De drumsets van 70 jaar Pearl in een tijdlijn

Jubileum van de Japanse drumfabrikant

Slagwerkkrant Plus 26-03-2016 13:03

Slagwerkkrant werd eind maart door Pearl Music Europe uitgenodigd voor een boottocht over de Rijn om het 70-jarig jubileum van Pearl luister bij te zetten. Sinds 1946 maakte Pearl vele series drumstellen. Eerst vooral betaalbaar; later en nu duurzaam en innovatief.
Slagwerkkrant maakte ter gelegenheid van dit jubileum een mooie tijdlijn waarin je door de 70 jaar historie van Pearl heen kan lopen en alle drumstellen kan bewonderen die Pearl tussen 1946 en 2016 maakte. Zie de afbeelding verderop in dit artikel!

door Hajo Krijger en Dennis Boxem

Het is 1946. De Japanse veteraan Katsumi Yanagisawa keert terug naar een samenleving waarbij de kansen op een baan voor ex-soldaten schaars is. Toch krijgt hij, via zijn oude vriend Shoji Ogura, de kans een lessenaarwinkel te beheren; iets waar hij voor de oorlog al ervaring mee had. Drie jaar later was het kleine muziekbedrijfje al stevig aan het groeien, hand in hand met de na-oorlogse wederopbouw in Japan.

Nu, zeventig jaar later, is duidelijk dat de kansen die Yanagisawa heeft aangenomen, gevolgd door de dromen, aspiraties en kwaliteiten van zijn zoon Mitsuo, het bedrijf heeft laten groeien tot een ongekend niveau.


Duurzaam en innovatief
De invloed van Pearl op de drumindustrie is niet te overschatten. In de jaren '50 en '60 vormden de Japanners vooral een betaalbaar alternatief voor de dure Amerikaanse en Europese merken. In de jaren daarna verschoof de focus bij Pearl van betaalbaar naar duurzaam en innovatief. De hardware werd beter, evenals de kwaliteit van de ketels en er werd in Japan naar hartelust geëxperimenteerd met materialen. Schoolvoorbeelden daarvan zijn de wood-fiber kits uit de jaren '70 en de naadloze crystalbeats. Ook de hardware was in die jaren zijn tijd ver vooruit. Pearl had eind jaren '70 al traploos instelbare tilters op de bekkenstandaards! Pearl zette de concurrentie op scherp. In de jaren '80 veranderde Pearl het drumlandschap opnieuw met de Export. Voor het eerst had je voor relatief weinig geld een goed drumstel. De concurrentie reageerde met iets vergelijkbaars waarop Pearl de lat hoger legde met een nog betere Export.

Jaar op jaar zetten de merken elkaar het mes op de keel met als gevolg dat we hedentendage voor weinig geld al een echt goed drumstel kunnen kopen. Pearl is misschien niet alleen verantwoordelijk voor deze ontwikkeling, maar het merk gaf wel de eerste push. Op het gebied van high-end drums was Pearl een van de eerste grote merken die de aanzet gaf voor grotere keuzemogelijkheden wat betreft ketelmateriaal (Masters drums in berken, esdoorn en mahonie) of finishes (Masterworks). Met Reference omarmden de Japanners het concept van de proportionele keteldikte. Dat was eerder door een aantal kleine custombouwers ontwikkeld, maar Pearl bracht het concept onder de aandacht van het grote publiek.

Tijdlijn
Op 2 april 2016 viert Pearl haar 70-jarig jubileum. Slagwerkkrant feliciteert Pearl van harte! Ter gelegenheid van dit heuglijke feit hebben we een tijdlijn gemaakt, waarin een selectie gepresenteerd wordt van belangrijke gebeurtenissen (inclusief foto's en video's) die Pearl gevormd hebben tot het iconische merk dat het nu is.

De Pearl Timeline - samengesteld door Slagwerkkrant op basis van informatie door Pearl (scroll erdoorheen met de blauwe balk onderin - klik op de bullets voor de aparte foto's met toelichting):  


Productpresentatie tijdens boottocht op de Rijn
Op 15 maart 2016 vierde Pearl haar jubileum met een productpresentatie te Keulen. Tijdens een rondvaart over de Rijn presenteerde Pearl haar nieuwe producten. In het NAMM show verslag in Slagwerkkrant 192, maart-april 2016, hebben we de lange reeks producten al beschreven. Zo’n beetje alle drumsets die qua prijs ónder de Reference-kits zitten werden vervangen of aangepast.
De Decade-serie, een set met 6-laags, 5mm dunne esdoorn ketels, een mooie matgelakte finish, en een winkelprijs ruim onder de duizend euro vervangt de Vision serie. De Masters-serie is er nu in twee varianten: Masters Maple Reserve en Masters Maple Complete.
Ook nieuw is de Session Studio Classic in een combinatie van berken met kapur en een lak die volgens het 31 stappen tellende proces van de duurdere sets is aangebracht. De Midtown is een nieuw ultradraagbaar drumkitje met een 16” bassdrum, 10” tom, 13” floortom en 13” snaredrum. Dennis Chambers ruilde na dik twintig jaar zijn Pearl signature-snaredrum in. De aloude witte esdoorn 14”x6½” wordt nu vervangen door een 14” x5½” snaredrum van gegoten aluminium. Ook op hardwaregebied vernieuwde Pearl veel. En de altijd goed verkopende cajon-serie werd verrijkt met de Cajon BassCase.  Lees alles over deze vernieuwingen in Slagwerkkrant 192! Tijdens de boottocht over de Rijn liet Pearl nog enkele exclusieve kleuren voor de Europese markt zien. 


 Groepsfoto van de genodigden voor de Pearl 70 years boottocht

Bekijk hier de promotiefilm van Pearl over hun nieuwe NAMM-producten

 

www.pearleurope.com

 

zoeken
zoeken