Waardig afscheid The Hellacopters

Laatste kans in Hedon, Zwolle

Muzieknieuws 29-09-2008 15:20

Na 14 jaar houden The Hellacopters ermee op. Zondagavond 28 september was in Tivoli in Utrecht de op één na laatste kans om de legendarische Zweedse rockband in Nederland te zien. Degenen die deze kans hebben benut, zagen een band die de bijl er op het hoogtepunt bij neergooit. Dinsdag 30 september is écht de allerlaatste kans, in Hedon in Zwolle. Mis ’t niet!

Zo’n anderhalf uur lang werd het in vrij grote getale toegestroomde publiek bediend van een stuk Scandinavische kwaliteitsrock ‘n’ roll waar je u tegen zegt. Het duurde wel even voordat het ietwat suffe Tivoli-publiek doorhad hoe goed dit allerlaatste concert van The Hellacopters in Utrecht was. Waarschijnlijk zat de zaterdagavond nog in de benen, want de voetjes bleven vooral het eerste halfuur netjes op de vloer.

“This is not a funeral, but a going away party!”, hitste voorman Nicke Andersson het publiek op. Naar het applaus te oordelen was de zaal trouwens wel degelijk onder de indruk van de superstrakke set van de Zweden. Moeiteloos werkten The Hellacopters een behoorlijk aantal klassiekers, maar ook wat minder bekend materiaal af. Geliefde nummers als Better Than You, It’s Good But It Just Ain’t Right en Hey! werden, zij het stilstaand, uit volle borst meegebruld.

Onder het motto ‘drie gitaren is beter dan twee’ deed Supersuckers-gitarist Ron Heathman aan het einde van de show ook een nummertje mee. Tegen zoveel Gibson-gitaargeweld kon Utrecht niet op en langzaamaan kwam het publiek wat meer in beweging. Toen als eerste toegift de knallende openingsriff van By The Grace Of God werd ingezet, konden veel mensen zich echt niet meer inhouden en ging het dak er af. Het gebied voor het podium veranderde in de bekende kolkende massa, inclusief moshpit en crowdsurfers.

Kortom: de hoge verwachtingen werden waargemaakt, The Hellacopters waren gewoon heel erg goed. Jammer dat ze ermee stoppen… maar wat een afscheid!

zoeken
zoeken