Racoon brengt album uit in Verenigde Staten

Groep op tour met The Lemonheads

Muzieknieuws 29-09-2007 17:41

Racoon, met Paul Bukkens op drums, gaat serieus werk maken van een - hopelijk succesvolle - carrière in de VS en Canada. Het Amerikaanse label Yep Roc Records brengt op 2 oktober Racoon's album 'Another Day' uit in deze landen.

Gitarist Dennis Huige vertelt hoe het contact en de overeenkomst tot stand gekomen zijn:
"Via ons management hebben we met verschillende Amerikaanse maatschappijen contact gehad. Yep Roc heeft ons meerdere malen live gezien, onder andere op SXSW vorig jaar, zo is de deal tot stand gekomen."

'Another Day' verscheen in Nederland al in 2005. De release betekende de doorbraak voor Racoon, met meer dan tachtigduizend verkochte albums.

De Amerikaanse cd verschilt op één punt van de Nederlandse versie. Huige:

"Yep Roc wil het nummer Close Your Eyes als eerste single uitbrengen. Dat nummer staat niet op 'Another Day', maar is gebruikt voor de speelfilm Kicks. De Amerikaanse versie telt dus veertien in plaats van dertien nummers."

Ter promotie van de Amerikaanse release gaat Racoon vanaf eind november uitgebreid op tour met The Lemonheads (momenteel zonder vaste drummer, maar waarschijnlijk met Devon Ashley achter de trommels). De tour bestaat uit 19 optredens, beginnend in San Francisco. Huige:

"Dat is fantastisch natuurlijk. Dat zijn jeugdhelden van mij en [zanger] Bart. Het is ook voor het eerst dat we als band een zo lang aangesloten tournee doen."

Na de optredens komt Racoon eind december weer terug naar Nederland.

"We hopen natuurlijk dat er meer dingen in het vat zitten in Amerika. En natuurlijk hopen we op een doorbraak, al zijn we daar heel reëel in. Het album komt niet uit bij een major maatschappij en het budget is dus ook niet major. Maar we gaan er wel voor.”

Het afgelopen jaar heeft de groep vooral gewerkt aan het schrijven en opnemen van het langverwachte nieuwe album.

Met producer Michel Schoots is de formatie druk bezig in de Brusselse Jet studio’s. Als alles volgens plan verloopt komt de plaat in februari 2008 uit.

zoeken
zoeken