NAMM show 2015 - dag 2
Genoeg te zien op een enerverende beurs
Merknieuws 24-01-2015 12:02
Ook op de tweede dag van de NAMM show is er weer een ongelooflijke hoeveelheid nieuws om uit te kiezen. En net als vorig jaar zet de positieve stemming lekker door. De beursvloer is voller, en ieder merk heeft wel iets echt leuks te melden.

Sonor viert dit jaar zijn 140ste verjaardag, en dat doet het merk met een re-issue van de fameuze teardrop drums uit de jaren '50 en '60. De sets hebben een 9-laags, 6mm dunne ketel zonder versteviginsranden, gemaakt van beukenhout. Er zijn drie set-ups leverbaar en een complete reeks losse drums. Op finishgebied heb je keuze tussen een matzwarte lak, een vintage marine pearl bekleding en een naturel beuken kunstfineer die je misschien nog herkent van de oude Champion en Phonic drums.

 

Kerope-klank
Ook bij Zildjian is er genoeg nieuws te vinden. Zoals bijvoorbeeld de 10" en 12" Spiral Stackers, een variant op de Spiral Trash bekkens. Deze Stackers hang je echter niet los op, maar je legt ze bovenop een ander bekken. De korte trashy klank die zo ontstaat is heel bruikbaar als kort accent. De Kerope bekkens zijn er nu ook in een iets dikkere medium variant. Deze bekkens hebben iets meer definitie en snijkracht, zonder dat ze de karakteristieke Kerope-klank verliezen. 


 

Handomdraai
De wereld is een nieuw elektronisch drummerk rijker. NFUZD Audio is het nieuwe elektronicamerk van KHS, het moederbedrijf van Mapex. Het merk maakt elektronische pads die je op je gewone drums kunt leggen. Zo bouw je in een handomdraai je akoestische set om naar een elektronische. De pads hebben meerdere zones en een ruim dynamisch bereik waardoor ze net zo moeten reageren als normale drumvellen. De module werkt volgens een 'Open System'. Je kunt de in de module opgeslagen klanken editen op de computer, of gewoon compleet vervangen door andere. Daarvoor werkte NFUZD samen met softwaremaker FXpansion, die een speciale variant van hun BFD maakte. Die software krijg je gratis meegeleverd, net als een samplepakket met maar liefst 55 gigabyte aan drumsamples.


Balans
Bij Vic Firth liepen we Florian Alexandru Zorn tegen het lijf die ons graag zijn nieuwe brushes liet zien. Zorn heeft zich met zijn boeken en dvd's over brushtechniek de afgelopen jaren behoorlijk in de kijker gespeeld en zijn nieuwe brush is een mooi staaltje vindingrijkheid. Zorn wilde een brush met een wat bredere en luidere brushsound, zonder dat de klank van de accenten te grof werd. De oplossing was heel simpel; de eerste rij borstelharen is iets langer dan de tweede, en daardoor heb je dus meer haren die tijdens het vegen het vel raken. Dat maakt je brushklank veel meer in balans, en dat klinkt superlekker! 

 

Ook morgen, op dag 3, doen we weer uitgebreid verslag. Check it out op Slagwerkkrant.nl!