Davy Deckmijn doet Roland Hybrid Drum Clinics Tour

Elf data in april, mei en juni door de hele Beneliux

Merknieuws 23-04-2014 22:07

Veel drummers kennen het probleem: je wilt voor een paar tracks eigenlijk wat elektronische sounds, maar je hebt geen zin om er een dure sampler, laptop of andersoortige oplossing voor aan te schaffen. Of je hebt simpelweg de plaats niet op het podium om al die extra's kwijt te kunnen. De TM-2 van Roland biedt voor beide problemen een oplossing. De Japanse fabrikant biedt de TM-2 aan als onderdeel van haar campagne voor 'de hybride setup'. Inmiddels is Roland een uitgebreide tour 'Hybrid Drum Clinics' met Davy Deckmijn (Zornik) gestart om dit nieuwe concept te tonen. Lees straks in het zomernummer van Slagwerkkrant de test van de TM-2, lees hier alles over de demotour en het principe achter de hybride drums.

Ben je als akoestisch drummer benieuwd hoe een hybride setup voor jou zou passen of heb je gewoon een paar praktische vragen? Dan zou je een van de Hybrid Drum Clinics met Davy Deckmijn (Zornik) eens moeten bijwonen. Davy Deckmijn is akoestisch drummer in hart en nieren, en daarom de juiste persoon om Rolands nieuwe concept van Hybrid Drums in detail uit te leggen en te demonstreren.

De volgende zaken komen aan bod:

  • Wat zijn Hybrid Drums?
  • Waarom een hybride setup gebruiken?
  • Wat heb je nodig om een hybride setup te maken?

Iedereen die een van de demo’s bezoekt en zich registreert maakt kans op één van de drie “Hybrid Packs” t.w.v. € 320,-, met daarin onder andere de TM-2 triggermodule.

 Zie hier Davy Deckmijn in actie.


Het Hybrid Drum concept
Roland beschrijft op hun site hun nieuwe concept als volgt: 'Akoestische en elektronische instrumenten worden wel eens gezien als concurrenten van elkaar. Dit hoeft uiteraard niet zo te zijn. Elektronische instrumenten moeten in veel gevallen gezien worden als een ‘ander’ instrument in vergelijking met hun akoestische tegenhangers. Zo is een elektronisch percussie-instrument wel degelijk een percussie-instrument, maar het biedt gewoon andere mogelijkheden en/of voordelen t.o.v. de akoestische versie.

'Het is zelfs zo dat beide perfect kunnen samenwerken. Zo kan een akoestisch drumstel aangevuld worden met elektronische instrumenten. Hierdoor krijg je als drummer/percussionist meer vrijheid wat beschikbare klanken betreft. Maar zo krijg je ook de mogelijkheid om je akoestisch drumstel een ander klankkarakter mee te geven. En dit door de akoestische en elektronische klanken samen te voegen. In zo’n geval spreken we van een ‘hybride drumkit’. Eigenlijk wordt dit al langer gedaan, alleen is het niet altijd even duidelijk en zichtbaar op een live podium. Hier kom je er in ieder geval meer over te weten.

'Het ‘hybride drums’ concept is simpel. Een hybride drumkit is een akoestisch drumstel, aangevuld met elektronische percussie-instrumenten. Een combinatie dus van elektronische en akoestische instrumenten, met de voordelen van beide samen in één set-up. Een hybride drumkit geeft je extra mogelijkheden om je akoestische drumklank aan te passen of gewoonweg je klankenarsenaal uit te breiden. Zo kan je:
1. Het geluid krachtiger maken (sound enhancement)
Je kunt je geluid 'krachtiger' maken door bepaalde elektronische klanken te triggeren en ze te mixen met je akoestische klanken. Zo verkrijg je dan bv. een groter dynamisch bereik, meer helderheid en punch of meer diepte in de basdrum.
2. De klanken opstapelen (sound layering)
Je kunt extra elektronische klanken of gesampelde klanken toevoegen zoals een tamboerijn, koebel, handgeklap of welk geluid dan ook, die dan gemixt worden met je akoestische drumklanken. Op deze manier krijg je dan twee klanklagen die ervoor zorgen dat de totaalklank bv. vetter is of een totaal ander karakter krijgt.
3. De drumkit uitbreiden (sound expansion)
Door toevoeging van elektronische instrumenten kan je heel gemakkelijk je beschikbare klanken uitbreiden. Zo kan je gemakkelijk een tweede snare, woodblock of gelijk welke andere percussieklank toevoegen. Zo kan je instrumenten bespelen die je meestal niet mee naar een optreden kunt nemen, zoals bv. een gong, een vibrafoon of chimes. Anderzijds kan je ook klanken spelen die je met je originele drumstel niet kan maken, zoals bv. sub-drops op je floor tom.

En Roland redeneert verder:
''Elektronische klanken’ wil niet per se zeggen dat dit klanken zijn met een elektronisch karakter zoals bv. een electro tom of TR-808 snare. Wanneer we hier spreken over elektronische klanken, dan bedoelen we de klanken die worden weergegeven door de elektronische instrumenten.'

Hoe kun je nou je hybride drumkit samenstellen?

