Camp Jam brengt kinderen rock 'n roll bij

Muzieknieuws 23-07-2004 13:54

Vijftig jaar geleden veranderde Rock 'n' Roll de wereld voorgoed. Heel wat fans van de eerste generaties zijn tegenwoordig ouder.

Veel van deze mamma's en pappa's zien muzikale uitvloeisels als heavy metal, punk en rock als een culturele verrijking voor hun kroost.

In Amerikaanse stad Atlanta kunnen zulke ouders nu terecht bij Camp Jam: geen voetbal- of paardenkamp om wat bij te leren, maar een zomerkamp dat de fijne kneepjes van het rocken bijbrengt. Het motto: "No Canoes, Lots of Rock".

Kinderen in de leeftijdscategorie 11 tot 18 jaar krijgen les in muziekstromingen van grunge tot death-metal. Ook leren de kids hoe je op het ritme van de bassdrum springt, zonder jezelf en anderen daarbij iets aan te doen. Bovendien leren de Amerikaanse kids in deze zeven dagen welke songs de hitlijsten aanvoerden toen hun ouders zelf nog een weelderige bos lang haar hadden.

Het zomerkamp is niet alleen fun, maar biedt wel degelijk een stuk educatie voor zowel ervaren als minder ervaren muzikanten. Er zijn namelijk ook clincs, professionele studiofaciliteiten, master classes en platenproducers aanwezig. De rockende kids kunnen onder meer zelf muziek opnemen, een song schrijven, een bandje oprichten, een instrument leren bespelen en de geheimen van de muziekindustrie leren.

Ook aan slagwerkers is gedacht. Trommelende kinderen krijgen onder meer de rudiments en andere fundamentele skills bijgebracht. Ze krijgen het belang bijgebracht van een juist tempo, grooves, de verschillende onderdelen waaruit een song is opgebouwd. Ook leren ze het belang van een goed samenspel met de bassist om zo een hechte ritmesectie te vormen. Een ander ondereel bestaat uit het verschil tussen spelen in een studio en een live optreden.

De muzikale week wordt afgesloten met een wervelend afscheidsconcert. Hiervan krijgt ieder kind een registratie op DVD mee naar huis.

De verrijkende naschoolse bezigheid in de vorm van een week rockkamp, kost de ouders 495 dollar. Die prijs lijkt geen probleem: het kamp is al grotendeels volgeboekt.

Jeff Carlisli, ooit gitarist van de band .38 Special, is de initiator en organisator van Camp Jam. Jeff Beach heeft de druminstructies onder zijn hoede.

zoeken
zoeken