Stryke6 midi drumcontroller van Simmons
Meer dan speelgoed voor iPad of laptop?
Merknieuws 21-08-2014 11:43
Slagwerkkrant ontvangt dagelijks persberichten van fabrikanten en distributeurs. En natuurlijk veerden we even op bij de mail met als titel Simmons Introduces Stryke6 iPad Drum Controller. Om vervolgens te beseffen dat dit natuurlijk niet dé Simmons is, zelfs niet al staat er 'The first name in electronic drums' onder het logo...

Nee, deze Simmons heeft niets met uitvinder Dave Simmons en zijn elektronische drumkits te maken, zoals die tussen eind jaren zeventig en midden jaren negentig werden geproduceerd. De firma Simmons sloot in 1999 de deuren. In 2005 kocht de Noord-Amerikaanse winkelketen Guitar Center het handelsmerk Simmons en begon met de distributie van in China gemaakte elektronische drums (die elders in de wereld onder andere namen op de markt verschijnen). Dave Simmons is not amused, en dat is zacht gezegd...

Enfin, het persbericht. 'De eerste iPad drumcontroller die je een speelervaring biedt zoals met een volledig drumstel, maar dan zonder drumstel' - aldus het persbericht. Hmmm, hoe moeten we dit zien?


De Stryke6 is een midicontroller. Een plankje ter grootte van een laptop, met zes aanslaggevoelige pads en aansluitingen voor pedaaltjes voor (bijvoorbeeld) bassdrum en hihat. Sluit hem aan op je iPad of laptop en je kunt hem gebruiken om software naar keuze te triggeren, zoals Garageband, EZ Drummer, Logic, Ableton Live enzovoorts. Simmons heeft in Apple's Appstore een Stryke Drums app beschikbaar, voor wie genoeg heeft aan een basisbediening en een beperkte soundlibrary.

Klinkt allemaal leuk en aardig, toch? Wij zijn in elk geval nieuwsgierig en zouden graag eens met de Stryke6 spelen. Kleinschalige opnames en jams in de huiskamer, voor ideeënvorming bij het songschrijven, en gewoon, omdat het leuk is om op dingen te slaan die dankzij goeie samples overwacht klinken. Het Stryke6-pakket is echter vooralsnog alleen te koop in winkels van Guitar Center in Noord-Amerika en via hun webshop, of die van Amerikaanse collega's. Guitar Center zelf vraagt nog geen 130 dollar, zagen we al.

Overigens zou het ons niet verbazen als de Stryke6 in ons land opduikt met een andere naam op de behuizing, want Europese varianten op Simmons' huidige e-kits zijn er per slot van rekening ook al. Een ding is alvast zeker: stokken bijgeleverd!