Winnaars Edison Jazz/World 2008 bekend

Prijsuitreikingen op 28 november in Eindhoven

Muzieknieuws 14-11-2008 12:27

Benjamin Herman, Brad Mehldau Trio, Trijntje Oosterhuis, Gé Reinders, Mahavishnu Orchestra en Ben Webster hebben een Edison-award gewonnen. De prijzen worden 28 november in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven uitgereikt.

Jazz Nationaal
Benjamin Herman won een award in de categorie Jazz Nationaal met het album 'Campert - De tijd duurt één mens lang', waarop hij samenspeelt met drummer Joost Kroon, pianist Gideon van Gelder en bassist Sean Fasciani. Een citaat uit het juryrapport:
"De saxofonist laat zich door de meest uiteenlopende dingen inspireren. Zo ook door dichter Remco Campert. (...) Herman is een alleskunner maar wel eentje die altijd en in elke hoedanigheid exact de juiste snaar weet te raken."

Remco Campert zelf is ook te horen op dit album: zowel als bespeler van de schrijfmachine, als met zijn stem.

Jazz Internationaal
Het Brad Mehldau Trio is winnaar van een Edison in de categorie Jazz Internationaal met de release 'Brad Mehldau Trio Live'. Uit het juryrapport:

"Pianist Brad Mehldau is in de studio een grootheid, maar komt volgens kenners pas tot leven op het podium. (...) Intens, sprankelend maar vooral zo raak."

Jazz Vocaal
Trijntje Oosterhuis sleept een Edison in de wacht voor haar album 'Who'll Speak For Love'. Bijzonder dat een Nederlandse artiest in deze categorie wint, gezien de grote concurrentie. Maar 'Who’ll Speak For Love' klinkt dan ook als een internationale kraker, aldus de jury:

"Trijntje interpreteert het werk van Burt Bacharach op een volstrekt authentieke manier die zelfs de grootmeester Bacharach zelf verbaasde."

World Music
Gé Reinders is winnaar in de categorie World met 'Blaos mich 't landj door'. Uit het juryrapport:

"De Limburger laat met dit album laat zien dat het Harmonie-orkest nog steeds springlevend is en een plaats verdient in de Nederlandse muziekcultuur. Het is daarmee meteen een onderdeel van de wereldmuziek."

Oeuvreprijs Internationaal
Al Jarreau brak wereldwijd door in 1975 met het album 'We Got By' maar werd in 1981 pas echt wereldberoemd met de commerciële en artistieke kraker 'Breakin’ Away'. In zijn meer dan 40 jaar durende carrière won de zanger bijna elke prijs die er in muziekland te verdienen valt, waaronder maar liefst zeven Grammy Awards. In 2001 kreeg hij een eigen sterop de beroemde Hollywood Walk Of Fame op Hollywood Boulevard in Los Angeles. En nu dan de Edison voor zijn gehele oeuvre.

Bijzondere Uitgave Jazz/World
'Dig Ben!' van Ben Webster is postuum onderscheiden met een Edison. De 8 cd's tellende box 'DigBen!' is een waar feest voor de echte liefhebbers van deze saxofonist. De box werd met de grootst mogelijke aandacht voor detail samengesteld en bevat bijdragen van grootheden als Dexter Gordon, Teddy Wilson en Buck Clayton.

DVD Jazz/World
John McLaughlin mag een Edison-award mee naar huis nemen voor Mahavishnu Orchestra's dvd 'Live at Montreux '84/74'. De eerste versie van deze groep toerde vanaf 1974. On 1983 formeerde John McLaughlin de groep opnieuw, nu met grote namen van een jongere generatie zoals drummer Danny Gottlieb en saxofonist Bill Evans. Beiden bezettingen zijn te zien op de bekroonde dvd 'Live At Montreux' waarop McLaughlin van begin tot einde zijn meesterschap tentoon weet te spreiden.

Jazzism Publieksprijs
De band Sensuàl is de winnaar van de tweede Edison Jazzism Publieksprijs. Sensuàl, met onder aadere Jasper van Hulten en Gijs Anders van Straalen op drums en percussie, zangeres en tekstschrijver Eva Kieboom en toetsenist/muziekschrijver Emiel van Rijthoven, krijgt de prestigieuze Edison voor hun opzwepende album ‘Salve’.

Uitreiking
Op vrijdag 28 november vindt de uitreiking plaats in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Diverse winnaars treden samen op met het Metropole Orkest oder leiding van Vince Mendoza. Na de pauze zal het orkest Oeuvreprijs-winnaar Al Jarreau begeleiden. Kaarten voor het evenement zijn reeds uitverkocht. Radio 6 zal uitgebreid aandacht aan het evenement besteden.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

zoeken
zoeken