U vraagt wij spelen - deel 95 - video Kim Weemhoff

Video bij de cursus in Slagwerkkrant 198

Slagwerkkrant Plus 15-02-2017 13:02

In deze aflevering van "U Vraagt Wij Spelen" slaan Cesar Zuiderwijk en Olaf Fase aan het slagwerk-stucen met Kim Weemhoff. Hier op Slagwerkkrant Plus kun je een video bekijken van diens nummer "Cunty Python", dat de basis vormt voor het slagwerkstuk dat in de cursus wordt gepresenteerd.
Daarnaast wilden we jullie het typisch Kimmiaanse (en veel te lange) commentaar dat hij erbij schreef, niet onthouden.

 

Cesar en Olaf zeggen in hun cursus in Slagwerkkrant 198:

In deze serie laten we elke aflevering een bekende drummer – in dit geval gewaardeerd drummer en Slagwerkkrant-collega Kim Weemhoff – de basis leggen voor een slagwerkstuk voor meerdere drummers. Daarmee kun je gaan stucen als een volleerd slagwerkstucadoor, want je kunt steeds je eigen draai geven aan de partijen.

 En Kim Weemhoff legt uit: 

Dit slagwerkstuk, (I Thought I Heard A) Mexican Rhythm Combo, is gebaseerd op mijn compositie Cunty Python, die ik speelde met jazz/impro-trio Petit Tourette. Het is een soort Mexicaans melodietje dat over een 13/8 samba danst. Ik tel dit zelf overigens niet, maar laat de ritmische lijn uit de eerste twee maten in mijn hoofd doorlopen, zodat ik vrij ben daarover te fraseren. De titel is een zin uit een Monty Python-sketch (jaren zeventig).’

 

 

Petit Tourette speelt Cunty Python tijdens Domijn Festival Weesp (transcriptie is eerste minuut)

 

Wij vroegen Kim Weemhoff om een paar korte tekstjes voor bij de noten, maar natuurlijk kon de eigenzinnige Slagwerkkrant-columnist het niet laten om weer eens ouderwets uit te pakken met onnavolgbare associaties. Het verhaal hieronder paste op geen enkele manier op die ene pagina met noten, maar we wilden hem je niet onhouden, dus daarom presenteren we de ongecensureerde versie hieronder.

Kim is dol op Mexicaans (tijdens Kim in Cool 2010)

 

U vraagt, wij stampen 'm vol je giergrot in - deel 96

Dit duo-slagwerkgevalletje is gebaseerd op een nogal maffe compositie van mij, dat ik speelde met het jazz/impro-trio Petit Tourette met bassist Jasper de Beer en Dirk Beets op trompet. Het is een soort Mexicaans melodietje dat over een 13/8e samba danst. Mark heeft t voor me uitgeschreven in 3/4 en 7/8e voor de argeloze drummer die het ritme te pakken wil krijgen. Ik tel 'm zelf overigens niet, maar laat de basslick die het ritme in de eerste regel speelt, intern "doorlopen', zodat ik vrij ben te fraseren (Dat gaat mij makkelijker af als ik niet hoef te tellen, en als ik iets vaak genoeg gezongen heb, ook intern, dan kan ik er alles over spelen in ieder tempo wat ik wens)

Op Youtube kun je t nummer live horen tijdens een festival in Weesp een aantal jaren geleden. Het is het tweede filmpje van zes minuten; het gaat om de eerste minuut, daarna wordt het 4/4 voor de solo's.

De titel (I thought i heard a) Mexican Rhythmn Combo is een zin uit een Monty Python-sketch uit begin jaren 70 (zei ik al dat ik OUD was?)

 

Opbouw van het duo-stuk

Tempo 100 bpm
Eerste speler speelt het basisritme in 3/4 en 7/8, en herhaalt dat 8x. Op hihat met rimclick. Inspiratie is, als ik erover nadenk, Claping Music van Steve Reich (of een andere minimalist).
Tweede speler speelt met zware dreunen op bassdrum en floortom en afgedempt cymbal of trasher accenten die in en om speler 1 vallen. ook 8x
Na de 8 maten draaien de rollen om
Het tempo was 100 bpm maar gaat nu naar 120 !

Tempo 120 bpm
Vanaf de herhaalde 1ste twee maten, dus in totaal 16 maten, gaan we naar een door 1 gespeelde funky beat, waarin hij de hihatpartij van vorige maten blijft spelen, maar nu komen bass en snare erbij. De 2 maten worden weer 8x herhaald.
Speler 2 speelt 16den met accenten en handzetting groupings in 7 (rlrlrll) en 5 (rlrll) ( 3x7 en 1x5 = 26 =13/8)

Let op!
Tempo gaat nu naar 140 bpm
Speler 1 speelt nu weer het basisritme op hihat
Speler 2 soleert over de set
bv met de 7- en 5-groupings, anders gerangschikt, zolang het maar 26 zestienden blijven: 7,7,5,7 of 5,7,7,7 of 7,5,7,7 of andere combi's zoals bv 6,7,6,7 of 5,5,5,5,6 et cetera
Dit 8x herhalen en dan switchen; 2 speelt nu partij 1 en vice versa

Dan volgt de onvermijdelijke eindbreak; voor uw gemak is dat het basisritme, maar wel met een crescendo.

Veel plezier (of ergenis; daar leer je vaak nog meer van).
En nog wat tips: leer het basisritme net als ik tot je m helemaal voelt. Dat is sowieso een goed idee bij lastige afwijkende ritmes. En heb geduld met de 7- en 5-groupings. Als je die eenmaal beheerst, kun je er veel lol mee hebben, zoals de percussionist afschudden in een solo (sorry, Eddy Conard, halverwege de 90's in Cafe 900 in Haarlem).

De afzonderlijke elementen en tempowisselingen zijn een beetje tricky maar bevatten veel stof tot creativiteit, en ze samenvoegen en -spelen kan een heel toffe ervaring zijn.

No pain, no gain!
Kim " Niks mis met 2 en 4 overigens, daar verdien ik mijn sushi mee!" Weemhoff

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken