Martijn van Iterson winnaar Bird Award

Muzieknieuws 19-06-2004 16:30

De Nederlandse gitarist/componist Martijn van Iterson mag zich dit jaar de winnaar van de Bird Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’ noemen. Deze prijs, waarvan de uitreiking tijdens het North Sea Jazz Festival plaatsvindt, wordt toegekend aan een artiest van wie de jury vindt dat hij het verdient onder de aandacht van een breder publiek gebracht te worden.

Volgens de jury is Martijn van Iterson een oprecht musicus met een geheel eigen, ongepolijst geluid en een persoonlijke stijl. Hij beschikt over een uitstekende timing en improviseert op originele wijze. Als componist wordt Van Iterson nog onderschat, aldus de jury. Naast de bronzen sculptuur die aan deze prijs verbonden is, krijgt de winnaar van de Bird Award Artist Desereving Wider Recognition tevens een uitnodiging volgend jaar wederom op het North Sea Jazz Festival te komen spelen in een bezetting naar keuze.

Martijn van Iterson (Leiden, 1970) studeerde cum laude af aan het Hilversums Conservatorium en is sinds 1995 zelf als docent aan deze opleiding verbonden. Hij maakte deel uit van tal van groepen, waaronder de jazzdanceformatie All the King’s Men, die in 1994 de Heineken Crossover Award in de wacht sleepte. Daarnaast was Van Iterson gastsolist bij gerenommeerde orkesten als The Skymasters en The Netherlands Concert Jazzband (tegenwoordig Jazz Orchestra of the Concertgebouw) en werkte hij samen met grote namen als Jim Hall, Kurt Rosenwinkel en Jean ‘Toots’ Thielemans. Tegenwoordig speelt de gitarist in de jazzrockformatie Knoertz en heeft hij zijn eigen kwartet (met pianist Karel Boehlee, bassist Frans van Geest en drummer Martijn Vink) waarmee hij zaterdag 10 juli op het North Sea Jazz Festival speelt. De nieuwe cd The Whole Buch van het Martijn van Iterson Quartet wordt vrijdag 18 juni gepresenteerd in het Bim-huis in Amsterdam.

Overige genomineerden voor de Bird Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’ 2004 waren: Fred Hersch, Kurt Rosenwinkel, Joris Teepe, Bugge Wesseltoft, Matt Wilson en Jason Yarde.

De jury bestond dit jaar uit: Kees van Boven (programmeur), Jaap Lüdeke (Concertzender), Henk Meutgeert (Jazz Orchestra of the Concertgebouw) en Wouter Turkenburg (Koninklijk Conservatorium Den Haag).

Binnenkort wordt bekendgemaakt wie dit jaar de winnaar is van de Bird Award Special Appreciation, de oeuvreprijs die namens de festivalorganisatie wordt toegekend. Beide Bird Awards worden uitgereikt tijdens het North Sea Jazz Festival, dat van vrijdag 9 juli tot en met zondag 11 juli a.s. plaatsvindt in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag.

zoeken
zoeken