Ton Dijkman van het scherm gehaald

Trillingen in de Kuip worden serieus genomen

Muzieknieuws 09-12-2008 11:28

"Zodra de tribune vervaarlijk gaat 'zwieberen', wordt aan de concerttechnici gevraagd of ze op de megabeeldschermen geen drummer in beeld willen brengen. Dat zou het ritmisch meedeinen alleen maar bevorderen, met alle risico's van dien."

Dit is een van de uitspraken van TNO-trillingsonderzoeker Paul Waarts die De Telegraaf op haar website zette. In het laatste TNO-magazine wordt gesteld dat het 70 jaar oude stadion de Kuip in Rotterdam kan bezwijken onder de hevige trillingen tijdens concerten. In het Feyenoordstadion is een speciaal monitoringsysteem aangebracht, dat metingen verricht naar trillingen. De tweede ring zou het grootste risico hebben om te beschadigen of zelfs in te storten.

Een opvallende conclusie is dat Hollandse hits meer trillingen veroorzaken dan concerten van rockbands als de Rolling Stones. Tijdens een van de concerten van Marco Borsato is het volume tijdens Dromen zijn bedrog eens teruggedraaid van 100 decibel tot 24 decibel.

De muzikale kracht van Ton Dijkman is daarmee aangetoond. De redactie van Slagwerkwereld.com hoopt dat TNO in de toekomst ook aparte verslaggeving zal geven over de drummers die het publiek 'teveel' aan het dansen krijgen.
zoeken
zoeken