The Big Bang 2007: Wereldmuziek van Wereldformaat

Inclusief video's, foto's & interview Selvaganesh

The Big Bang 2007 29-04-2007 00:12

The Big Bang, het tweejaarlijks slagwerk-festival, reisde eind februari langs vijf Nederlandse theaters met in totaal meer dan 17 uur show, 25 uur soundcheck, 32 medewerkers, 600 kilo vliegtuigovergewicht, 24 optredende artiesten, 3 hoofdsponsors, 2 intensieve repetitiedagen, 5 zeer hulpvaardige slagwerk-importeurs en last but not least 6500 man/vrouw bezoekend publiek en met meer media-aandacht dan ooit op radio en televisie. Hier lees je, zie je én hoor je het verslag van een van de meest unieke evenementen in Nederland.

Deze editie van The Big Bang had een wel heel unieke lijst van artiesten die letterlijk uit alle windstreken waren ingevlogen om samen op de verschillende podia een muzikaal programma neer te zetten dat nog nooit gezien is. Van Marokko werd je naar India en Iran meegenomen in Afrikaanse en Oosterse tradities, om vanuit Turkije via de Nederlandse top naar Noord-Amerika te gaan waar de drumscorpstraditie nieuwe wegen verkent en de Amerikaanse drummer van Steely Dan en Sting net zo makkelijk met een darbuka samenspeelt als in een popband.

De artiesten
En deze drummer, Keith Carlock, afkomstig uit Dallas en tegenwoordig wonend in New York, was de perfecte 'moderne' aanvulling in het World Drummers Ensemble XL. XL omdat het WDE op dit festival traditioneel uit vier personen bestaat, maar tijdens de editie 2007 uit zes slagwerkers van formaat. En wel:

  • Selvaganesh (op de Indiase kanjira)
  • Keyvan Chemirani (op de Iraanse zarb - ook in Trio Cheminari)
  • Rhani Krija (percussie en Noord-Afrikaanse framedrums)
  • Keith Carlock (drums)
  • Suat Borazan (Turkse darbuka)
  • Glen Velez (meester op framedrums)

    Elk van de artiesten is een legende op zich. Keith Carlock werd door Sting en Steely Dan gevraagd om te touren en albums op te nemen. Selvaganesh nam albums op met John McLaughlin en tourde met tablameester Zakir Hussain.

    Ook Rhani Krija speelde met Sting en weet als geen ander Marokkaanse en Noord-Afrikaanse invloeden te verwerken in zijn spel.

    Glen Velez mag dan wel Amerikaan zijn, maar zijn spel op de framedrum is uniek en kenmerkt zich door de perfecte vertaling van de verschillende culturele tradities waarin het instrument zijn roots heeft. Daarbij is hij specialist in Central Asian Overtone Singing (split-tone/harmonic singing). In combinatie met de framedrum zorgde dit voor onverwachte maar warme verrassingen tijdens The Big Bang. Velez speelde onder andere met Pat Metheny en Suzanne Vega en won drie Grammy Awards.

    Keyvan Chemirani nam samen met vader en broer ook een eigen deel van de show voor zijn rekening. In het World Drummers Ensemble XL maakte hij met zijn Iraanse zarb het team compleet. De zarb is een fascinerende houten trommel die een veelheid aan klanken in zich heeft en met handen, vingers, en nagels bespeeld wordt.

    Suat Borazan speelt in de Turkse groep Harem dancemuziek op de traditionele darbuka. Maar dan wel virtuoos en onnavolgbaar snel. Samen met Ruben van Rompaey en buikdanseres Gonda gaf hij ook een trio-performance waar zij in een moderne improvisatie een combinatie neerzetten van darbuka, drums en buikdans.

