NAMM 2015 - Dag 1
De hoogtepunten van de eerste beursdag.
Merknieuws 23-01-2015 10:05
Het is weer tijd voor de NAMM show; 's werelds grootste muziekbeurs die ieder jaar gehouden wordt in een zonovergoten Anaheim. In de volgende Slagwerkkrant (editie maart-april) lees je natuurlijk een uitgebreid verslag, maar hier op Slagwerkkrant.nl geven we je de komende drie dagen alvast een eerste indruk. Vandaag de eerste beursdag, met meteen al een hoop opvallende nieuwtjes.

De recente overname van Gretsch, Gibraltar, LP, Toca en Kat door DW blijkt overal wel hét gesprek van de eerste dag. Goed of slecht, iedereen lijkt er wel een mening over te hebben. Het enige dat we er nu over kunnen zeggen is dat DW belooft dat er op het gebied van die merken vooralsnog niets verandert. Snel door naar het echte nieuws op de beurs: de nieuwste spullen, want op dat gebied is er ook dit jaar weer meer dan genoeg te melden. 

Bij Tama is er veel aandacht voor de nieuwe Star Walnut, een iets meer betaalbare versie van de Star drums. Anders dan zijn twee grote broers heeft de Walnut geen verstevigingsranden. Wel gebleven zijn de bijzonder dunne ketels en de prachtige open klank die de Star-serie zo kenmerken. Hoe wij dat zo zeker weten? Slagwerkkrant heeft alvast een Star-drumset op de testbank mogen zetten, en de uitgebreide test lees je al in het maart-april nummer! Ander opvallend Star-gerelateerd nieuws: Peter Erskine stapt van DW over naar Tama en kiest in eerste instantie voor een prachtige geel-gelakte Star Bubinga.

 

Stip
Remo doet het op vellengebied iets rustiger aan. Het merk komt met een nieuw snaredrum- en een nieuw bassdrumvel. De Powerstroke 7-7 is een dubbellaags vel met twee velllaagjes van 7mil dik, een demprand van 7 mil en een verstevigende stip van 5mil. Alles bij elkaar een behoorlijk dik vel dat heel veel focus geeft en een pittige attack. Het vel is verkrijgbaar van 10" tot en met 14". De Powerstroke 3 Black Dot is precies wat de naam aangeeft: een Powerstroke 3 vel met een grote verstevigingsstip van 5mil. Het vel ziet er uit als de aloude CS Coated, maar heeft dankzij de demprand iets meer focus. In vergelijk met de normale Powerstroke 3 is het vel duurzamer, maar ook iets lager in toon met meer attack. Het vel is verkrijgbaar in alle maten van 18" tot en met 26".


 

Lelijk
Sabian is als vanouds het merk met de eerste persconferentie op de beurs, 15 minuten na opening van de beurs. Blikvanger bij de Canadezen is een reeks ridebekkens die ze onder de noemer Big & Ugly op de markt brengen. Daarbij slaat het ugly-gedeelte natuurlijk vooral op het uiterlijk, want de bekkens zien er bijzonder ruw en opvallend uit. Ander opvallend nieuws is dat de populaire B8 serie in zijn geheel wordt vervangen door een verbeterde reeks bekkens; de B8X.  


 

Triggers
Roland heeft de akoestische drumtriggers compleet herzien. Ze zijn er in een single, dual en bassdrumvariant. De single pakt alleen het vel op, de dual pakt ook de velrand en de bassdrumversie heeft een speciale functie die dubbeltriggeren tegengaat. Daarover lees je meer in het uitgebreide verslag in Slagwerkkrant. De triggers zijn zo ontworpen dat ze op elke spanrand goed passen, zelfs spanranden waarbij de bovenste felsrand naar binnen is gevouwen zoals die van Slingerland of de Tama Silverstar.


Morgen weer veel meer NAMM-nieuws, in het tweede dagverslag!