. Hooggestemd geeft het vel een mooie mix tussen toon en definitie. Het vel is gefocust, maar niet té droog.

Wat opvalt is dat het vel ondanks zijn stevige constructie niet log aanvoelt, een heel goed reageert op je stokken. Ghostnotes komen prima door en roffels rollen lekker weg. De Powerstroke 77 is daardoor bij uitstek geschikt voor de stevigere pop-, rock- of funkdrummer die graag een brede en stevige klank heeft zonder het gevoel te hebben op een heel zwaar of juist wat te dun vel te zitten spelen.

Kortom
Remo creëert met de twee vellen uit deze test een soort nieuwe middenklasse betreffende klank en duurzaamheid. De vellen zijn perfect voor drummers die een gewone Powerstroke, Emperor of Ambassador iets te open of te fragiel vinden, zonder meteen over te hoeven stappen op een echte heavy variant. Zowel de Powerstroke Black Dot als de Powerstroke 77 past daarmee perfect in het al bestaande Remo-vellenaanbod.