Duitse rechter vindt Queen niet Brits genoeg

Muzieknieuws 22-10-2004 20:29

Hoewel drummer Roger Taylor op 26 juli 1949 in King's Lynn, Norfolk is geboren, is het voormalig lid van de rockband Queen niet Brits genoeg. Dat meent een rechter in Keulen. Over gitarist Brian May en bassist John Deacon is de rechter eenzelfde mening toegedaan.

De drie Britse muzikanten wilden een rechtszaak aanspannen tegen een Duitse platenmaatschappij wegens schending van copyright. De rechter achtte echter onvoldoende bewezen dat zij Brits, en dus EU-burgers zijn. Dat meldt internetnieuwsdienst Ananova.

Een Duitse bedrijf had zonder toestemming van de Queen-leden een vergunning verstrekt aan een derde partij om een live-uitvoering van hun hit "We Will Rock You" op CD uit te brengen.

Volgens de Duitse wetgeving zouden de drie voor een aanklacht als EU-burgers dezelfde rechten moeten hebben als Duitsers. De rechter meende dat een print van het internet waarop hun geboorteplaatsen staan vermeld, geen sluitend bewijs dat zij op dit moment ook Brits staatsburger zijn. Ook mag de rechtbank daar volgens een woordvoerder niet vanuit gaan omdat het nu eenmaal algemeen bekend is dat Queen een Britse band was:
"De leden van Queen zijn in Duitsland bekend wegens hun muzikale prestaties, niet wegens hun nationaliteit."


zoeken
zoeken