Uitgerust Bløf keert terug met stemmige herfstplaat

Drummer Norman Bonink: "Iedereen was volledig uitgeblust"

Muzieknieuws 12-10-2008 12:30

'Oktober’, het nieuwe studio album van Bløf, komt morgen (13 oktober) binnen op de hoogste positie van de Album Top 100. Twee weken geleden stond de gelijknamige single ook al op nummer één in de singlelijst. Niet slecht voor de stemmige herfstplaat die 'Oktober' is geworden. Want het album is verre van vrolijk, zo geeft drummer Norman Bonink direct toe:

"We komen uit een dalletje. Na 'Umoja' waren we zo moe. Niet de moeheid die je met een nachtje goed slapen kwijt bent, iedereen was volledig uitgeblust."

De muzikale wereldreis 'Umoja' omvatte een studio-cd, concertreeks (resulterend in 'Een manier om thuis te komen') en ook een film over de totstandkoming van de cd waarop de band met muzikanten over de hele wereld werkte. Achteraf gezien was het te veel en te groot, aldus bassist Peter Slager:

"We waren alleen nog maar aan het vergaderen. Meer lullen dan spelen was het. We hadden een collectieve burn-out."

Ook binnen de band rommelde het, een treffend voorbeeld daarvan is tevens de eerste stap die richting de nieuwe plaat werd gezet. Norman:

"Iedereen zat op zijn eigen eilandje. Peter had een nummer gemaakt en dat naar Paskal gestuurd. Hij bekeek echter het mailtje niet goed en zag alleen de tekst. Daar maakte hij vervolgens zijn eigen muziek op. Dus hebben we nu twee keer dezelfde tekst, met andere muziek eronder."

Dat nummer, Eilanden, staat zowel op 'Oktober' als op 'April', de cd die komend voorjaar uitkomt. 'April' is gelijktijdig opgenomen met 'Oktober' maar bevat een stuk vrolijker nummers.

Voor de opnames ging de band naar Ierland, het Pickering House van de beroemde bierbrouwersfamilie Guinness. Die opnames en het huis zijn te zien op internet, de content is echter alleen bereikbaar voor mensen die de cd kopen (via open disc). Norman legt uit:

"De Pickering Player is een cadeautje voor de mensen die niet illegaal downloaden. De opnamen in Pickering House zijn gefilmd door acht camera’s. Je bepaalt zelf wie je vanuit welk shot wil bekijken. Daarnaast bevat elke ruimte nog een paar interactieve verrassingen.”

De liedjes op 'Oktober' vragen om een club- en theatertour. Die komt er ook aan. Vanaf oktober tot en met 16 december 2008 toert Bløf langs het clubcircuit. In februari 2009 gaat de band het theater in. Tickets koop je hier.

zoeken
zoeken