Murk Jiskoot - Alleskunner bij het Metropole Orkest
Video's en extra's bij het interview in Slagwerkkrant 208
Slagwerkkrant Plus 18-10-2018 12:10
In Slagwerkkrant 208 (november-december 2018) vind je een interview met Murk Jiskoot; zonder twijfel een van de meest veelzijdige slagwerkers van Nederland en een man met een mooi verhaal. Als slagwerker van het Metropole Orkest (o.a. klassiek slagwerk, mallets, latin percussie, handpercussie) speelt hij regelmatig met zijn muzikale helden (Terry Bozzio, Steve Vai, Todd Rundgren, John Scofield). Hier op Slagwerkkrant Plus kun je een aatal video's bekijken waarop je Jiskoot in actie ziet met het Metroplole, genoemde helden, en nog enkele andere formaties. In 1994 publiceerden wij ook al een interview met de gehele toenmalige slagwerksectie van het Metropole Orkest. Als je klikt op het pdf-icoontje onder DOWNLOAD kun je dit archiefartikel uit Slagwerkkrant 62 bekijken.

 

In het interview in Slagwerkkrant 208 legt Jiskoot uit hoe hij ervoor zorgt dat zijn techniek, veelzijdigheid en brede kennis in stand blijven: 

‘Bij het Metropole moet ik gewoon serieus kunnen swingen. Ik had wat dat betreft al wel het nodige opgepikt via alle Afrikaanse avonturen, maar je bent nooit uitgeleerd. Mijn tactiek is les nemen bij specialisten en veel samenspelen met mensen die er dieper in zitten dan ikzelf. Dat betaalt zich altijd uit. Ik jam bijvoorbeeld al jaren regelmatig met de jongens van de Rotterdamse percussieafdeling, zoals Steven Brezet en Yannick van ter Beek. Dat contact is ooit via de sociale media ontstaan toen Steven nog echt een jong gozertje was; gewoon dingen uitwisselen en jammen, superleuk.'

Murk Jiskoot achter de mallets (foto Reinout Bos)

 

Tijdens repetitie met Metropole Orkest (foto Reinout Bos)

 

In onderstaande video spelen Snarky Puppy en het Metropole Orkest The Curtain (met prominente marimbapartij door Murk Jiskoot)

 

Hier spelen het Metropole Orkest, Cory Henry en Jacob Collier I Thought It Was You @NSJ 2017; ook met de volledige Metropole ritmesectie met drummer Martijn Vink en bassist Aram Kersbergen. 

 

Het Metropole Orkest & Terry Bozzio spelen live in 2011, links vooraan staat de slagwerksectie (met Jiskoot achter de marimba) nadrukkelijk vooraan naast de Amerikaanse drumheld.

 

Het Metropole Orkest en Steve Vai spelen The Attitude Song in 2011; let ook op de belangrijke rol van toenmalige Metropole-drummer Arno van Nieuwenhuize.

 

Murk Jiskoots eigen formatie Anumadutchi met Aly N'Diaye Rose (met een opvallende en destijds opzienbarende mix van Afrikaans en Westers slagwerk) en Circle Percussion spelen gezamelijk Samba N'Diaye (alleen audio)

 

Organic Three Plus speelt Cosmic Eye Of Love. Deze formatie was een kwartet met ook drummer kim Weemhoff en bassist Frans Tunderman, maar hier spelen bandleider-gitarist Milan Kracht en Jiskoot een duo-preview van het nummer.

 

Organic Three Plus speelt net als hierboven een duo-preview; dit keer van het nummer Disrupted Continuation.


 

 

 

Murk Jiskoot met Slagwerkkompaan bij Metropole, Eddie Koopman (foto Reinout Bos)

Bekijk het volledige interview in Slagwerkkrant 208 (november-december 2018)