Een bezoek aan Mapex in China: de fabriek voorbij

Slagwerkkrant Plus 23-12-2006 21:55

In Slagwerkkrant januari-februari 2007 vind je het verslag van Slagwerkkrants bezoek aan de Mapex fabriek in China. Het gebeurt niet vaak dat er tijdens een fabrieksbezoek ook nog tijd is de nodige toeristenplekjes te bekijken. Bij het bezoek aan de Mapex-fabriek kreeg Dennis Boxem de kans om wat meer van de omgeving te zien dan het vliegveld en het fabrieksterrein. Dankzij de begeleiding van Miles, de A&R manager van Mapex, tekende hij de volgende observaties op. Bekijk ook eens al die foto’s die we in Slagwerkkrant niet kwijt konden!

Kapitalisme en communisme
China maakt een stormachtige ontwikkeling door de laatste vijftien jaar. Het Plein van de Hemelse Vrede, voorgoed bekend door de studentenopstand van 1989, is één grote verkeersopstopping. Waar toen een enkele student voor meer vrijheid streed door in zijn eentje een aanstormende tank tot stilstand te dwingen, wachten nu opvallend veel BMW’s, Mercedessen en andere tekenen van het westerse kapitalisme tot ze kunnen doorrijden. Ook elders in de stad merk je nauwelijks iets van het communisme. Het portret van Mao hangt nog steeds bij de uitgang van de Verboden Stad, maar de grote roerganger lijkt nauwelijks nog indruk te maken.

Pekingeend en McDonald’s
De beste Peking eend eet je bij Li Qun, een restaurantje in het oude deel van de stad. De overgang van oud- naar nieuwbouw is daar verbluffend. Waan je jezelf het ene moment in Manhattan tussen de wolkenkrabbers, vijf stappen verder sta je in negentiende eeuws China met nauwe steegjes, laagbouw en riksja’s. Twintig jaar eerder zag het grootste gedeelte van Beijing er zo uit, nu heeft de stad een zes- tot achtbaans ringweg, glazen gebouwen en meerdere vestigingen van McDonald’s en Starbucks. Ook de Chinees van de 21ste eeuw kan niet zonder Big Mac en Latte Machiato.

Zijdemarkt en Verboden Stad
De grootste tourist trap van Beijing is de zijdemarkt. Dat klinkt meer rustiek dan het is. In werkelijkheid is de zijdemarkt een vier verdiepingen tellend warenhuis dat tot de nok toe is gevuld met illegale tassen, jassen en schoenen. Goedkope kopieën van Prada, Puma, Gucci en Adidas. Het mooiste leedvermaak? Iemand veertig euro zien betalen voor een paar schoenen dat je net gekocht hebt voor acht. ‘You make me cry’, roept de verkoopster de man in krokodillentranen toe. De Chinees zelf gaat liever naar de Verboden Stad. Dit keizerlijke paleis met 9999(!) kamers is open voor toeristen sinds de keizer in 1924 werd afgezet. Chinezen uit de provincie hebben nu pas de kans om de stad zelf te gaan bekijken.
zoeken
zoeken