Finalisten Dutch Jazz Competition 2004 bekend

Muzieknieuws 19-06-2004 16:38

Bas & Clem Duo, ‘As Guests’ Quartet, Kazoo, Koan, Rakia en Susanne Alt Quartet zijn genomineerd voor de finale van het meest toonaangevende jazzconcours van Nederland, de Dutch Jazz Competition. Jurylid en presentator Hans Mantel maakte donderdagavond 17 juni na afloop van de derde en laatste semi-finale in het Bimhuis te Amsterdam de laatste finalisten bekend. De jury koos drummer Flin van Hemmen tot winnaar Beste Solist 2004. De 22-jarige Van Hemmen zal de prijs tijdens de finale van de competitie officieel in ontvangst nemen.

In totaal namen 17 groepen deel aan drie semi-finales, gehouden op 10 juni in het SJU Jazzpodium (Utrecht), 11 juni in Paradox (Tilburg) en 17 juni in het Bimhuis (Amsterdam). Kazoo werd in het Bimhuis gekozen tot beste groep van de avond en plaatste zich samen met de winnaars van de eerdere twee semi-finales Bas & Clem Duo en ‘As Guests’ Quartet, direct voor de finale. De jury koos uit alle semi-finale groepen Koan, Rakia en Susanne Alt Quartet als ‘runners-up’.

De zes groepen strijden op zaterdag 10 juli vanaf 19.45 uur in de Spiegeltent van het North Sea Jazz Festival om de titel ‘Winnaar Dutch Jazz Competition 2004’. Ze maken kans op een uitgebreid prijzenpakket, bestaande uit de bekostiging van meerdaagse opnamen in een gerenommeerde studio in Nederland, deelname aan de Young VIP tournee langs Nederlandse podia in het najaar van 2004, nationale en internationale promotie op 1500 radiostations via Radio Nederland Wereldomroep en een optreden tijdens het North Sea Jazz Festival 2005.

Na de finale worden ook de prijzen uitgereikt aan de winnaars Beste Solist 2004 en Beste Eigen Compositie 2004, waaraan geldbedragen zijn verbonden van elk € 2.270,-. Alle winnaars ontvangen in het jaar na het winnen van de prijs publicitaire en zakelijke ondersteuning van de initiatiefnemers van de Dutch Jazz Competition.

De semi-finale jury bestond uit de twee vaste leden Hans Mantel (bassist, musicoloog, programmamaker) en Tony Overwater (bassist, componist) en twee leden die per semi-finale wisselden, waaronder Paul van Kemenade (saxofonist, componist), Bart Suer (saxofonist, componist, producent), Rob van Bavel (pianist, componist), Oene van Geel (violist, componist) en Marc Vlemmix (programmeur Musis Sacrum).

De Dutch Jazz Competition heeft als doel om talentvolle Nederlandse jazzmuzikanten en groepen de mogelijkheid te bieden om zich jaarlijks te presenteren aan het grote publiek, de pers en de muziekindustrie. De Dutch Jazz Competition is na drie succesvolle edities hèt platform voor nieuw Nederlands jazztalent gebleken. De vorige edities werden gewonnen door Jamesz feat. Izaline Calister (2000), On the Line (2001) en Agog (2002).

zoeken
zoeken