Misirli Ahmet op Turkey Now! 2008

Voorbeschouwing van cultuurfestival in naseizoen

Muzieknieuws 08-06-2008 14:34

Vanaf 8 oktober tot 23 november kun je tijdens Turkey Now! 2008 genieten van een veelzijdig programma dat is samengesteld uit het panorama van het moderne Turkije dat is ingebed in een rijke historische traditie. Het cultuurfestival zal zowel in Amsterdam als Rotterdam plaatsvinden.

Turkey Now! 2008 omvat ruim veertig culturele evenementen met topgroepen uit de Turkse wereldmuziek, jazz, dans, klassieke muziek, popmuziek en bijzondere cross-overconcerten met Nederlandse artiesten en orkesten.

Een van de hoogtepunten zal ongetwijfeld worden geleverd door de Turkse darbuka-virtuoos percussionist Misirli Ahmet.

Ook theater, film, jazzcafé’s, een foto-expositie van Turkije’s vooraanstaande Magnumfotograaf Ara Güler en gerechten uit de Istanbulse Meyhanes (taveernes) omlijst met fazilmuziek behoren tot dit unieke festivalprogramma.

Openingsconcert
In de Rotterdamse Doelen en het Concertgebouw in Amsterdam zal Turkey Now! 2008 feestelijk worden ingeluid met een concert van het Metropole Orkest o.l.v. dirigent Arjan Tien met de in Turkije zeer populaire popzangeres Sertab Erener (winnares Eurovisie Songfestival 2003) en de pianist Tulug Tirpan.

Slotconcert
De slotconcerten in de Doelen en de Melkweg zullen onvergetelijk zijn door een nieuwe cross-over van de New Cool Collective met klarinettist Serkan en zangeres ªükriye Tutkun.

Wereldmuziek en jazz
In Istanbul by Night en Istanbul Vibes komt swingend modern Istanbul tot leven. In dit onderdeel met wereldmuziek en jazz staan o.a. een Turks-Koerdische ontmoeting van zangeres Nilufer Akbal met Mikail Aslan en Õzlem Taner.

Daarnaast ook meerstemmige traditionele volksmuziek door Sabahat Akkiraz met Musa Eroglu en Mustafa Özarslan; het Taksim Trio en de in Turkije zeer bekende popzanger Teoman op het programma.

Klassiek
De virtuoze violist Cihat Askin is een van topmusici in de serie klassieke kamermuziekconcerten en het Staatsballet uit Ankara is na het succes tijdens het eerste Turkey Now! festival gevraagd om een nieuwe voorstelling voor deze gelegenheid.

Meer info
Meer informatie over het programma vind je op kulsan.org. De website turkey-now.info is vreemd genoeg nog niet in de lucht, maar de organisatie beloofd dat hier vanaf augustus ook informatie over het festival te vinden is.

Organisatie
Turkey Now! 2008 wordt georganiseerd door Stichting Kulsan en de Istanbul Foundation for Culture and Arts in nauwe samenwerking met de podia en de culturele instellingen van Rotterdam en Amsterdam en wordt ondersteund door diverse fondsen uit Turkije en Nederland.
zoeken
zoeken