'Dit hangt af van wat je precies wil doen. Zoals beschreven in Wat is een hybride drumkit? kan je je klanken gaan aanpassen door ‘sound enhancement’ en/of ‘sound layering’ of je kan gewoonweg je beschikbare akoestische klanken uitbreiden met elektronische klanken (sound expansion). In beide gevallen is er één gemeenschappelijk punt, namelijk de klankbron. Dit kan bv. een drummodule of sampler zijn. Wat kan verschillen is de manier waarop deze klankbron wordt aangestuurd. Dit kan al dan niet vanaf je akoestisch drumstel zelf.'

Digitale percussie-instrumenten gebruiken als stand-alone, aanvullende instrumenten (sound expansion).
'Een van de populairste aanvullende digitale percussie-instrumenten is de sampling pad. Deze wordt geïntegreerd in de akoestische drumkit waarbij de drummer hem tijdens het optreden kan gebruiken om samples/klanken te spelen met of zonder externe pad-triggers. Anderzijds kan je ook een drummodule gebruiken waarop drumpads zijn aangesloten. Ook percussie-multipads kan je perfect gebruiken bij je akoestische drumstel.'

Akoestische drumtriggers gebruiken om de klank van je akoestische drums aan te passen (sound enhancement/layering).
'Wanneer je akoestische drumtriggers gebruikt, dan dient de akoestische drumkit om het geluid van een percussiemodule of een andere klankbron te triggeren. Door op de drums te spelen creëer je het akoestische drumgeluid, maar wordt tegelijkertijd ook een elektronische klank getriggerd en dit zonder vertraging.
Deze methode wordt dikwijls gebruikt in de professionele wereld. Metaldrummers bijvoorbeeld ‘triggeren’ graag hun bassdrum met een elektronische klank om zo de juiste ‘attack’ te verkrijgen die voor hen erg belangrijk is. Dit doen ze  door een akoestische trigger op hun bassdrum te plaatsen en die te verbinden met een klankbron om zo een tweede geluidslaag te krijgen bovenop hun akoestische klank.
Veel drummers samplen bv. ook hun akoestische snare- en basdrumklank die ze gebruikt hebben bij een cd-opname van de groep waarin ze spelen. Wanneer ze live spelen ‘triggeren’ ze dan deze klanken via hun akoestische drums. Dit zorgt voor een gelaagde klank met de live akoestische drum én de originele klank van hun album of opname. Zo krijgen ze een live geluid dat klinkt zoals het album.'

De hoofdelementen voor het samenstellen van een hybride drumkit zijn dus een klankbron en triggerelementen. 
'De triggers worden gebruikt om de klankbron aan te sturen. Deze triggerelementen kunnen we nog onderverdelen in triggerpads en akoestische drumtriggers. 
Wanneer je enkel je beschikbare klanken wil uitbreiden, dan kan je gebruik maken van sampling pads, percussiepads, of drummodules, al dan niet aangevuld met extra trigger pads.
Wanneer je je akoestische drumklank wil mixen met je elektronische klanken, dan moet je gebruik maken van akoestische drumtriggers in combinatie met één van bovengenoemde klankbronnen.'

Klankbronnen
Sampling pad
Percussiepad
Drummodule

Triggers
Akoestische drumtriggers
Trigger pads
Voettriggers

Praktische toepassingen van de hybride drumkit

'Metal kick: voor metaldrummers is het belangrijk dat hun bassdrum een bepaalde klank heeft waarbij de attack erg belangrijk is. Om deze klank te bekomen gebruiken zij dikwijls een akoestische basdrumtrigger die dan verbonden is met een klankbron. Deze klankbron bevat dan de bepaalde klank of sample die dan wordt aangestuurd en gelayerd met hun akoestische bassdrum.

Coverband: voor coverbands is een hybride drumkit zeer handig omdat ze naargelang het nummer dat ze spelen, de klank van hun drumkit kunnen laten variëren. Wanneer ze bv. een dance nummer spelen, kunnen ze hun akoestische bas- en snaredrumklank aanvullen met elektro-achtige drumklanken. Op die manier  kunnen ze dan hun basdrum meer laag en punch geven wat nodig is bij een dance nummer.

Sampling pad: er wordt al zeer lang gebruik gemaakt van sampling pads. Deze kunnen dienen om volledige backing tracks te laten meelopen of als klankbron voor het triggeren van de akoestische drumkit. Handig is ook dat deze sampling pads een metronoom hebben die voor de drummer goed van pas kan komen.
In veel gevallen worden ze ook gebruikt om stukken van een nummer weer te geven die niet door de live-band kunnen worden gespeeld. Stel dat er in bepaalde nummers van een rockband strijkinstrumenten zitten die tijdens een live show eigenlijk niet worden gespeeld. In dat geval worden deze strijkerspartijen gesampeld en kan de drummer ze op het gewenste moment triggeren.

Percussiepad: deze wordt vooral gebruikt als uitbreiding van de beschikbare klanken. Percussiepads zitten boordevol met allerlei percussieklanken, maar bevatten ook andere instrumenten en effectklanken. Ze zijn dan ook zeer handig wanneer er extra percussie nodig is.'

Aldus Roland op hun uitgebreide webpagina over hun nieuwe Hybrid Drums concept. Je kunt het hier nalezen: 

https://www.rolandce.com/hybrid/nl  

zoeken
zoeken