Tips voor in de thuisstudio

Michiel van Zundert geeft inzichten

Slagwerkkrant Plus 24-08-2007 01:17

In Slagwerkkrant 141 vind je deel 3 van de serie Drums opnemen, waarin het draait om opnemen op de computer. Michiel van Zundert, die in delen 1 en 2 ook al met praktische gebruikerstips kwam, presenteert hier nog wat extra tips voor homerecording.

Na jaren zeer regelmatig in studio's vertoeven en heel goed opletten wat de heren technici daar allemaal aan het doen waren, besloot ik thuis - gewoon in m’n slaapkamer - wat te gaan experimenteren en wat kleine dingetjes aan te schaffen om het allemaal nog leuker te maken. Voor ik het wist, zat ik voor mezelf, voor derden en voor mijn bandjes hele cd’s in te rossen in dat kamertje. Als jij ook thuis je drums wilt gaan opnemen, heb je wellicht wat aan de volgende tips.

Wat heb je nodig?
Het hangt natuurlijk erg af van de muziek die je wilt gaan vastleggen, en van je eigen smaak (en van je budget!), maar globaal kun je het volgende zeggen:

Microfoons
  • condensatormicrofoons voor bekkens, hihats, en eventuele ambiance
  • dynamische microfoons voor alle andere slaghouten

Als je een jazzy opname wilt maken, of iets hiphopperigs (zonder een al te belangrijke functie voor de toms), kun je vaak al toe met vier mics; een voor de bassdrum, een voor de snare, en twee (grootmembraam) condensators als overheads.

Wil je echter een meer gedefinieerde sound en meer mogelijkheden hebben tijdens het mixen, dan is het handig als je je toms apart kunt miken, en je hihat ook. Twee extra microfoons neerzetten voor het opnemen van de ruimte is dan ook een goed idee. En nee, daarvoor hoeft je ruimte niet perfect te klinken.

Ik ga geen merken noemen, maar er zijn al prima dynamische drummicrofoons voor toms en snare te koop voor rond de 35 euro per stuk, en dan zit er nog een montageklemmetje voor op de rand bij ook. Bassdrummicrofoons zijn iets duurder, en het verdient aanbeveling daar ook wat meer aan uit te geven, indien mogelijk. Voor ongeveer 60 euro heb je al wel wat leuks.

Condensators zijn vaak wat duurder, maar ook daarvan vind je voor rond de 80 euro per stuk prima exemplaren. Er zijn zelfs complete sets voor tussen de 200 en 400 euro die de klus prima klaren!

Computer of recorder
Als je al een computer hebt staan met een beetje extra geheugen en een redelijke processor, heb je alleen nog een goede geluidskaart nodig en een (demo)versie van een opnameprogramma. Bezitters van een standalone recorder hebben dit uiteraard niet nodig.

Bij de meeste geluidskaarten wordt tegenwoordig een goede versie van een opnameprogramma geleverd. Zo niet, dan kun je op internet wel een gratis programma vinden.

Het verdient aanbeveling om een geluidskaart te kiezen met adat in/uit-aansluiting. Deze kunnen gemakkelijk en goedkoop worden voorzien van extra microfooningangen via losse adat interfaces. Geluidskaarten met adat aansluiting zijn er vanaf 149 euro. Een interface met acht microfooningangen kost rond de 200 euro.

Mengtafel
Als je het moet doen met twee of vier inputs op je recorder of computer, is een mengtafel wel nodig om alle signalen in goede banen te leiden. Subgroepen of direct-outs zijn dan een pré; hoe meer hoe beter. Hoewel het niet zinvol is als je meer subs en direct-outs op je recorder of computer hebt dan ingangen.

Randapparatuur en plug-ins
Qua randapparatuur en plug-ins is alles welkom. Van distortionpedaaltjes van een tientje tot galmen van 7000 euro; alles is te gebruiken. In elk geval handig om te hebben is een goede compressor, en liefst meerdere.

In de studio hebben ze vaak heel mooie voorversterkers en compressors waarvan het signaal meteen wordt opgenomen. Aangezien dit vaak investeringen van duizenden euro’s zijn, doet de nobele thuisopnemer dat lekker achteraf met plug-ins. Er zijn allerhande (bijna) gratis programma’s en plug-ins te downloaden die prima hun werk doen; een beetje surfen op internet doet wonderen!

Drumstel
Als je opneemt met een akoestische kit, zorg dan dat deze goed gestemd is en vrij van rammeltjes en kraakjes. Als je die bijgeluiden wel charmant vindt, bedenk dan goed dat alles wat je nu zachtjes hoort, straks met de compressie en eind-limiting een stuk harder wordt; en dan is er geen weg meer terug...

Ruimte
Je drumruimte hoeft, zoals gezegd, niet prachtig te klinken. Daar kun je in de nabewerking nog van alles aan doen. Klinkt je ruimte wel mooi, investeer dan in een extra setje mooie condensators om verderop in je ruimte te zetten. Zeker de moeite waard.

Zorg in elk geval dat je ruimte vrij is van bijgeluiden als meeresonerende koffiekopjes met lepeltje, stapels snaredrums, pruttelende koffiezetapparaten en aanslaande koelkasten. Denk ook aan je telefoon en je deurbel; altijd weer rottig als je midden in de ultieme take zit…

Boodschappenlijst voor de kleine beurs

  • Een drumstel...
  • Een redelijke pc (ja, ook zo’n ding van de Aldi doet het prima...)
  • Firewire interface met (minimaal) acht xlr-ingangen
  • Setje mic’s (1x bassdrum/3x toms/1x snare)
  • Twee overheads (b.v. Samson C-02)
  • Twee standaards
  • Wat (bijna) gratis opnamesoftware (b.v. Mixcraft)
  • Kabels (bezuinig niet op kabels; niks zo jammer als de take van je leven te moeten weggooien omdat je hihat af en toe wegvalt...)

Voor voorbeelden van reeds gemaakte opnamen in m’n hokkie, verwijs ik naar de sites van m’n bands:
www.spectalicious.com
www.cloudmachine.nl

zoeken
zoeken