Stud Muffins op tour naar de VS

Haagse band zoekt nieuwe drummer

Muzieknieuws 28-08-2007 15:28

De Haagse band Stud Muffins gaat in september op tour naar de Verenigde Staten. Niemand minder dan topproducer Erwin Musper nodigde de band, die in oktober zijn nieuwe ep presenteert, uit voor een optreden op het Midpoint-festival in Cincinnati. Musper is programmeur van het internationale podium van Midpoint.

De van oorsprong Nederlandse producer, sinds jaar en dag werkzaam in Amerika, werkte in het verleden onder meer Van Halen, The Scorpions, Van Dik Hout en Anouk.

Midpoint
Het Midpoint-festival is een jaarlijks terugkerend festival waar in totaal meer dan 250 bands aan deelnemen. Verspreid over 4 dagen zullen ongeveer 50.000 mensen op het festival afkomen. Stud Muffins speelt vrijdag 28 september als afsluiter van het internationale podium. In totaal gaat de band een week overzees en zal nog een tweetal extra optredens verzorgen in de staat Ohio. De band is op dit moment druk bezig om nog meer optredens te regelen, zodat de agenda goed gevuld zal zijn. Ook zullen er diverse media optredens aan het programma worden toegevoegd.

Nieuwe ep
De Amerikaanse tour van de band komt op een gewenst moment. Na twee jaar geen nieuw materiaal te hebben uitgebracht, komt de winnaar van de Haagse Popprijs 2004 met een nieuwe release op de proppen. Deze ep, genaamd ‘Tricks Up My Sleeve’, laat horen hoe de band zich heeft ontwikkeld. Zanger Ed Struijlaart vertelt:
"Toen we net begonnen ging het allemaal erg hard, je staat ineens op Parkpop, bent te horen op 3FM en iedereen heeft het over je. Het is dan zaak om het hoofd koel te houden en je niet te laten meeslepen door die hype. Wij wisten dat we voor het grote werk nog niet klaar waren. Het ging gewoon te snel. Nu, wat jaartjes ouder, maken we de muziek die we echt willen en doen dit vol overtuiging. Het voelt alsof we er helemaal klaar voor zijn om. Voor deze ep ben ik teruggegaan naar de muziek waar ik vanaf kinds af aan al graag naar luister. Simpelweg gezegd: de gitaar staat meer centraal in de nummers. Denk hierbij aan invloeden als Eric Clapton en Jimi Hendrix. Meng dat met de sterren van tegenwoordig zoals Gavin Degraw en John Mayer en je hebt een goed beeld van wat wij precies voor muziek maken.”

Stud Muffins presenteert de nieuwe ep ‘Tricks Up My Sleeve’ op zaterdag 6 oktober in Nederland 3 te Wateringen. Op dit moment zijn er al enkele nummers van de nieuwe Stud Muffins-ep te beluisteren op de website van de band: studmuffins.nl. Daarnaast is de band van 27 t/m 30 augustus de hele week speciale gast bij dj Rob Stenders op 3FM.

Drummerloos
Officieel zijn de Stud Muffins sinds september 2006 drummerloos: William van Rutte en de band besloten in goed overleg hun samenwerking te beëindigen. Van Rutte verklaarde toen:

"Na twee en een half jaar met veel plezier te hebben gespeeld, met een heleboel hoogtepunten en mooie momenten, is het voor mij het moment om een nieuwe stap te nemen. Kijken wat er verder allemaal te doen is. Ik ga me de komende tijd richten op het opzetten van mijn eigen drumschool en het drummen bij Crazy Pianos. "

Audities
Het afgelopen jaar maakten de Stud Muffins gebruik van invaldrummer Leon Smits, die ook meegaat op tournee. Smits gaat na de tour echter spelen bij de musical Hair. Daarom zijn de Stud Muffins gestart met audities voor een nieuwe, vaste slagwerker. Heb je interesse en denk je voldoende skills te hebben? Neem dan snel contact op met Ed Struijlaart.

zoeken
zoeken