A Drummer's Night met West East North South Drummers Ensemble
The making of WENS, met Oscar Kraal, Roël Calister, Sjahin During en Kim Weemhoff - 1 september in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Slagwerkkrant Plus 17-08-2012 12:09
Het gaat zaterdag 1 september een geweldige avond worden met het West East North South Drummers Ensemble (WENS) met Oscar Kraal, Sjahin During, Roël Calister en Kim Weemhoff. Zorg erbij te zijn op deze exclusieve Drummer’s Night in de schitterende Grote Zaal van Muziekgebouw aan 't IJ. Lees hier het verslag, bekijk de 'making of' video en maak gebruik van de speciale Slagwerkkrant Lezersaanbieding.

A Drummer's Night is onderdeel van de Seizoensopening 2012/2013 van Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Onder de titel Boem - Paukeslag wordt daar door het Muziekgebouw een geweldig veelzijdige slagwerkdag van gemaakt.

Speciaal voor Slagwerkkrant-lezers en bezoekers van Slagwerkwereld.com is er een speciale Lezersaanbieding.
Een passepartout voor het hele dagprogramma, van 14.00 uur 's middags tot in de nacht kost niet € 41,-, maar slechts € 32,50. Kaartjes alleen voor de Drummer's Night kosten 24 euro.

De lezersaanbieding passe-partout voor Boem - Paukeslag, exclusief voor lezers van de Slagwerkkrant, is te bestellen via deze link: www.muziekgebouw.nl/slagwerkkrant

Het passepartout is na 12 augustus ook telefonisch te bestellen via 020 788 2000 (ma-za, 12 - 18 uur) o.v.v. actiecode Slagwerkkrant of bij de kassa in het Muziekgebouw, Piet Heinkade 1, Amsterdam.
De prijs is € 32,50 en deze aanbieding geldt niet i.c.m. andere kortingen/aanbiedingen.

Wil je alleen kaarten voor A Drummer's Night met het West East North South Ensemble bestellen à € 24,-, klik dan hier.

'The making of' het West East North South Drummers Ensemble
Slagwerkkrant heeft voor de Drummer's Night een groep samengesteld van vier van de beste drummers en percussionisten uit Nederland, die onder de naam West East North South Drummers Ensemble een eenmalig concert geven. Met: Oscar Kraal, Kim Weemhoff, Sjahin During en Roël Calister. Op 1 september vormen zij een van de hoogtepunt van het slagwerkfestival Boem - Paukeslag.Het West East North South Drummers Ensemble is sinds mei actief met het verzamelen van stukken en gaan enkele dagen de studio in om hun repertoire voor deze avond samen te stellen. 

De eerste repetitie
met Oscar Kraal, Roël Calister, Kim Weemhoff en Sjahin During
Tijdens de eerste repetitie, woensdag 4 juli, vlogen de ideeën heen en weer. Oscar Kraal's heftige groove-aanpak contrasteerde fraai met de lichte ritmiek van Kim Weemhoff. Roël Calister was de continue organiserende percussionist. Sjahin During wandelde flegmatisch overal tussendoor, qua aanpak én qua spel op zijn hybride set, met framedrums als middelpunt.  

Bekijk hier een paar videofragmenten van de eerste, veelbelovende repetitie. Sindsdien is het programma gegroeid tot een geweldige show, waarin vier heel verschillende benaderingen van percussie en drums tot een prachtig geheel gesmeed zijn.

De drummers zelf reageerden na de eerste repetitie als volgt:

Roël Calister: 'Spannend om zo'n 'only-drums'-concert met z'n 4-en te geven! Lachuh man!’

