Video's Ton Dijkmans Sandlane Sessions

40 jaar ervaring in vier liedjes

Slagwerkkrant Plus 26-11-2013 00:27

De tiende editie van de Sandlane Sessions was een speciale. Ton Dijkman, die behalve een geweldige drummer ook een getapte verteller is, trapte af met een zeer waardevolle monoloog over studiodrummen. Als een van de meest ervaren (studio)drummers in Nederland kan hij als geen ander direct de kern raken van waar studiowerk om draait. Aan de hand van korte anekdotes, ervaringen en een batterij aan technische tips vertelde hij waar je rekening mee moet houden als je de studio in gaat. Van sound tot microfoongebruik en talloze andere onderwerpen waarmee elke bezoeker direct zijn voordeel kon doen. Mocht je de kans hebben, ga dan zeker eens naar een van zijn clinics.

Ton Dijkman vertelde onder andere over de microfoons die hij graag gebruikt, hoe hij elk liedje dat hij speelt opnieuw bekijkt; wat er nodig is aan instrumenten of stokken, de benadering en wat een nummer nou echt nodig heeft. Uiteraard kwamen er een paar mooie verhalen naar voren van de twintig jaar die hij nu al speelt en opneemt met Marco Borsato. Maar ook over zijn recente werk met Browny Dutch (producer Ali B.) en singer/songwriter Douwe Bob.

Tijdens de intieme sessie in Sandlane vallen de mooie verhalen en zinvolle lessen als een waterval over de bezoekers heen - het eerste halfuur stelt zelfs niemand een vraag! Dijkman blijft bij de kern: het liedje dat gespeeld moet worden.

'(...) Dus dan heb je alles gezegd, maar wat er dan toch echt volgt, is dat je het liedje moet spelen. Het gaat erom welke sound je nodig hebt. Mijn eerste keuze is of ik het met brushes of stokken speel. Ik heb een paar dikke Vic Firth brushes die net iets verschillen van stokken. Dat soort keuzes, daar gaat het om.

Ik heb Eric van den Bovenkamp meegenomen omdat drummers altijd afhankelijk zijn van de mensen waar ze mee spelen. Als je moeilijke fills speelt in triolen of in 6/8, en de mensen om je heen begrijpen niet wat je aan het doen bent, dan kom je echt niet verder. Dan kun je thuis nog zo hard oefenen als je wilt, het lukt toch niet. En Eric, die kan best wel spelen hoor, haha!

Tegenwoordig zijn er veel drummers die tegen me zeggen: 'Waarom moet jij op die plaat spelen? Ik ben veel beter.' En weet je, dat klopt ook. Er zijn veel drummers beter dan ik. Maar waar het om gaat, is dat je in de studio ook een liedje moet kunnen lezen. Een couplet, pre-chorus of een refrein. Dat is een kwestie van gevoel en ervaring. Het eerste waar ik naar kijk, is hoe het liedje loopt. Het grootse moment moet de climax zijn en daar werk je naartoe. Ik kijk altijd eerst waar dat punt zit in het liedje.'

In de studio gebeurt het steeds vaker dat er met loops meegespeeld moet worden. Die maakt Dijkman toch liever zelf; om de groove onder controle te hebben, en om verschillende sounds te kunnen maken. Dat is 'mee produceren aan de onderkant van de song', zoals hij dat noemt.

'Het heeft geen zin om tegen de sounds van drumcomputers op te boksen. Daarom zoek ik altijd naar een drumgeluid met veel lucht eromheen. Daarom heb ik vaak een stuk ruimte tussen de toms en de microfoons. Als de microfoons te dicht op de toms zitten, krijg je vooral tik, en niet de sound die je hoort in de ruimte. Dus zorg ervoor dat de microfoons niet te dicht op de toms staan.

Ook wil ik dat het geluid van mijn cymbals in mijn drumgeluid zit. De kick, snare en toms zijn voor mij het belangrijkst. De cymbals voegen daar iets aan toe, maar moeten in het drumgeluid zitten.'

Ton Dijkmans favoriete set-up blijft een standaard opstelling met 12" en 13" toms en een 16" floor.