    Cesar Zuiderwijk
    Elke avond werd door drummeester MC Cesar aan elkaar geregen met leuke acts. Bijvoorbeeld een kleine geschiedenis van de drums met foto's en video's op groot scherm van onder andere John Bonham en Ringo Starr. Maar ook van oude meesters als Gene Krupa en Buddy Rich en zelfs Baby Dodds - waarvan de eerste lesvideobeelden vertoond werden. En Cesar is Cesar niet als er geen grappen gemaakt worden. Met zijn stoelen-act uit Slagdroom kreeg hij iedereen weer sprakeloos. Maar ook zijn duattle met Hans Eijkenaar op een levensgrote koebel en zijn 'stokkenmaker' waren juist de toetjes die de avond completeerden.

    Arnold Marinissen
    Drie van de vijf avonden speelde Arnold Marinissen voorafgaand aan en in de pauze van het grotezaalprogramma een speciaal programma met hedendaagse slagwerkmuziek onder de noemer 'What's New What's Cool'. Met zijn Traces Ensemble bracht hij drie composities ten gehore van componisten uit Oezbekistan, China en Japan; respectievelijk Artyom Kim, Guo Wenjing en Toru Takemitsu. Japanse trommelchoreografieën, Chinese slagwerkcomposities en slagwerkparels uit de Balkan. De openingen van de avond waren een verrassing voor het publiek.

    Met mondharp, slagwerk en veel percussieinstrumenten leidde hij het nietsvermoedende publiek in op een avond vol verrassingen. En het publiek werd ook verrast! Met opstellingen op drie verschillende plekken in de zaal kwamen de geluiden uit alle hoeken over iedereen heen. Actief, verrassend en een perfecte opener die de bezoekers meteen op hun Qui Vive zette.

    Van Rompaey, Borazan & Gonda
    Voor degenen die nog niet wisten wat ze konden verwachten van de avond, dit trio zette meteen op de juiste manier de toon. De darbuka van Borazan is een krachtig instrument dat met veel techniek gespeeld moet worden. En Borazan is er heer en meester in. In combinatie met het drumwerk van Ruben van Rompaey creëerden ze een sneltrein aan noten, accenten en dansbare muziek. Ruben van Rompaey is gespecialiseerd in Turkse ritmes, geeft les aan het Rotterdams Conservatorium en tourde in de US als special guest met de groep Solace. De dansbaarheid van de ritmische trein van deze twee heren werd uitgevoerd door Tribal bellydancer Gonda. Elke avond in een andere (loodzware) zelfgemaakte outfit, liet zij zien dat ze met recht de topdanseres op dit gebied is.

    Hans Eijkenaar, Jeroen de Rijk en special guest Frist Landesbergen
    Jeroen de Rijk presenteerde tijdens The Big Bang zijn nieuwe album 'Moves 24/7'. Dit trio was een knallende kakafonie van drums, percussie en virtuoos vibrafoonspel van Frits Landesbergen. Met een rustige, opbouwende start van alleen drums en percussie sloeg het trio met nummer twee van de cd 'Titmouse Games' een weg in van grooves die nog niet op The Big Bang te horen waren. Meer dan spectaculair met de percussieve geluidseffecten van Jeroen de Rijk, waarvan het publiek steeds weer oprecht verbaasd stond te kijken. Tijdens deze optredens kon iedereen genieten van de kracht en virtuositeit van Hans Eijkenaar, de drummer die enkel kwartnoten op zijn snaredrum net zo kan laten grooven als de vreselijk complexe ritmes die het trio in het afsluitende nummer Big Bang Basics liet horen.

    » klik hier om 'Moves 24/7' te beluisteren

    Trio Chemirani
    Trio Chemirani was een van de grote verrassingen van The Big Bang. Drie mannen, vader Djamchid Chemirani en zijn zoons Keyvan en Bijane verrasten het publiek elke avond meteen wanneer zij in kleermakerszit en zarb op de been een rustvol beeld schepten; stilte in de zaal! Op de video's is te zien hoe de 64-jarige Djamchid zijn zoons even virtuoos heeft opgeleid als hij zelf is. Met onnavolgbare vingertechnieken wisten zij uit de zarb - zowel tijdens vaste stukken als improviserend- een scala aan klanken te toveren. Voor de een was het misschien een lastig te 'grijpen' instrument, voor de ander vaak een eye-opener op percussiegebied.

