Slagwerkers uit Burundi spoorloos verdwenen

Muzieknieuws 04-09-2007 11:09

Een groep van elf percussionisten uit Burundi is na een serie concerten in Nederland plotseling spoorloos verdwenen.

In de pauze van de laatste uitvoering, vrijdagavond in het Nijmeegse muziektheater Lindenberg, verdwenen plotseling vijf van de veertien percussionisten. En een dag later verdwenen nóg eens zes muzikanten.

De Nijmeegse Stichting Rhythm For Revival had de trommelaars naar Nederland gehaald om met benefietconcerten geld in te zamelen. Rhythm For Revival wil jonge drummers opleiden in het door oorlog getroffen Burundi.

Jacques Kerssemakers, penningmeester van Rhythm For Revival, verklaart dat de stichting de aantrekkingskracht van Nederland heeft onderschat:
"Ze hebben dagelijks twee concerten gegeven op scholen en bij instellingen. Dat heeft de stichting enkele duizenden euro's opgeleverd. De slagwerkers hebben dus keurig de concerten afgewerkt, maar daarna zijn er wel elf van de veertien verdwenen. Ze zijn ons ontglipt. We zijn misschien wel te veel uitgegaan van het goede in de mens. Helaas kunnen we het niet terugdraaien."

De muzikanten verbleven bij Nederlandse gastgezinnen en zouden zondag naar huis terugkeren. De stichting had al allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om de kans op onderduiken te minimaliseren.

Zo was met de gastgezinnen afgesproken dat de bandleden niet mochten telefoneren en internetten, om te voorkomen dat ze contact zouden opnemen met familie en bekenden in Europa. 's Nachts moesten de telefoons worden uitgeschakeld. En bij aankomst in Nederland waren de paspoorten, visa en tickets van de muzikanten al ingenomen.

zoeken
zoeken