'Tegenwoordig zijn de 14" floortoms gelukkig weer aan het verdwijnen; de trommels worden weer wat groter. Dat is wel moeilijker om te spelen, maar omdat er zo veel geprogrammeerd wordt, moeten drummers eigenlijk nog meer stelling nemen en zoeken naar een groot drumgeluid waar je veel feel in kwijt kunt. Als drummer moet je zoeken naar een sound die wezenlijk anders is dan de sound van een geprogrammeerde drumset.'

Ton over 'met de click spelen'

'Vroeger was ik bang voor mijn eigen gevoel; tegenwoordig niet meer, dus die click, tja, die zal er ook wel zitten, maar ik voel dit, dus dat is het dan ook voor mij.

Ik gebruik graag een grote hihat, bijvoorbeeld een 16". (Ton grapt dat je met een grotere hihat meer om de click heen kunt draaien; red.) Hoe groter de hihat, hoe minder de overspraak op je snaredrum. De pitch gaat wat naar beneden, je krijgt iets meer laag uit de hihat, en de tik is minder hard.'

Waar Jeff Hamilton en John Engels al niet terugdeinsden voor een verrassende solofeature, gaat Ton Dijkman nog een stukje verder. Hij staat op van zijn drumkruk, gaat voor op het podium staan, en zingt vervolgens zonder enige schroom een stukje If You Want Me to Stay van Sly & The Family Stone.

'Deze groove is mijn afwijking; four on the floor, dus in vieren met op elke tel de kick. Dat komt altijd weer terug in de muziek. Daft Punk en Pharell Williams gebruiken het bijvoorbeeld heel vaak.

Alles komt altijd terug in de muziek. Als je vooruit wilt als drummer, dan moet je een stapje terug. De muziek van nu grijpt steeds vaker terug op oudere muziek. Je kunt het best die muziek luisteren om het juiste gevoel te leren dat bij een nummer past - het is ouder, maar authentiek. Neem John Robinson bijvoorbeeld, die speelt dan wel bij Barbra Streisand, en je mag hem een ouwe lul noemen; hij is wel te horen wel op het laatste album van Daft Punk vanwege zijn groove. Die hoeft hij niet na te doen, want hij is die groove.'

Bekijk hier de video's van Ton Dijkman met Eric van den Bovenkamp in Sandlane.

video player

Ton kiest z'n Remo vellen al naar gelang de situatie. Op toms (top) varieert hij tussen Coated Ambassador, Coated Emperor, Clear Emperor en Clear Vintage Emperor. Alle bottom heads zijn Clear Ambassadors.
Op de snares heeft hij: Coated Ambassador, Coated Control Sound (Black Dot).
Bassdrums: Clear of Coated Powerstroke 3 of 4, en soms Fiberskyn Powerstroke.

Streetlegal 3
Op 23 november, een paar dagen na de Sandlane Sessions, kwam Tons nieuwe soloalbum uit. Na het eerder uitbrengen van zijn album Street Legal 'Sliding' (2000) en zijn single Halve Soul onder de naam 'Tone' (2006) is 'Streetlegal 3' zijn derde solo release.
De naam 'Streetlegal 3' is ontstaan omdat Ton het album samen met Eric van den Bovenkamp en Norbert Sollewijn Gelpke heeft gemaakt. Ook Lodewijk van Gorp is op één van de nummers te horen, Right to be Wrong.

Streetlegal 3 downloaden via iTunes
Streetlegal 3 downloaden via Google Play Music
Streetlegal 3 beluisteren via Spotify
Streetlegal 3 beluisteren via Deezer

Video's van alle Sandlane Sessions tot nu toe
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Hans Eijkenaar
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Oscar Kraal
Videoverslag van Sandlane Sessions met Bram Hakkens
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Joost Kroon
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Lucas van Merwijk en Pete Lockett
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Stephen van Haestregt
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Jeff Hamilton
Videoverslag van de Sandlane Sessions met Mark Schulman Videoverslag van de Sandlane Sessions met John Engels

Sandlane Sessions is een project van Slagwerkkrant, Remo en Sandlane Recording Facilities.

zoeken
zoeken