Kim Weemhoff
: 'Dat was, leuk! Toffe gasten (maar dat wist ik al) en fijne drummers (maar dat vermoedde ik al). We hebben het uur muziek dat we gaan spelen op de avond van die slagwerkdag in de grondverf gezet en dat klinkt bijzonder veelbelovend! Oscar was wat huiverig voor mijn aangeleverde stuk waarin snel opeenvolgende groepen van 9, 7, 5 en 3 langsvliegen maar al snel maakte hij minder fouten dan de componist (maar ik moest er ook nog een melodielijn doorheen zingen, dus helemaal eerlijk is 't niet...). Sjahin kwam met een prachtige lange break in een mooi open stuk, Roël had een tamelijk uitdagende 6/8 met metrisch modulerende breaks en Oscar een opzetje voor een fijne funk-fiësta! En er is nog veel meer!'

Oscar Kraal
: 'Spelen in een slagwerk ensemble is voor mij way out of the comfortzone. Normaal speel ik meer dienend en ondersteunend, nu moeten we met zijn vieren een verhaal vertellen en het bij elkaar houden. Daarom des te leuk en spannend om er head first in te duiken. Zeker met deze gasten. We liggen namelijk best ver uit elkaar en dat maakt het de uitdaging elkaar te vinden. Maar ook al komen we daadwerkelijk uit vier verschillende windstreken, we delen natuurlijk de fascinatie met ritme. Dat bij elkaar zal zorgen voor een gevarieerd optreden waar ik enorm naar uitkijk. Nu alleen eerst nog even alle breaks en vormpjes instuderen..."

Sjahin During
: 'Super leuk vandaag! Op naar de volgende repeptitiedagen met deze outline: Nature Song, Kim Song, Duo Roël/Sjahin, Duo Kim/Oscar, Bo Mama. More to come!'

(foto's door Mark van Schaick/Slagwerkkrant)

A Drummer’s Night is onderdeel van het grootse slagwerkevenement dat deze eerste septemberzaterdag plaatsvindt in het Muziekgebouw aan ’t IJ vanaf twee uur ’s middags, onder de titel Boem - Paukeslag, en komt tot stand in samenwerking met Slagwerkkrant. Lees hieronder alles over deze dag.

Vanaf 14.00 uur kan je er het volgende meemaken:

14.00 Asko Schönberg Ensemble + Slagwerk Den Haag (Grote Zaal)
(Varèse - Hyperprism | Varèse - Ionisation | Stravinsky - Histoire du Soldat)
De Frans-Amerikaanse componist Edgard Varèse veranderde de klank van de twintigste-eeuwse muziek. Hij deed de strijkers in de ban, concentreerde zich op slagwerk en schreef in 1930 zelfs het eerste werk voor louter slaginstrumenten. Nu, tachtig jaar later, is Ionisation nog steeds een opzwepend en energiek werk. Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag maken de ritmische impuls invoelbaar die in de eerste helft van de twintigste eeuw in de muziek zijn intrede deed. Varèse was geboeid door het machinale van de pure klank en Igor Stravinsky gaf met zijn duivelse Histoire du soldat gehoor aan swingende jazz- en bluesinvloeden.

15.00 Slagwerk Den Haag (Entreehal)
(Torstensson - Redskap | Gordon - Timber)
Het avondvullende percussiewerk Timber (2009) van de Amerikaanse componist Michael Gordon heeft alles in zich om een klassieker te worden. Om zich los te maken van welomschreven klanken en toonhoogten, beperkte hij zich in Timber tot zes simantra’s, Grieks liturgische percussie-instrumenten. Het resultaat is een hypnotiserende golf van stuwende ritmiek en onverwachte, haast elektronische klankpatronen. Eigenlijk is een simantra niet meer dan een stuk timmerhout. Met kennis van zaken bespeeld, zoals door Slagwerk Den Haag, onthult het een wonderlijke klankrijkdom. En dat geldt voor veel percussie-instrumenten. Ook Redskap voor zes percussionisten van de Nederlands-Zweedse componist Klas Torstensson is even beeldend als fysiek. Percussie in zijn puurste vorm.

