Line-up Drumworld Festival compleet

Peter Erskine vervangt Gregg Bissonette

Muzieknieuws 07-09-2007 02:02

Op 16 september vindt het vierde Adams Drumworld festival plaats op het fabrieksterrein in Ittervoort, Limburg. De dag start om 11.30 uur met Darrin Moony en heeft de pater familias van de fusion drums, Peter Erskine. Andere grote namen die aantreden zijn Cindy Blackman (Lenny Kravitz), Gary Chaffee, Flo Mounier en Jonathan Mover. Dit jaar is er tevens een het buitenterras aangelegd voor het publiek en zal de mechanische Mister Universe voor extra entertainment zorgen. Met deze namen staat het buiten kijf dat Adams dit jaar een spectaculaire line-up heeft vastgelegd.

Darrin Mooney (GB) 11.30 -12.30
Mooney is de voorlaatste artiest die toegevoegd is aan het programma. De drummer van Primal Scream, maakte zijn debuut bij de band op het album 'XTRMNTR' (2000). Met de albums 'Vanishing Point' en 'Evil Heat' vergaarde de band wereldwijde roem.

Darrin noemt Bob Armstrong zijn grote meester die hem veel verschillende stijlen aanleerde. Zijn referentie variëren van Bigband en Jazz tot zelfs Gary Moore ('Back to the Blues' uit 2001). Daarna volgde nog twee albums met de gitaarheld: 'Scars' (2002) en 'Power of the Blues' (2004).

Darrin is allround speler en is in staat een uitermate interessante clinic te geven. Een goede startact voor het festival.

Cindy Blackman (USA) 13.00-14.00
Cindy Blackman heeft maar liefst zeven solocd's gemaakt, en vorig jaar speelde ze nog de laatste cd in van de Nederlandse saxofoniste Tineke Postma. Deze drumster speelde onder andere bij Lenny Kravitz. Een paar andere grote namen waarmee ze speelde zijn George Benson, Patti LaBelle, Joss Stone en Cassandra Wilson. Ook ontwikkelde ze in samenwerking met Zildjian een nieuwe serie bekkentassen voor de Zildjian's Artist Collection.

Geboren en getogen in Ohio, begon Cindy haar carierre in New York als een straatmuzikant. Na een driejarige studie op de Berklee College of Music in Boston, kreeg ze privéles van Alan Dawson. Haar doorbraak kwam in New York, waar ze met haar eigen band veel speelde en Lenny Kravitz haar vroeg voor zijn band.

Gary Chaffee (USA) 14.30-15.30
Gary Chaffee heeft een enorme staat van dienst. Zo was hij in de periode van 1972 tot 1976 voorzitter van 'The Percussion Department at Berklee College of Music' en geeft hij nog altijd les in zijn eigen studio. Hij gaf én geeft les aan drummers als Vinnie Colaiuta, Steve Smith en Jonathan Mover. Hij speelde onder andere met gitaargrootheden Mike Stern, Pat Metheny en Abe Laboriel.
Masterclass Gary Chaffee
Chaffee zal op zondag 16 september de clinic, maar op zaterdag 15 september een masterclass verzorgen. Voor deze masterclass kun je je opgeven via: info@drumworld.nl. De kosten bedragen € 30 per persoon, drank en lunch zijn inbegrepen. De mensen die zich opgeven krijgen van tevoren het programma gemaild.

Flo Mounier (Canada) 16.00-17.00
Flo Mounier is bekend van onder andere Cryptopsy en heeft zijn eigen dubbel-dvd 'Extreme Metal Drumming 101'. Mounier is gespecialiseerd in snelheid, snellerheid en snelheidsovertredingen. Niet alleen is hij één van de up-tempokoningen, hij combineert dit ook nog eens met melodische patronen en invloeden uit jazz en latin.

Flo Monier werd geboren in Montreal. Met Cryptopsy tourde hij letterlijk over heel de wereld. Zijn extreme stijl van spelen bracht hem een aantal exclusieve optredens in het New York's Guggenheim Museum en op het Museum Contemporary Canadian Art.

Ook was hij te gast op het Montreal Drum Fest en stal hij de show tijdens het Cape Breton drumfestival. In 2006 won hij met Cryptopsy the Canadian Music Week Award als favoriete Metal/Hardcore artiest/groep.

