Popscriptie Prijs 2007

Popinstituut zoekt muziekscripties

Muzieknieuws 20-09-2007 10:59

In januari 2008 zal voor de zesde maal de Popscriptie Prijs worden uitgereikt, een jaarlijks terugkerende prijs van het Popinstituut voor de schrijver van de beste afstudeerscriptie over popmuziek. Tot 1 oktober kunnen studenten hun werkstukken nog opsturen. De winnaar gaat uiteindelijk naar huis met een cheque van 500 euro.

Wil je ook meedoen? Alle onderwerpen met betrekking tot popmuziek of popmuziekcultuur mogen aan bod komen. Van gehoorbeschadiging bij popmuzikanten tot het akkoordengebruik binnen de deathmetal en van de invloed van nieuwe productietechnieken tot de sociale status van muzikanten. Zowel HBO- als universiteitsscripties kunnen meedingen naar de prijs.

Alle onderwerpen met betrekking tot popmuziek of popmuziekcultuur mogen aan bod komen. Van gehoorbeschadiging bij popmuzikanten tot het akkoordengebruik binnen de deathmetal en van de invloed van nieuwe productietechnieken tot de sociale status van muzikanten.

Scripties uit het studiejaar 2006-2007 kunnen voor 1 oktober 2007 worden opgestuurd naar:
Nationaal Pop Instituut
t.a.v. Jaap van Beusekom
o.v.v. Popscriptie Prijs
Prins Hendrikkade 142
1011 Amsterdam

Kijk voor alle voorwaarden op www.popinstituut.nl.

De jury bestaat dit jaar uit:
  • Jan van der Plas - voorzitter (o.a. Muzikantengids, Oor)
  • Tom Engelshoven (redactie Oor, winnaar Pop Pers Prijs)
  • Leenke Ripmeester (Universiteit van Amsterdam)
  • Tom ter Bogt (Hoogleraar Popmuziek, Universiteit Utrecht)

Eerdere winnaars Popscriptie Prijs
Eller van Buuren, student aan de Fontys Rockacademie in Tilburg, won de Popscriptie Prijs in 2005. Haar eindscriptie had als onderwerp: Hoe kan ik als artiest anno 2005 het internet gebruiken om mijn muziek aan de man te brengen?

Natasja Oosten, won de Popscriptieprijs 2004. Oosten onderzocht in haar winnende scriptie 'Sound barriers, sound carriers' de invloed van de Amerikaanse luchtmachtbasis in Soesterberg op de Nederlandse popmuziek.

Saskia Dubois won in 2003 met haar scriptie 'Cyberlandschappen, Nintendo®-rock en clicking within temptation, videoclips van het digitale tijdperk', waarin zij de ontwikkelingen en de stand van zaken van de videoclip onderzocht.

Tijs Heesterbeek werd in 2002 winnaar met zijn werk 'De spanning tussen underground en mainstream in de popmuziek'.

Vorig jaar ging de prijs naar Mascha Bekker voor haar scritpie 'What motivates consumers to download music legally?'

De winnende scripties en alle andere inzendingen zijn in te zien in de Mediatheek van het Nationaal Pop Instituut in Amsterdam.

zoeken
zoeken