Grammy Awards met Bruno Mars

Huisband met Will Kennedy, Luis Conte en John JR Robinson

Muzieknieuws 22-02-2011 17:11

Vorige week werden in Los Angeles de Grammy Awards voor de 53ste keer uitgereikt. De televisie-uitzending is altijd een puur Amerikaanse aangelegenheid, maar ons bereikte ons via de pre-Telecast op internet en via YouTube toch het nodige Grammy live-geweld.

De lange reeks van 109 awards wordt allang niet meer tijdens de twee uur durende live-uitzending gepresenteerd. Nee, daarvoor is er tegenwoordig de pre-Telecast. De pittig spelende huisband werd ritmisch voorgezeten door Will Kennedy en Luis Conte. De laatste mocht tijdens de officiële uitzending aan de zijde van John JR Robinson ook de nodige songs meespelen.

Maar het waren toch de Grammy-winnende bands zelf die daar het spektakel verzorgden. Zoals Muse met Dominic Howard en Jeremy Gara met co-assistent Régine Chassagne bij Arcade Fire, de Canadese band die de belangrijkste award van de avond won: die voor album van het jaar, met 'The Suburbs'

De razendsnel opkomende ster Bruno Mars vervulde een hoofdrol door samen met de al even jonge companen Janelle Monae (21 februari in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam) en B.o.B. een geweldige serie van drie nummers te spelen, waarbij Mars in de eerste song keyboards speelde, in de tweede zong en in de derde Monae heel krachtig op drums begeleidde:

Countryformatie Lady Antebellum ging naar huis met de meeste awards: vijf maar liefst. Lady Antebellum's album 'Need You Now' - featuring de slagwerkers Chad Cromwell en David Huff – wonnen ‘record of the year’ en ‘best country’ album. Lady Antebellum.

De excentrieke zangeres Lady Gaga bevestigde haar populariteit en verzamelde drie trofeeën. Net zoals Jay-Z, Dr. Dre en John Legend, de laatste met de gewaardeerde hulp van The Roots, met een trotse drummer Questlove, die tot twee keer het woord nam en blij was dat na al die jaren er eindelijk weer een Grammy voor hun opzij was gezet.

Verrassend genoeg ging de award voor ‘best new artist’ niet naar Canadees tieneridool Justin Bieber, maar naar de 26-jarige jazzmuzikante Esperanza Spalding, die werkte met slagwerkers als Otis Brown III, Horacio "El Negro" Hernández, Quintino Cinalli en Jamey Haddad. Het was de eerste keer in 35 jaar dat deze award naar een jazzmuzikant ging. Niet tot genoegen van Bieber-fans, die haar Wikipedia-pagina tijdelijk besmetten met doodsbedreigingen.

Een complete lijst met winnaars vind je op grammy.com.

De 53ste Grammy Awards werden gehouden op 13 februari, 2011 in het Staples Center in Los Angeles en uitgezonden door CBS.

zoeken
zoeken