Pasgeboren babies hebben goed gevoel voor ritme

Ritmeperceptie en patroonherkenning lijken aangeboren

Muzieknieuws 11-02-2009 23:16

Babies worden geboren met een opvallend goed gevoel voor ritme. Dat is de conclusie van István Winkler van het Instituut voor Psychologie in Budapest en Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam. Beide wetenschappers vormden een team waarin ze de ritmeperceptie van pasgeboren babies onderzochten met behulp van een electroencephalogram (EEG).

Door sensors op de hoofdhuid te plakken, konden de electrische reacties in het brein worden gemeten, zelfs als de babies diep in slaap waren.

Winkler en Honing hadden een eenvoudige rockbeat opgebouwd met bas, snare en hihat. Die lieten ze in vier nonsyncopatische varianten horen aan slapende babies van twee of drie dagen oud. Soms viel een geluid weg in de reeks zonder het ritme verder te verstoren, andere wijzigingen brachten het ritme aan het wankelen.

Als een gemiste noot het ritme brak, reageerden het babybrein in alle gevallen met de nodige hersenactiviteit. De onderzoekers concluderen dat de babies deze verstoringen opmerkten en dus dat ook pasgeborenen ritmisch gevoel hebben en 'weten' waneer ze de volgende beat mogen verwachten.

Tot dusver waren wetenschappers het er niet over eens of babies geboren worden met rimtegevoel, of dat al zeer vroeg in hun leven aanleren, bijvoorbeeld wanneer ze worden gewiegd.

Het onderzoek is onderdeel van een Europees onderzoeksproject dat zich richt op de verwerking van muziek en andere geluiden door het menselijk brein. Projectcoördinator is dr Susan Denham van de Plymouth University. Zij legt uit dat mensen blijkbaar op de wereld komen met een brein dat er op ingesteld is om patronen te herkennen:
"What is perhaps most significant is that not only do babies' brains register changes in beat, pitch and simple melodic patterns but they do so more or less automatically, as they are fast asleep during these experiments. People come into the world with brains that are wired-up to detect patterns."

Meer informatie over het onderzoek 'Newborn infants detect the beat in music', vind je hier.

zoeken
zoeken