Programma Muzikantendag 2009 bekend

Met Martijn Bosman, Joost Kroon, Kypski en Wouter Rentema

Muzieknieuws 04-03-2009 15:03

Op 9 mei vindt de jaarlijkse Muzikantendag plaats in 013, Cul de Sac en V39 in Tilburg. Het programma staat bol van de Q&A-sessies, masterclasses, optredens, workshops en demosessies. Zo raak je weer helemaal up to date en weet je hoe je als muzikant verder kunt komen. Uiteraard werkt een groot aantal professionals mee, waaronder drummers als Martijn Bosman, Joost Kroon, Kypski en Wouter Rentema.

Thematisch gezien keert Muzikantendag dit jaar terug naar de kern: de liefde voor muziek. Een selectie uit de programmapunten die zich speciaal richten op slagwerkers vind je hieronder.

Martijn Bosman
Martijn, bekend als drummer bij Gotcha!, Kane en Raggende Manne, verhaalt over bizarre, ontroerende en grappige herinneringen over het leven backstage, op hol geslagen groupies, de aandacht in de media en koelkasten vol drank. Maar Martijn ook over zijn eigen muzikale inspiratiebronnen, het reilen en zeilen binnen een band en de keerzijde van het succes. Kortom: een kijkje in de soulkitchen van de Nederlandse popmuziek.

Ook verzorgt Martijn Bosman een masterclass drums. Wat Martijn precies gaat doen blijft een verrassing, maar een ding is zeker: het word groovy. Zijn boodschap:
"Als drummer ben ik altijd op zoek naar de volgende fase. Je kunt je tot in het oneindige blijven ontwikkelen, dat vind ik er zo mooi aan. Volg je hart en hou het simpel."

Vergeet je gehoorbeschermers niet!

Joost Kroon
Iedere band valt of staat met de kwaliteit van de ritmesectie. De bassist en de drummer moeten samen strak, inventief en goed zijn. Niemand minder dan drummer Joost Kroon (New Cool Collective, Kane, Candy Dulfer) en topbassist Ivo Severijns (Herman Brood, Kane) leren je de kneepjes van het vak tijdens de workshop ritmetandem met trucs, tips en vele praktijkvoorbeelden.

Kypski
Vele unieke sounds zijn geboren uit gekke gadgets en onverwachte toepassingen van ogenschijnlijk ‘normale' instrumenten. Tijdens het onderdeel Gadgets & Freaks delen bekende artiesten en instrumentbouwers hun passie over hun instrumenten en laten zien hoe ze tot hun kenmerkende unieke geluid komen. Freaken op professioneel niveau dus!

Kypski (Thomas Elbers) is bekend geworden als scratchende producer en werd maar liefst 4 keer Nederlands kampioen scratchen. De meesten mensen kennen hem als bandlid van de band C-mon & Kypski. Binnen zijn band verzorgd hij op het podium naast de scratches ook de (live) drums. Zittend vanuit zijn verbouwde drumkit scratcht en drumt hij er op los. Natuurlijk neemt hij deze mee om te laten zien hoe je als drummer je set kunt uitbouwen tot multi-instrument met naast bekkens en toms ook allerlei toeters en bellen.

Total recording drums met Wouter Rentema
In de Kleine Zaal van 013 op het podium wordt een heuse (home)studio ingericht: de Total Recording Soundroom. Voor het oog van het publiek wordt een opnamesessie uitgevoerd door een voltallige band. Per instrumentsoort wordt een inleiding gegeven over het aansluiten en gebruik van (rand)apparatuur, mic-opstellingen en alle ins en outs voor het specifieke instrument. Daarbij komen stap voor stap alle aspecten van het opnameproces voorbij, met tekst en uitleg over alles wat je wel en niet moet doen, qua techniek en qua spel. Interessant voor zowel drummers als producers.

In het tweede uur worden de drums onder de loep genomen. Wouter Rentema van Gem zal de drumpartijen voor zijn rekening nemen en Will Maas en Joost van Es leggen stap voor stap uit hoe miking, sound en dergelijke het best benaderd kunnen worden. Fontys RockAcademie, SAE en Digidesign verzorgen de techniek.

Breed programma
Het programma van de Muzikantendag 2009 is breed opgezet en biedt dus voor ieder wat wils. Andere programmaonderdelen zijn onder meer:

  • Juridisch adviseurs staan klaar met advies
  • Goedgeschoolde demodoktoren kunnen jouw demo volledig analyseren en een aantal goede recepten meegeven
  • Laat een professionele bandfoto maken
  • Leo Blokhuis vertelt over de Liefde voor Muziek
  • Q&A-sessie met bekende artiesten als Spinvis

Meer informatie over de Muzikantendag, inclusief kaartverkoop, vind je op www.muzikantendag.nl

zoeken
zoeken