Onmisbaar naslagwerk popmuziek
Muzieknieuws 21-04-2003 23:08
Sinds vrijdag 18 april ligt het boek 'Popmuziek: Ruim 1000 begrippen van A tot Z' in de winkels.Het boek is bedoeld als naslagwerk dat de lezer wegwijs maakt in begrippen uit de popmuziek en ze bovendien in juiste context plaatst. In totaal worden er ruim 1000 begrippen verklaard, zo meldt Muziek en Beeld.

Volgens uitgeverij Het Spectrum is dit "hét opzoekboek voor iedereen die zich bezighoudt met popmuziek en de ontbrekende schakel tussen de Popencyclopedie en De Muzikantengids."

Het is geschreven door Jan van der Plas, redacteur van muziektijdschrift Aloha en OOR’s Popencyclopedie, en Mike Schepers, muziekarchivaris bij de Centrale Discotheek Rotterdam en docent aan het Conservatorium in Enschede.

Muziekjournalist Van der Plas presenteerde onlangs ook "Nederpop: Met hart en ziel". Hiervoor deed hij veertig interviews met gezichtsbepalende figuren uit de Nederlandse popmuziek. Van Eddie Christiani, die de elektrische gitaar in Nederland introduceerde tot en met Dinand Woesthof van Kane. Op de website van het NPI vertelt Van der Plas:

"We merkten tijdens het maken dat het eigenlijk al 5 over 12 was. Een aantal artiesten, zoals Wim Bieler van Q65, Peter Tetteroo van Tee-Set of Herman Brood, was al overleden voordat ik ze kon spreken. Bij anderen - ik zal geen namen noemen - was het geheugen inmiddels dusdanig aangetast dat een interview geen zin meer had."

Het boek hoort bij de gelijknamige tv-serie van Teleac/NOT die vanaf zondag 27 april as om 18.00 uur op Nederland 1 te zien is.