16.00 NL All-Stars (Grote Zaal)
(Berio - Linea | Reich - Sextet)
Piano en slagwerk gaan erg goed samen. Dat hoor je aan Linea uit 1973 van de Italiaanse componist Luciano Berio. Ook de Amerikaanse componist Steve Reich bracht met zijn Sextet (1984) de piano en het slagwerk dichter bij elkaar. Juist door ze veelal niet te laten klinken zoals ze van nature doen. Ook nu is het resultaat een continue stroom van klanken waar de geest op wegdroomt. Minimal music op zijn mooist.
Linea is een werk voor twee piano’s, vibrafoon en marimba. Muziek die zich laat vertellen als een hypnotiserend verhaal. Heel vanzelfsprekend gaat de ene klank in de andere over en versmelten de instrumenten tot één groot lichaam.

20.15 Lunapark + gasten (Entreehal)
(Antheil - Ballet Mécanique)
Pianola’s, propellers, sirenes en elektrische deurbellen, eigenlijk kon het George Antheil niet gek genoeg zijn. De Amerikaanse componist begon in 1924 aan Ballet Mécanique als een ‘filmscore’. Maar het groeide uit tot zijn meest spraakmakende concertwerk. Ook in de bewerking met normale piano’s is Ballet Mécanique nog steeds een sprankelende ode aan ritme en beweging.
Ballet Mécanique zou de begeleidende muziek worden bij een film van Fernand Léger en Dudley Murphy. De muziek bleek alleen veel langer dan de film en daar stokte het project. Antheils muziek bracht vervolgens vele concertzalen in rep en roer en ook de uitvoering van Lunapark zal niemand onberoerd laten.
Direct aansluitend in de Grote Zaal: A Drummer’s Night met het West East North South Drummers Ensemble.

20.30 West East North South Drummers Ensemble (Grote Zaal)
(A Drummer’s Night met West East South Drummers Ensemble, met Oscar Kraal, Kim Weemhoff, Sjahin During en Roël Calister)
Normaal spelen ze met hun eigen band op het podium of ondersteunen ze musici als Candy Dulfer en Anouk. Nu brengen Kim Weemhoff, Roël Calister, Oscar Kraal en Sjahin During hun percussiekwaliteiten samen voor een opzwepende Drummer’s Night. Kim Weemhoff, Roel Calister, Oscar Kraal en Sjahin During behoren tot de belangrijkste Nederlandse percussionisten van dit moment. Deze Drummer’s Night is daarom niet alleen een genot voor oor en ledematen, maar ook een must voor iedereen die meer wil weten over ritme en percussie.

23.00 Druba Ghrosh + Niti Ranjan Biswas (Grote Zaal)
(Nachtraga)
De Indiase raga is een fascinerend fenomeen. In deze muziek heeft elke noot en elk ritmisch motief een betekenis. Daardoor ervaar je als luisteraar meer dan alleen de zuivere schoonheid van in elkaar hakende patronen. Raga-grootmeester Dhruba Ghosh en Niti Ranjan Biswas maken met hun tabla en sarangi, Indiase percussie en strijkinstrument, van dit late concert een ademloos nachtelijke ervaring. Dhruba Ghosh komt uit Mumbai en staat bekend als een raga-grootmeester en de beste sarangi-speler van dit moment. De tablaspeler Niti Ranjan Biswas groeide op in Bangladesh. Hij is verbonden aan Codarts Rotterdam en maakt veel furore met zijn avontuurlijke spel, ook buiten de traditionele Indiase muziek. Een bijzondere ontmoeting vol mooie verhalen.

Arnold Marinissen over Boem-Paukeslag
Lees elders op Slagwerkkrant het concept achter dit totoaalprogramma, zoals verwoord door de programmeur van Boem-Paukeslag, slagwerker Arnold Marinissen

Youtube playlist
Bekijk hier de Youtube-playlist waarin alle muziek voorbij komt van deze slagwerkfestivaldag.

Spotify Playlist

Luister hier naar de muziek die je deze dag kan beluisteren.

Boem - Paukeslag met A Drummer’s Night
zaterdag 1 september
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
www.muziekgebouw.nl

Meer informatie over de seizoensopening Boem Paukeslag: https://www.muziekgebouw.nl/agenda/Festivals/220

drummer links