Muzikantendag 2008 in 013 succesvol

Richard Heijerman laat drums zingen

Muzieknieuws 27-05-2008 10:45

Het is nooit dankbaar om een dagprogramma te openen, maar Sjako-drummer en slagwerkdocent Richard Heijerman had er geen moeite mee. Zijn spel was bevlogen en zijn uitleg ontwapenend. Het was het eerste hoogtepunt op een dag boordevol leerzame en amusante momenten.

Muzikantendag 2008 speelde zich af in en om 013 in Tilburg, wat een gouden greep bleek van organisator Buma Cultuur. Voorgaande edities in de Amsterdamse Melkweg werden namelijk vooral gekenmerkt door lage bezoekersaantallen, hoe interessant de programmering vol workshops, demonstraties en paneldiscussies ook was. De opzet dit jaar was niet zo heel anders, maar de locatie inspireerde blijkbaar. Of is het publiek in Tilburg, stad van Rockacademie én conservatorium, gewoon minder blasé dan het Amsterdamse?

De organisatie spreekt van een uitverkocht huis (wat zou betekenen dat naast 013 ook het tegenovergelegen jongerencentrum V39 en café Cul de Sac bomvol zaten), maar dat leek wat overdreven. Gezellig druk was het zeker, en dat merkte je vooral in kleine settings als de kleedkamersessies of oefenruimteworkshops. Jammer dat het geheel niet zo goed bewegwijzerd was, waardoor sommige bezoekers vergeefs op zoek waren naar de programmaonderdelen van hun keuze.

Drummers kwamen aan hun trekken in de Soundroom (Kleine Zaal) bij de door Slagwerkkrant georganiseerde clinic van Richard Heijerman, docent bij Drumschool Cleuver in Den Haag en al jaren bekend als de drummer van Sjako. Een technisch zeer begaafd muzikant, die zich niet verliest in zielloze krachtpatserij maar het vertellen van een mooi verhaal voorop stelt. Heijermans voelt zich net zozeer thuis in rock als in jazz en rootsmuziek, en dat hoorde je in zijn uitgebreide improvisaties. De expressieve klank van zijn rosewood Lignum drumstel, handgebouwd in België, was een lust voor het oor.
In een gesprek met Slagwerkkrantredacteur Dennis Boxem kwamen die drums en (Zildjian-)bekkens uitgebreid aan bod en vertelde Heijerman over zijn visie op soleren en dynamiek en het belang van een open vizier. Hij sloot zijn optreden af met een lange solo, beginnend op een uitgeklede setup waar steeds iets bij werd gezet. Voor wie nog nooit van een spanningsboog had gehoord: dit was een schoolvoorbeeld.

In de Soundroom werd later op de dag gitarist Leendert Haaksma (ex-Anouk, docent aan Codarts Rotterdam) in het zonnetje gezet vanwege zijn eigen merk gitaarversterkers, Hook Amps. Hij trad op samen met zijn band Blowbeat, waarin ook Ton Engels op gitaar, Eric Coenen op bas en Arthur Lijten op drums. Pittige, goed gearrangeerde rock met vleugjes jazzrock en Zappa op de achtergrond. Lijten drumt stevig waar nodig, maar kleurt ook mooi de rustige nummers in, met gebruik van handen, vingers en brushes.

Veel publiek trokken de Engine Room-sessies in de Grote Zaal van 013. Room Eleven (met drummer Maarten Molema) en Voicst (met Joppe Molenaar) lieten zich op de vingers kijken door het publiek en beantwoordden alle denkbare vragen over songschrijven, repeteren, opnemen, arrangeren en optreden.

Ondanks enige verwarring over de aanvangstijd van zijn clinic over het spelen met loops, triggers en sequences, kon Marcel van As goed uit de voeten met het standaard Mapex-kitje in een van de oefenruimtes van 013. Met inzet van zijn eigen Roland SPD-S samplepad en Akai MPC-1000 sampler kwamen zijn drumpartijen (voor o.a. Coparck en Handsome 3some) tot leven.

Veel aandacht was er voor de demo pitch, het managersspreekuur en de bandcoaching, evenals natuurlijk voor de sterke verhalen (Rock ON Roll Stories) van Anneke van Giersbergen, Johannes de Boom, Denvis en Hans Vandenburg. Wie tot het eind bleef netwerken kon zien hoe een zestal akoestische gitaren aan gort werd geslagen (de wedstrijd Smashing Guitar), of de uitreiking van de Duiveltjes bijwonen. De winnaars van deze muziekprijzen van het Muziek Centrum Nederland, medailles ontworpen door Peter te Bos, worden gekozen door collega-muzikanten in de periode voorafgaand aan Muzikantendag. Als beste drummer werd Bart Nederhand van Peter Pan Speedrock gelauwerd. Werd het toch nog een Brabants feestje...
zoeken
zoeken