Rodney Barreto - video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant

Interview met 'Drummer Negrito' naar aanleiding van zijn optredens op Music Meeting en North Sea Jazz 2022

Slagwerkkrant Plus 23-06-2022 06:06

De Cubaanse band El Comité was op zaterdag 4 juni een van de highlights op het Music Meeting Festival in Nijmegen. Ze staan bovendien op 8 juli op North Sea Jazz. We spraken op onze redactie in Amsterdam met drummer Rodney Barreto, die speelde met grote Cubaanse artiesten als Chucho Valdés, Omara Portuondo en Havana D’Primera. Lees het interview in de editie van Slagwerkkrant die donderdag 21 juni 2022 van de persen rolt, Slagwerkkrant 230, juli-augustus 2022. Hier op Slagwerkkrant.nl vast een voorproefje met een mooi boeketje audio en video en een aantal interviewfragementen.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 230, juli-aug 2022. Vanaf vrijdag 24 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.  


Rodney Barreto stond op het Music Meeting Festival in Nijmegen, 4-5-6 juni, diverse keren op het podium, met zijn eigen band El Comité, maar ook in de sessie met Alaín Pérez en met het Boundless Forces project van Ramon Valle. In dat laatste project speelde hij samen met Nils Fischer. Check hier hun duoperformance drums-percussie tijdens die show. 

Het Music Meeting festival was los van het indrukwekkende spel van Rodney Barreto boordevol met perussieve acts en percussionisten geprogrammeerd, waaronder Adonis y Osain del Monte, Brenda Navarrete, Yandy Garcia, Róbelis Arévalo, Alex Miguel, André Groen, Martin Gort, Danny Rombout (die allen speelden rondom het centrale thema van dit festival Cuba Upside Down), en Heiko Dijker, Simone Sou, Jamie Peet, Vernon Chatlein, Kevin Raczka en The Orang Drum Theatre in The Hidden Tune. 

En kijk hier naar het blokkenschema van North Sea Jazz 8 juli. El Comité speelt die vrijdag in de Mississippi tent, om 22.15 uur.



El Comité
Rodney Barreto (38) is medeoprichter van El Comité, de sensationele formatie uit Cuba die sinds 2017 over de wereld tourt met hun Afro-Cubaanse muziek: ‘De naam El Comité is eigenlijk een grapje. Als je het in Cuba over “Comité” hebt, denk je meteen aan een overheidsinstelling als Comité de Defensa de la Revolución, dus we hebben in Cuba meteen de lachers op onze hand als we onze naam noemen.’

Connecten
‘De muziek van El Comité heeft latinjazz als basis, maar er zit ook veel fusion in. We mengen onze Cubaanse stijlen met allerlei muzieksoorten. Het kan straight ahead jazz zijn, flamenco, Braziliaans. En we willen het toch ook toegankelijk houden; niet commercieel, maar wel dat iedereen ervan kan genieten. Soms kan jazz zo diep zijn dat het voor veel mensen niet meer te volgen is. Wij willen connecten met het publiek! En Cubaanse muziek is écht complex; veel polyritmes, er gebeurt heel veel tegelijk. Ons speelplezier moet ook het plezier van het publiek zijn.

En we brengen allemaal onze eigen invloeden mee uit de bands waarin we gespeeld hebben al die jaren. Yaroldy Abreu (percussionist; red.) en ik hebben bij Chucho Valdés gespeeld. Die jaren zijn van invloed op ons geweest.

Dit ben ik!
Rodney heeft het conservatorium in Havana doorlopen en speelde op z’n zeventiende al bij de beroemde band van Issac Delgado, tot z’n 22ste. Daarna tourde hij met tal van bands, met als belangrijkste die van Chucho Valdés. Hij maakte twee albums met Valdés: Afro-Cuban Messengers (2013) en Tribute To Irakere (2016), en speelde met hem op North Sea Jazz 2014 (zie het interview in Slagwerkkrant 183, sept-okt 2014). Ook is hij de drummer op het album Magia Negra van Omara Portuondo (2014). Met Havana D’Primera is hij te horen op Pasaporte (2012), La Vuelta Al Mundo (2015) en Cantor Del Pueblo (2018). 

In 2021 bracht hij een album onder eigen naam uit, getiteld Drummer Negrito: ‘Het is allemaal mijn muziek. Ik wilde alle ervaring die ik had opgedaan daarin naar voren laten komen. Dit ben ik! Alle invloeden uit Afrika en Spanje hebben geleid tot een bepaalde manier van drums spelen in Cuba. We noemen die blend “drumming negrito”. Daarom heet Horacio Hernandez ook ‘El Negro’, bijvoorbeeld. Er is een lullaby song in Cuba die heet Drume Negrita, en dat geeft het ook al aan. Het is een combinatie van al die invloeden, en dat wilde ik laten horen op dit album.

‘De plaat bestaat uit twee delen; een akoestische set, met contrabas en piano, en een elektrische set met basgitaar, keyboards, et cetera. Ik speel dan ook twee verschillende drumsets. De eerste track is een drumsolo, en daar komen beide aspecten in naar voren.

‘Het album gaat ook nog uitkomen op video; twee tracks ervan staan al op YouTube. Ik wil dat mensen het zién, die heel aparte manier van drumset spelen in Cuba. Een heel album van een drummer is niet eenvoudig om naar te luisteren, haha. Soms maken drummers muziek alleen voor andere drummers; dat wil ik eigenlijk niet.’

 

 

zoeken
zoeken