Utrechtse popcultuur tentoon gesteld

Muzieknieuws 14-06-2004 21:01

Op vrijdag 18 juni opent het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling 'Pop Utrecht'. De expositie geeft een beeld van de Utrechtse popcultuur in de afgelopen vijftig jaar.

Er is bewust niet gekozen voor een kunsthistorische benadering. Ranti Tjan, hoofd presentatie van het Centraal Museum: "Wij vinden het leuk als we alles een plaatsje kunnen geven, ongeacht het historisch belang." Acts als The Urban Dance Squad, Daryll-Ann en het Goede Doel komen voorbij, net als Racoon, Orphanage, The Jets en The Nixe.

Dat is ook interessant voor liefhebbers van slagwerk, want 'Magic Stick', Toni Peroni, Sureel, Paul Bukkens en Jeroen Kleijn zijn slechts enkele van de drummers die nauw verweven zijn met de Utrechtse pophistorie

Kelders, zolderkamers en andere bergruimtes zijn leeggehaald om de ontwikkeling van de Utrechtse muziekgeschiedenis te verbeelden: van krantenknipsel tot super 8-film en van poster tot platenhoes. Ook in muzikaal opzicht is het overzicht breed: rock & roll, beat, punk, jaren tachtig en negentig pop en rock, dance, metal en levenslied: aales komt aan bod.

De tentoonstelling is te zien tot en met 4 juli 2004. De opening op 18 juni valt tijdens de Utrechtse Museumnacht. Tijdens deze nacht zijn alle musea in Utrecht open, met speciale activiteiten. Er zijn uiteraard live muziek aanwezig zijn.

Tussen 20.00 en 21.00 uur is de toegang vrij, daarna alleen met ticket voor de Utrechtse Museumnacht.

Overigens vindt in oktober of november een speciale 'culturele zondag' plaats rondom Utrechtse popmuziek. Met overdag (tijdens de koopzondag) ludieke en vooral akoestische optredens in winkels (bv een snackbarconcert), 'gewone' caféconcerten, kinderconcerten in Tivoli/de Helling, schoolconcerten (i.s.m. schoolcontests) en 's avonds Utrechtse hits op diverse podia en een afsluiting in Tivoli met Utrechtse coryfeeën. Toegang is gratis, details volgen zo snel mogelijk.

zoeken
zoeken