Nieuwe Nederlandse downloadservice

Muzieknieuws 15-12-2004 14:34

Vanaf 1 januari 2005 biedt LegalDownload.nl een webwinkel aan onbekend muzikaal talent. De website prijst zichzelf aan als een eenvoudige manier om als onbekende band je downloads te verkopen.

De site is een initiatief van Teun en Willem Bontrup, de mensen achter talentensite Demomatch.nl. Alle downloads tellen mee voor de Megacharts (Top 50), zodat muzikanten via deze weg zelfs in de hitparade zouden kunnen belanden. "Legaldownload is geen uitgeverij of platenmaatschappij en de rechten blijven altijd bij de makers van het werk", aldus de gebroeders Bontrup.

Opmerkelijk is dat het meedoen aan hun eerste initiatief Demomatch.nl gratis is. Het inschrijfgeld voor Legal Download daarentegen bedraagt 10 euro. Daarbij komt het bedrag van 20 euro voor het huren van de ruimte voor 20 minuten muziek. Het minimale bedrag om mee te doen is dus 30 euro. De downloads kosten voor de consument een euro per stuk.

Per download ontvangen de deelnememde act netto 50 eurocent. Bands moeten dus minstens zestig songs verkopen, willen ze quitte draaien. Volgens de voorwaarden betaalt Legal Download per kwartaal uit, mits de verkopen hoger zijn dan 30 euro.

Legal Downloads is niet de eerste betaalde downloadservice voor acts zonder platencontract. Het eveneens in Nederland gevestigde VirTunes.com biedt bands en muzieklabels hun muziek veilig promoten en verkopen via Internet. Het platform regelt niet alleen de veilige distributie over Internet maar ook de betalingen, de BTW en ook de royalty’s waarvoor VirTunes een ‘tracks on demand’ contract heeft afgesloten met Buma/Stemra.

Muzikanten kunnen voor € 99,- abonnementskosten voor een jaar tot 24 tracks (120 minuten) van hun eigen muziek via Internet promoten en verkopen. In feite krijgen ze voor dat bedrag hun eigen on-line muziekwinkel bij VirTunes. Voor een “stream” betaalt de consument helemaal niets, voor een “protected download” (een beveiligd MP3-bestand dat onbeperkt beluisterd kan worden, maar niet gekopieerd) betalen fans € 0,29 en voor een “burn” € 0,79. Muzikanten ontvangen € 0,09 voor een “protected download” en € 0,39 voor een “burn”. De tellers worden on-line bijgehouden, zodat muzikanten te allen tijden hun saldo kunnen inzien.

Naar verwachting kunnen muzikanten binnenkort kiezen uit een groter aanbod van websites die songs tegen betaling downloadable maken.
zoeken
zoeken