Op de cover van Slagwerkkrant 238 (november-december 2023) staat Anika Nilles, en natuurlijk ging ook Mark Eeftens voor zijn cursuspagina "Spelen" aan de slag met het Duitse drumfenomeen. Hij was zelfs zo fanatiek met noten en verhalen dat we meer dan de helft van zijn cursus hier op de site aanbieden. Het hoofdverhaal plus noten vind je uiteraard in Slagwerkkrant. Check hier de extra oefeningen, met uitleg en noten, en een uitweiding over de connectie tussen Anika's "Pad Book" en de methode van Gary Chaffee. Mark maakte ook nog een indrukwekkend aantal video's met alle oefeningen (+2). Check it out!
Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in SWK 238 (november-december 2023). Vanaf vrijdag 27 oktober in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.
Als introductie op deze uitgebreide aflevering schrijft Mark op zijn cursuspagina in Slagwerkkrant:
'In Anika Nilles’ Pad Book vind je een systeem waarmee je alle mogelijke onderverdelingen van groepjes van 3, 4, 5, 6 en 7 kunt leren spelen. Dat systeem bestond al in de boeken van meesterdocent Gary Chaffee, maar Nilles heeft het verder uitgewerkt en met Meinl een oefenpad ontwikkeld waarmee je die lesstof beter kunt trainen. Handig voor alle onderverdelingen en helemaal als het een lastige onderverdeelde kwintool of septool betreft. Wij kijken hoe het werkt en wat je ermee kunt doen.'
Anika met pad
EXTRA OEFENINGEN
Naast de vijf mooie oefeningen in Slagwerkkrant vind je hier nog een aantal extra oefeningen (klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje). De uitleg bij deze oefeningen staat hieronder:
6. Dit is een zeer bruikbaar 16en-shuffle-achtig patroon; eerst weer basic bij 6a en daarna met ghostnotes en extra bassnoten bij 6b. Omdat je per tel een extra zestiende hebt, zijn er meteen ook veel meer variaties die je kunt maken. Ze klinken nooit allemaal goed en sommigen zijn erg ver gezocht. Lekker experimenteren dus.
7. Je kunt de handen ook gewoon om en om blijven spelen en telkens de kwart een accent geven. De kleine nootjes zijn dus allemaal zéér zacht. Onder dit kwintolentapijtje gaan we bassdrumnoten plaatsen. Start weer basic met 7a en voeg dan bassdrumnoten toe zoals bij 7b. Bij 7c imiteren we Toto’s Africa-groove maar dan in kwintolen. Bij 7d spelen we de bassdrumnoten ook onder de ghostnotes op snare. Dat is iets moeilijker maar levert ook weer leuke nieuwe patronen op.
Anika met drumstel
VIDEO'S
Hieronder speelt Mark alle oefeningen van de cursus voor (1 video per oefening). De noten van 1 t/m 5 vind je in Slagwerkkrant; oefeningen 6 & & 7 vind je hier op de pdf (zie DOWNLOAD).
ANIKA, GARY, DOMENICO
Enthousiast geworden? Check dan het megadikke Pad Book van Anika Nilles. Daarin komen dus ook de voornoemde groepjes van 3, 4, 5, 6 en 7 aan bod in maar liefst 278 bladzijden. Let wel: het Pad Book blijft op de pad. De hierboven behandelde bass/snare/hihat-grooves staan daar dus niet in maar je kunt ze natuurlijk wel zelf maken na wat oefening. Zie ook de recensie in Slagwerkkrant.
Het boek waar het Pad Book schatplichtig aan is, is Rhythm & Meter Patterns van Gary Chaffee, en dat blijft natuurlijk een aanrader.
Ben je helemaal gek van kwintolen, check dan het boek Quintessence van Domenico Russo Antunez voor 155 bladzijden met alleen maar kwintolen én een bijbehorende cd met playalongs, ook helemaal gebaseerd op kwintolen. Zie ook daarvoor mijn recentie in Slagwerkkrant.
Veel plezier ermee en tot vijfs!
Mark Eeftens
Bekijk de volledige cursus inclusief notenwerk in SWK 238 (november-december 2023). Vanaf 27 oktober 2023 in de winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl