Brieven online bij Slagwerkkrant 147
Antwoorden op vragen van lezers
Microfoon voor Octobans
Sinds kort ben ik trotse bezitter van Tama Octobans (de lowpitch-variant). Uit kostenbesparende overweging wil ik hiervoor liefst 1 microfoon gaan gebruiken. De microfoon moet ook niet te kwetsbaar zijn, aangezien ik de Octobans mee wil nemen naar optredens. Wat kunnen jullie adviseren?
-- Patrick Kalverboer
Antwoord Dennis Boxem:
De gebruikelijke (en beste) manier om Octobans te versterken is om elke trommel apart uit te versterken, en dan het liefst door in elke ketel (buis) een mic te monteren. Zo’n setje van vier lowpitch Octobans kun je nog wel proberen te versterken met één microfoon, maar ideaal is het niet. Voor close miking zou ik een Shure SM57 proberen, en die dan in het midden vlak boven de set te hangen. Nadeel is dat hij dan de middelste twee trommels waarschijnlijk harder oppikt dan de buitenste twee. Voordeel is weer dat hij best stevig is, zowel het geluid als de behuizing… Een grootmembraanmicrofoon ophangen als ‘overhead’ achter de Octobans zou ook kunnen werken, maar die pikt dan waarschijnlijk te veel omgevingsgeluid op. Bovendien is zo’n condesator-mic altijd een stuk kwetsbaarder.
Final Countdown
Ik ben op zoek naar de fill van Europe’s The Final Countdown. Ik weet dat hij een keer in Slagwerkkrant heeft gestaan als Notenbalkentip, maar wanneer? Ben de hele stapel al door geweest, maar heb hem nog niet kunnen vinden. Kunnen jullie me helpen?
--
Bert Nijsingh
Antwoord Bouke Bijlsma:
We hebben even voor je gezocht. Hij stond in de Opmaat van Slagwerkkrant 114. We doen hem hier erbij als pdf-bestand. Veel succes ermee. Leuk maar tijdrovend werkje trouwens, dat bladeren in de stapel oude Slagwerkkranten; je blijft steeds hangen op aardige oude stukjes en mooie artikelen waarvan je bijna was vergeten dat ze ooit in ons fijne blad hebben gestaan. Zouden we vaker moeten doen….
Nieuwe vellen
Ik overweeg om over te stappen van mijn Remo Pinstripe vellen op enkellaags Clear Ambassador vellen (uitsluitend op de toms). Deze Ambassador vellen zitten momenteel al aan de onderzijde als resonantievellen. Nu kan ik twee dingen doen: Ik kan ook Ambassadors aan de slagzijde monteren, zodat ik boven en onder hetzelfde vel heb, maar ik kan er ook voor kiezen om de Ambassadors naar boven te halen en de resonantievellen te vervangen door (nog dunnere) Diplomats. Ik heb een Pearl Masters Custom MMX set met dunne ketels, en wil een goede lange sustain en een mooie open toon. Wat zal het effect zijn, en kleven er nadelen aan om boven en onder met dezelfde veldiktes te werken? Het voordeel van één veltype zou kunnen zijn dat je een duidelijk toonhoogteverschil kunt horen bij het stemmen van slag- en resonantievel. Maar theoretisch zou je met een dunner Diplomat vel meer resonantie krijgen. Ik hoor graag jullie mening.
-- Stefan Jeanson
Antwoord Dennis Boxem:
Velkeuze is natuurlijk een heel persoonlijke kwestie, maar er is wel een aantal richtlijnen te geven. Enkellaags vellen hebben meer toon dan dubbellaags vellen. De een vind dat fijn, de ander gaat meteen met gaffatape aan de slag. Dubbellaags vellen klinken wat vetter, enkellaags vellen wat meer open. Ambassadors en Diplomats zijn beide enkellaags vellen, maar een Diplomat is inderdaad aanzienlijk dunner dan een Ambassador. Bij je toms bepaalt het bovenvel voor het grootste gedeelte de toonhoogte, terwijl het ondervel juist de toonduur (sustain) en toonbuiging bepaalt. Stem je het ondervel hoger dan het bovenvel, dan krijg je een redelijk lange sustain met een toonbuiging naar boven. Stem je beide vellen gelijk, dan krijg je een korte, redelijk percussieve klank zonder toonbuiging, en stem je het ondervel lager, dan krijg je een lange toon die naar beneden wegloopt (niet populair bij geluidstechnici).
Wat het verschil in ondervellen betreft, het dunne vel van de Diplomat zal iets meer toonduur geven dan de Ambassador, maar tegelijkertijd zal de Ambassador de klank wat ronder maken. Veel drummers vinden de combinatie Ambassador boven, Diplomat onder net iets te veel van het goede, omdat de klank er veel minder vet van wordt. Dat maakt ook de combinatie Ambassador boven én onder zo gewild. Ben je een heavy hitter en wil je toch wat meer klank, dan zou de combinatie Emperor (dubbellaags) boven, Diplomat onder wel eens de goede kunnen zijn. Daarmee hou je een vette toon, maar krijg je flink wat meer sustain en krijgt de klank ook wat meer lucht. Bedenk wel; ook ondervellen kunnen slijten (al sla je er niet op). Ze staan immers wel onder spanning, en na een paar jaar zijn ze zeker hun klank kwijt. Zitten je Ambassadors er al jaren op? Hou er dan rekening mee dat de klank behoorlijk veranderd kan zijn.