Voor iedereen die van power en van extreme metal houdt is Flo Monier een must op het festival. Flo speelt Pearl, Remo Heads, Beyer Dynamic microfoons, de Roland SPD-20, Sabian en Vic Firth.

Peter Erskine (USA) 17.30-18.30
Deze drummer is voor generaties jazz-, fusion-, pop- én rockdrummers een van de meest toonaangevende. Hij drumde de eerste noten bij Steps Ahead met Michael Brecker en was the main drummer van Weather Report. Met Jaco Pastorius deelde hij hoogtijdagen. Zijn referenties zijn teveel om allemaal op te noemen. Een paar van de brede, muzikale hoogtepunten hebben we maar even uit zijn CV gepikt: Chick Corea, Mike Stern, Joni Mitchel en Don Grolnick, Eric Marienthal, Al Jarreau, Diana Krall, Elvis Costello, Vince Mendoza, Brandon Fields, Al Di Meola en Wayne Shorter.

Een grootheid als geen ander dus, die ook nog eens bekend staat als een zeer degelijk docent. Met deze drummer heeft Adams een absoulte grootheid weten te contracteren. Peter Erskine is muziek, en op drums is hij onverslaanbaar.

Jonathan Mover (USA) 19.00-20.00
De man die naam maakte bij Joe Satriani en les had van onder andere Gary Chaffee, werd onder drummers vooral bekend door met zijn voeten in razend tempo kwintolen te spelen.

Jonathan Mover uit Boston begon op 13-jarige leeftijd met drummen. Zijn stijl werd mede gevormd door de Engelse progressieve rock scène en artiesten als Frank Zappa, Todd Rundgren en The Tubes. Op het Berklee College of Music kreeg Jonathan privéles van Gary Chaffee. Na zes maanden verhuisde hij naar London. Daar werd hij door de juiste contacten (Mike Corby / Toyah / Marillion) in contact gebracht met Steve Howe (Yes) en Steve Hackett van Genesis. Deze drie vormden samen GTR. Van het een kwam het ander en voordat Jonathan het wist, speelde hij bij Joe Satriani. Na zijn werk met Steve Vai besloot hij in 1988 terug te keren naar de USA. Daarna volgden artiesten als Alice Cooper, Aretha Franklin, Mick Jagger, Peter Frampton en Frank Gambale.

Naast zijn reguliere drumwerk voor bijvoorbeeld Fuel, Everlast en Shakira, heeft Jonathan ook zijn soloprojecten. Bij zijn eerste soloproject, 'Einstein', is het spelen van een vierkwartsmaat uit den boze. 'Einstein Too', het logische vervolg, werd samen met artiesten als Trey Gunn (King Crimson), Jens Johannsen (Yngwie Malmsteen), Al Pitrelli (Savatage/Alice Cooper), D.C. Cooper (Royal Hunt) en Derek Sherinian (Dream Theater) gemaakt.

Drumbeurs & andere activiteiten
Ook de jaarlijkse beurs is dit jaar weer aanwezig op het festival. In samenwerking met de importeurs en groothandelaren is er een uitgebreid aanbod van merken, drums en accessoires.

Tijdens de clinic kunnen de gasten gebruik maken van het buitenterras. De stokken verkoop zal dit jaar niet meer in de winkel plaatsvinden, maar erbuiten. Het is dit jaar zelfs verboden om met stokken de winkel te bezoeken. Ter voorkoming van teveel lawaai hebben de verkopers stokken voor degenen die een bekken willen testen.

De volledige line-up op 16 september 2007
  • Darrin Mooney 11.30-12.30
  • Cindy Blackman 13.00-14.00
  • Gary Chaffee 14.30-15.30
  • Flo Mounier 16.00-17.00
  • Peter Erskine 17.30-18.30
  • Jonathan Mover 19.00-20.00

    Drumworld festival info
    Adams Drumworld festival
    datum: zondag 16 september 2007
    deuren open: 11.00 uur
    entree: gratis
    locatie: Adams Drumworld, Ittervoort
    route: klik hier voor route
    website Adams Drumworld: www.dw.nl/drumworldfestival/
  • zoeken
    zoeken