Zildjian Kerope slaat aan
De klank van vroeger
Merknieuws 23-04-2014 10:04
Bekkens die klinken zoals vroeger, bij Zildjian zijn ze er al jaren naar op zoek. Met de Kerope serie lijken de Amerikanen het laatste stukje van de puzzel te hebben gevonden. Want dichterbij de klank van de oude K's kwam tot nu toe niemand. De eerste zending sets naar de Benelux gingen als warme bekkenbroodjes over de toonbank. De tweede zending is uit de VS op weg...

De Kerope serie werd ontwikkeld in samenwerking met Zach Danziger, die met het idee voor de reeks naar Zildjian stapte. Zijn ideale bekkenklank was de sound uit de jaren '50 en '60, maar dan niet de klank  die deze bekkens nieuw hadden, maar de klank die voortkwam uit jarenlang bespelen. Dat is wonderwel goed gelukt, want de Kerope's hebben een prachtige warme, en donkere klank gecombineerd met een boterzachte feel.

Schwung
Dat laatste is misschien nog wel een van de belangrijkste features van de Kerope's want de manier waarop ze onder je stok reageren is niet te vergelijken met die van een moderne ride. Je spel krijgt er als vanzelf wat meer schwung van. 

De look van de bekkens past helemaal bij de klank. Het Zildjian logo staat alleen op de onderkant, op de bovenkant staat een gestileerde K, zoals je die ook aantrof op de eerste Canadese K Zildjians uit de jaren '70. Hihats zijn er in 14" en 15", losse bekkens zijn er van 18" tot en met 22". Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen crashes en rides. Je moet zelf maar bepalen hoe je het bekken wilt inzetten. Aan de onderkant van het bekken staat het gewicht aangegeven, tot op de gram nauwkeurig.

De Kerope's liggen vanaf nu in de winkels, maar de vraag is zo groot, dat ze voorlopig alleen in kleine oplages beschikbaar zullen zijn. Ook bij Zildjian zelf vallen de endorsers inmiddels over elkaar heen om een set Kerope's te in handen te krijgen. 

Slagwerkkrant wist al wel een set te bemachtigen, en in Slagwerkkrant 182 kun je dan ook de uitgebreide test lezen. Tot die tijd kun je kijken naar een aantal mooie filmpjes die Zildjian online zette met onder andere Zach Danziger, Eric Harland en Kendrick Scott. 

Eric Harland over de Kerope bekkens. 

Kendrick Scott over de Kerope serie


In deze feature van ruim een half uur vertellen Paul Francis (Zildjian R&D Director) en Zach Danziger over de ontwikkeling van de Kerope serie.