    Hip Pickles
    Voor de eerste keer op Europese grond, was Hip Pickles de aanzet voor het World Drummers Ensemble in het programma voor de pauze. Hip Pickles is populair in Amerika, en dat kon je merken. Met een show die het publiek vanaf het eerste moment mee liet doen zweepten ze het publiek op met heftige slagwerksolo's en, zeer belangrijk, humor! De heren van Hip Pickles zijn een tornado van energie die in snel tempo over je heenblaast met ritmes, stokkentrucen en zelfs zang!

    Meer over Hip Hickles en Chet Doboe lees je in in het interview met bandleider Chet Doboe op Slagwerkwereld.com.

    » Klik hier om het interview te lezen en te bekijken

    World Drummers Ensemble XL
    Het WDE bestond dit jaar niet uit vier personen maar uit zes. En waarom niet als je zoveel grootheden in het programma hebt? De superpercussiegroep speelde werkelijk iedere zaal plat met solo's en samenspel. Glen Velez opende het optreden na de pauze. Stel je voor: ieder krijgt een eigen introductie met applaus, zes meesters en hun instrumenten op het podium die gedurende een ruim uur elkaar de ruimte geven voor solo's en in samenspel.

    Waar Glen Velez warm opende met framedrum en zijn harmonische zang, zorgde Selvaganesh er daarna direct voor dat het publiek opgezweept werd door zijn kanjiraspel. Een kleine tamboerijn die in razend tempo bespeeld wordt door de Indiase virtuoos en zichzelf ook nog eens op zang begeleidt. Het publiek juichde al bij zijn rustmomenten! In Slagwerkkrant 139, mei-juni, staat een interview met Selvaganesh, waarin hij alle ins en outs van het kanjiraspel- en instrument toelicht; je vind ook het interview online bij dit artikel, inclusief speelvoorbeelden!

    Borazan ging na Selvaganesh’s solo er in hoog tempo gewoon nog eens overheen met zijn darbuka. Luid, duidelijk en met een precisie die jarenlang uren per dag studeren vergt.

    De groep leidde iedere artiest in met een gezamelijk groove waaruit een nieuwe solo volgde. Keyvan Chemirani was in deze aangeefmomenten een rustpunt om even bij te komen. erbazingwekkend hoe hij - anders dan tijdens het optreden met zijn trio - opeens nieuwe geluiden uit de zarb wist te halen.

    Rhani Krija had conga's, een darbuka en zijn Noord-Afrikaanse framedrums om zich heen opgesteld. Hij verraste het publiek later nog met zijn spel op de guembri, een Marokkaanse basgitaar en ook hij begeleidde zichzelf met zang. Een multi-muzikale artiest die zowel op de drums als op de guembri zijn Marokkaans erfgoed voor iedereen toegankelijk maakt.

    Voor de drummers in de zaal was Keith Carlock misschien wel de grootste verrassing. Hoe intensief, vol en krachtig speelt hij! Let in de video’s er eens op hoe hij zijn hele lichaam gebruikt als hij speelt en soleert. Met een intensiviteit die je zelden ziet en een volle sound waarbij elke klap je raakt, was zijn solo met recht een nieuwe explosie in the Big Bang. Dit moet je ervaren dus bekijk ook de video's bij dit artikel!

    Video’s en foto’s
    Klik voor de eerste video’s van The Big Bang 2007 op de media-tab bovenaan het artikel. Bij iedere artiest vind je een uitgebreid fotoboek met foto’s van de verschillende locaties die The Big Bang aandeed.
  • zoeken
    zoeken