Zwanenjump van Handsome Harry Company
Afscheidsconcert in De Kelder op 25 november
Muzieknieuws 08-11-2007 17:35
Na zeventien jaren en een kleine duizend optredens komt een vrolijk swingend eind aan de The Handsome Harry Company. Op zondag 25 november nemen de zeven Harries afscheid van hun Amersfoortse fans met een gepaste 'zwanenjump' in De Kelder. Het concert begint om 15.00 uur.Talloze malen heeft Amersfoort gezien hoe de company de Groenmarkt, het Hof en nog enkele andere Amersfoortse locaties omtoverde in een ware feestplek met frontman Peer de Graaf, alias Harry Krishna, voorop. Zijn unieke improvisatiegave, gepaard aan een tomeloze energie en geestdrift voor het swingende Harry repertoire stond aan de basis van het succes van de Handsome Harry Company.

De groep wordt in 1990 door Roland Smeenk opgericht en treedt aanvankelijk vooral op als muziektheatergroep. De populariteit neemt een hoge vlucht na de verovering van het San Marco plein in 1993 tijdens het Carnavale di Venzia, waar de groep een prijs wint. Daarna volgt een periode met vaste radio-optredens bij Cilly Dartell, TV optredens en toernees door Oostenrijk, Italië en Slovenië.

Bestaat het repertoire aanvankelijk nog voornamelijk uit bewerkingen van Jump 'n Jive songs van Lucky Millender, Buddy Johnson, Nat King Cole en Louis Jordan, geleidelijk aan nemen eigen songs van bassist Tony Ector en pianist Lucas Asselbergs de overhand.

De Handsome Harry Company blijkt een ideale band voor jazzfestivals van allerlei soort. Breda, Den Bosch en vele andere festivals worden bijna jaarlijks aangedaan. Op het North Sea jazz festival wordt tweemaal succesvol opgetreden, ook op Oerol worden grote successen beleefd. Je hoeft niet per se jazzliefhebber te zijn om de bijzondere combinatie van aanstekelijke swing en even prikkelende als humoristisch improvisatie te kunnen waarderen.

In 2006 wordt tijdens concerten voor een duizendkoppig enthousiast publiek in Marseille en Beziers duidelijk dat de company nog steeds op een grote schare fans kan rekenen. Trompettist Rob van de Wouw blijkt een voortreffelijk solist die inmiddels op vele podia is te bewonderen. Gitaarvirtuoos Guido Eymann wordt door de fijnproevers gewaardeerd om zijn trefzekere soli. Wout Wantenaar is een graag geziene, extraverte saxofonist in de Amersfoortse scene en daarbuiten. Taeke Stol heeft een kamerbreed basgeluid en een soepele swing, Salle de Jonge is een all round drummer met een modern geluid. Bandleider/arrangeur Lucas Asselbergs schrijft tientallen songs voor de company en legt een basis op piano en Hammond.

Zeven CD's vinden hun weg naar vele liefhebbers in binnen- en buitenland. De achtste CD is in de maak als Harry Krishna aangeeft vooral in andere projecten te willen investeren. De groep gaat op zoek naar een geschikte opvolger. Tevergeefs. Al is het succes van de company gestoeld op het samenspel tussen zang, dans en conference én een zeer geöliede band met goede solisten en een prettig herkenbaar, eigen repertoire deze zanger blijkt te zeer beeldbepalend.

In Amersfoort heeft het publiek op 25 november nog een maal de kans de Handsome Harry Company in aktie te zien en een van de laatste exemplaren van hun CD's te bemachtigen. Een niet te missen, unieke kans.

The Handsome Harry Company is:
Peer de Graaf, zang
Rob van der Wouw, trompet
Wout Wantenaar, saxen
Guido Eymann, gitaar
Lucas Asselbergs, toetsen (bandleider)
Taeke Stol, contrabas
Salle de Jonge, drums
Geluid: Ko Wantenaar

Ex-drummers:
Martin van Gastel
Joost Kroon

Bekende invallers:
Dick Verbeeck
Gijs Dijkhuizen
Jasper van Hulten
Pim Dros
Richard Heijerman
drummer links