Namm 2013 - een eerste impressie

Zien en gezien worden

Merknieuws 01-02-2013 11:16

De NAMM show. Het is niet alleen de grootste muziekbeurs ter wereld, het is ook de gekste. Het kan zomaar gebeuren dat je, al lopend over de beurs, Stevie Wonder achter een drumstel ziet zitten, terwijl even verderop Vinnie Colaiuta, Abe Laboriel en Danny Carey de afgelopen week bespreken. Op een gegeven moment lopen we zelfs gewezen pornoster Jenna Jameson tegen het compleet verbouwde lijf. Compleet met camerateam. Je zou af en toe denken dat die nieuwe producten maar bijzaak zijn.

Toch valt er ook dit jaar genoeg te zien, al was er misschien wat minder productnieuws dan andere jaren. Met het oog op de crisis lijkt de tendens om een beetje te consolideren. en niet de markt te overspoelen met een stortvloed aan nieuwe producten. Wel is de algehele sfeer iets positiever dan vorig jaar. Het lijkt erop dat het dieptepunt van de crisis voorbij is en dat de muziekindustrie langzaam een beetje opkrabbelt.

Het belangrijkste nieuws lijkt toch wel de nieuwe toplijn van Tama; de Star drums. Deze in Japan gemaakte Tama kits hebben  bijzonder dunne ketels met verstevigingsranden. Er zijn een bubinga- en een esdoornvariant. Wij mochten de sets al tijdens de persintroductie bespelen en waren diep onder de indruk. Binnenkort een test in Slagwerkkrant. 

Gavin Harrison maakte samen met Sonor een extreem doordachte snaredrum, die geleverd wordt met drie verschillende, gemakkelijk te verwisselen snarenmatten, een handvol op maat gemaakte dempringen, een S-hoops spanrand op het slagvel, twee speciale stemsleutels en een op maat gemaakte hardcase. Bepaald geen half werk dus.

Bij Zildjian veel aandacht voor de A Zildjian-serie, die volledig herzien werd. De modellen kregen een iets ander profiel en een iets andere klank, waarmee volgens Zildjian de essentie van de A Zildjian-sound nog duidelijker naar voren komt. Ook zijn er drie extra grote bekkens aan de reeks toegevoegd: 19” en 20” Thin crashes en een 23” Sweet ride. Russ Miller was vier dagen op de Zildjian-stand in de weer om de nieuwe bekkens te demonstreren.

Evans heeft op alle drumvellen een nieuwe velrand, genaamd Level 360. Hierbij is de rok iets hoger geworden en wordt het velrandje aan de buitenkant iets naar binnen gevouwen. Dit zou voor een betere pasvorm moeten zorgen. De nieuwe velrand is ook iets stugger, en dat draagt weer bij aan een gelijkmatiger stemgedrag.

Als de beurs om zes uur is afgelopen dan is het hollen naar een van de special events. Elk zichzelf respecterend merk werkt wel mee aan een van de letterlijk tientallen concerten die iedere avond in en rond Los Angeles plaatsvinden. Zo waren wij op vrijdagavond bij de Bonzo Bash, een door oud Whitesnake-drummer Brian Tichy georganiseerd evenement, waar maar liefst dertig drummers elk een Led Zeppelin-nummer coverden. En de lijst met namen loog er niet om. Mike Portnoy, Gene Hoglan, Simon Phillips, Jonathan Mover, Virgil Donati, Nicko McBrain en vele anderen. De hoogtepunten? Een subtiel shuffelende Dave Lombardo (Down By The Seaside), een meesterlijk groovende Charlie Benante (Dazed & Confused) en  Will Calhoun die de klassieker Fool In The Rain alle eer aan deed.

Op vrijdag was het de beurt aan Sabian Live waar Chris Dave met alle eer ging strijken. Onder de bezoekers was onder andere Jojo Mayer, die net als veel anderen met open mond luisterde naar de krankzinnige grooves van Dave en zijn Drumhedz. 

Meer NAMM? Lees het uitgebreide verslag in de komende Slagwerkkrant.

zoeken
zoeken